Ada Mall

5 najboljih kafe barova u Kopenhagenu

facebook-share twitter-share pinterest-share

5 najboljih kafe barova u Kopenhagenu

Mnogi koji poznaju lokalne prilike, složiće se da dansku prestonicu, Kopenhagen, pokreće kafa! Raštrkani po gradu, neki od najboljih kafea na svetu, nude vrhunsku specijalnu kafu stanovnicima i posetiocima Kopenhagena. Kafe barovi su mesto gde srećete svoje prijatelje, radite kao da ste u kancelariji ili jednostavno uživate u vibracijama ili upijate čist vazduh. Pred vama je lista naših ličnih favorita koje ne smete zaobići ukoliko u skorije vreme budete planirali posetu severu Evrope.

The Coffee Collective

U uglađenom, modernom a opet tipično skandinavskom ambijentu, The Coffee Collective prave kafu uz dosta posvećenosti jer žele da vam pruže iznimno iskustvo ispijanje ovog „čarobnog“ napitka. To čine tako što se fokusiraju na čitav proces pripreme kafe. Coffe kolektiv je mikro pržionica s dva kafića i školom za barista masjtore. Da bi postigli svoj cilj pripreme što bolje kafe, sarađuju s poljoprivrednicima na razvoju održive proizvodnje i poboljšanju kvaliteta kafe.

Coffee collective Kopenhagen

Photo: Promo

Prolog Coffee Bar

Samo nekoliko kafe barova uzdiže kafe scenu u Kopenhagenu na novi nivo, a Prolog je jedno od tih mesta. Pržionica, cafe i sve vreme zadivljujuće druženje u srcu užurbanog Meatpacking okruga. Kada su sunčani dani u Kopenhagenu, srešćete gomilu ljudi raštrkanih po trotoaru ispred Prologa, kako uživaju u gutljajima kafe. Unutar bara je ograničeno sedenje, dok je najveći deo prostora namenjen pravljenju neke od najboljih kafa u gradu.

Prolog peče vlastita zrna kafe na Refshaleøenu, gde prolaze samo zrna kafe najvišeg mogućeg kvaliteta. Stil pečenja naginje ka svetlijem spektru, gde su ukusne note poput bobičastog voća, orašastih plodova i citrusa veoma prisutne. Spisak sorti na meniju se često menja i sa godišnjim dobima, zbog čega je uzbudljiv poduhvat ljubitelja kafe da zakorače u malenu prodavnicu u okrugu Meatpacking.

Kafa se servira uz majstorski napravljene kroasne i peciva iz Il Bucoa na Ostrvu Brižu, uz priručnu stanicu gde sami možete napraviti svoj marshmallow. Jonas Gehl, koji je jedan od vlasnika Prologa, je šampion danske bariste 2018. i 2019., tako da ste u najmanju ruku u dobrim rukama.

Prolog cafe Kopenhagen

Photo: Promo

 

Darcy's Kaffe

Na uglu Rantzausgade naći ćete jednog od najboljih gradskih snabdevača kafom. U Darcijevom kafiću služe zrna iz najboljih pržionica na svetu i poslužuju ih uz osmeh, savršena peciva i dobre vibracije. U ovom području Nørrebro-a nedostajalo je prijatno okupljalište za ljubitelje kafe iz komšiluka, a Kopenhagenu još jedan kafić sa više pržionica.

Vlasnik Darcy Millar kafu za svoj kafić nabavlja u najboljim pržionicama sveta. Uz stalno rotirajući meni specijalnih sorti, uvek se može naći kafa po svačijem ukusu, a Darcy je više nego voljan da prenese nešto svog znanja o kafi ako vas zanima kako biste znali više. Kafa se poslužuje uz promenljivu, ali ukusnu ponudu hrane sa nekoliko postolja poput kroasana i peciva.

Prostor je manje-više zamišljen kao hladan kopenhaški stan, sa nekoliko kutaka za čitanje i rad, te prozorskim oknima kroz koje možete uživati u pogledu i diskretnim sunčevim zracima. Ako se osećate kao sam svoj barista kod kuće, većina kafa u ponudi dostupna je i za poneti, zajedno sa drugim specijalitetima.

Darcy's kaffe Copenhagen

Photo: Promo

Sonny

Nabavite svoju kafu uz dašak francuske finoće i hladnoće Kopenhagena.

Početkom 2017. nov i modern kafić našao je put ka starim ulicama Kopenhagena u centru grada. Sonny, kako mu je ime, vodi mladi bračni par Sara i David. Njihova ideja korene vuče iz Coutumeu, jednog od pariskih kafe barova vrhunskog tipa, gde je David radio kao barista, poslužujući izbirljive pariske ljubitelje kafe.

Pored nove strasti prema kafi, David je očigledno iz Pariza doneo i mnoge druge inspiracije - ceo kafić ima ugodan, francuski vajb, od minijaturne verzije Ajfelovog tornja do prelepog staklenog plafona i jastučića na plave pruge.

Kafa je Sonnijeva glavna atrakcija, ali to nije njihova jedina specijalnost. David je takođe obučeni sommelier i ističe da su kafa i vino vrlo slični kada je u pitanju proces selekcije - bilo da se radi o grožđu ili zrnima kafe, fermentaciji ili pečenju. Uz njegovo objašnjenje, mnogo čaša za vino koje vise nad pultom kafića deluje savršeno verodostojno, iako stojite u kafiću.

Sonny cafe Copenhagen

Photo: Promo

Kaffedepartementet

Prošetajte stepenicama na spratu iznad nivoa ulice i uđite u svet beskompromisne kvalitetne kafe u jednom od manje poznatih kvartova Kopenhagena.

Dobre bariste iz kafića i pržionice rade samo s pažljivo odabranim zrnima kafe iz Kenije i Etiopije i vrhunskom mašinerijom kako bi se osiguralo apsolutno najbolje iskustvo kafe. Ovde se ozbiljno bave svojim zanatom, što je i očigledno kada probate njihova božanska pića bez kofeina i peciva.

U obnovljenoj industrijskoj zgradi, koja karakteriše kopenhagenski kraj Nordvest, Kaffedepartementet je tipičan primer malih preduzeća koja zamenjuju staru industriju. Atmosfera ovde je cool, ali prijatna i obavezno stajalište ako ste u Nordvestu.

Kaffedepartementet Copenhagen

Photo: Promo

Povezane objave
  1. #BEANICON, nova MANGO kampanja, pomaže da ostanete svoji #BEANICON, nova MANGO kampanja, pomaže da ostanete svoji
  2. KOPENHAGEN - Bajka sa ’Mišlen’ zvezdicom KOPENHAGEN - Bajka sa ’Mišlen’ zvezdicom
  3. TULUM 55 – kosmopolitski kutak u srcu Beograda TULUM 55 – kosmopolitski kutak u srcu Beograda
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top