Ada Mall

3 jednostavna načina da prestanete da budete perfekcionista i postanete produktivniji

facebook-share twitter-share pinterest-share

3 jednostavna načina da prestanete da budete perfekcionista i postanete produktivniji

Osvedočeni perfekcionisti težnju ka savršenosti sve češće doživljavaju kao kamen spoticanja, a ne pokretačku snagu. Bol i borba koji dolaze sa perfekcionističkim mentalitetom, posebno u situaciji podgrejanoj pandemijom koronavirusa, sve su izraženije otežavajuće okolnosti.

Nije ni čudo što je novi izveštaj The New York Timesa otkrio da su roditelji, posebno majke sa decom kod kuće, tokom pandemije znatno više pod stresom nego oni koji nisu. Žene preuzimaju najveći teret posla tokom ove pandemije i prvi put ikada od nas se zaista traži da sve to žongliramo.

Dozvolite nam da predložimo prilično radikalno rešenje ovog problema. Za svakoga - a posebno za sve žene - koje ovo čitaju i bore se s perfekcionizmom, ovde smo da vam kažemo da je sada vreme da budete agresivno nesavršeni. Više nego ikad vidimo istinsku autentičnost ljudi, bilo da je to primećivanje sudopere pune prljavog posuđa u nečijoj zoom pozadini, deteta koje hoda iza njih ili lajanja psa. Sve je prihvaćenije da se čak i kada ste u profesionalnom režimu, još uvek događa život izvan toga. Ovo je vreme kada je u redu osećati se ranjivim jer se svi tako osećamo. Na kraju smo svi ljudi.


OTKRIJTE KOJA STE VRSTA PERFEKCIONISTE

Ako želite da rešite problem, prvo što treba da uradite je da priznate da imate problem. Verovatno ste to već čuli. To znači otkriti u koju vrstu perfekcionističke kategorije spadate. U slučaju da niste shvatili, zapravo postoje dve različite vrste:

1. Napadač: Ako ste napadač, verovatno nemate problema s pokretanjem zadatka ili projekta, ali postavljate nemoguće standarde. Postavljate sebi ciljeve i neverovatno radite, ali vaši su standardi nedostižni, pa se neprestano borite protiv neuspeha.

2. Idealista: Ako ste idealista, onda verovatno nikada ni ne započinjete. Previše vremena provodite umotani u zamišljanju kako će izgledati savršena budućnost i zapravo ne pravite potez da započnete. Budući da je vaša ideja savršenstvo, znate da se nikada nećete približiti postizanju grandiozne vizije koja vam je na umu, pa samo nastavite da sanjate.

Šanse su da ste pročitali jedan od ta dva opisa i da ste se snažno poistovetili sa jednim ili drugim. Znati ove informacije o sebi zapravo je snaga jer možete da se uhvatite u koštac. Sada, razgovarajmo o tome kako se boriti protiv svog perfekcionizma.


PRONAĐI VAŠE "DA", PA JE LAKO REĆI "NE"

"Ne." To je tako jednostavna reč od dva slova. Pa zašto je to tako teško da izgovorimo?

Mnogo je lakše reći „ne“ stvarima kada možete prepoznati svoje „da“. Da li ste ikada rekli "da" nečemu i osećali ste se kao da celo telo i vaše biće od uzbuđenja trepere gore-dole? Tako bi trebalo da se oseća dobro "da". Dobro "da" treba da se direktno poklapa sa vašim osnovnim vrednostima i ostavlja osećaj ispunjenosti.

workplace

photo: web

Evo pet jednostavnih pitanja koja ćete sebi postaviti da biste saznali kako se zaista osećate povodom neke prilike. Ako je odgovor „ne“ na bilo koje od ovih pitanja, poslušajte moj savet i pustite ga.

  • Da li želite da ovo preuzmete?
  • Zašto?
  • Koliko će vremena trebati?
  • Imate li vremena?
  • Da li vas to ispunjava?

Otkrila sam da će vas posebno pitanje broj pet dovesti do najboljih „da“ u životu. Takođe će vas spasiti od onih koji je trebalo da budu „ne“.


KADA SUMNJATE, NAVEDITE TRI PRIORITETNA NIVOA

Do sada verovatno mislite: šta je sa vremenima kada moram da kažem da nečemu što me ne mora ispuniti? Kao i svako pravilo, postoje izuzeci. Da li me ispunjava dužnost užine na odbojkaškom turniru moje ćerke? Teško. Ali to radim jer mi je ona prioritet u životu.

work hard

photo: web

Kada jedna od žena sumnja u to čemu treba dati prioritet u životu, iznosimo svoja isprobana i istinita tri nivoa prioriteta. Krajnji znak izgaranja iz perfekcionizma je ako se osećate bespomoćno ili ako nemate kontrolu nad sopstvenim rasporedom. Često kažem da preplavljivanje dolazi kad ne znate odakle biste započeli. Ovaj sistem za određivanje prioriteta u tri nivoa treba da učini samo trik.


1. Eskalirati: važno i hitno - ovi zadaci nas guraju prema dugoročnim ciljevima i imaju hitni rok. Ovaj odeljak se nalazi na vrhu naše liste jer ovde želimo da započnemo svoj dan. Međutim, ne želimo da se fokusiramo sve vreme na odeljak o eskalaciji. Kada ste u ovom hitnom režimu „pređite“, ne dozvoljavate sebi vremena za inovacije ili istraživanje kreativnih rešenja, što me dovodi do nivoa prioriteta br. 2.

2. Kultivacija: važna, ali ne hitna - To su aktivnosti koje nas približavaju našim krajnjim ciljevima, jer su usredsređene na buduće planiranje i samopoboljšanje, ali nemaju rok koji se nazire. Budući da ne postoji hitan rok, tako je lako pustiti ove zadatke da u potpunosti nestanu s vašeg radara.

3. Prilagodi se: nebitno, ali hitno - ovo su zadaci koji mogu imati hitni rok, ali nam ne pomažu u postizanju naših dugoročnih ciljeva. Budući da ovi zadaci obično vrište glasnije od ostalih, često im dajemo prednost da ih ućutkaju. Recite to sa mnom: Želimo da provedemo što manje vremena u ovom odeljku. Ok, kuhinja je u neredu, ali može li se očistiti kasnije tokom dana, ili čak, usuđujem se da kažem. . . sutra?


Kada koristimo listu prioriteta, prestajemo da trošimo energiju odlučujući šta ćemo dalje. Umesto toga, radimo prioritetno. Fokusiranje na naše prioritete je ono što razdvaja zaposlene od istinski produktivnih. To je takođe ono što pomaže u uklanjanju te „paralize odugovlačenja“ od koje se bori mnogo idealističkih perfekcionista. Uostalom, ako ne dajemo prednost svojim prioritetima, ko će onda?Povezane objave
  1. Moja formula u 2020. Moja formula u 2020.
  2. Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo
  3. Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe? Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe?
  4. Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa
To Top