Ada Mall

5 najlepših gradića u Evropi

facebook-share twitter-share pinterest-share

5 najlepših gradića u Evropi

Evropa je poznata po svojim užurbanim i haotičnim gradovima poput Rima i Pariza koji su gotovo uvek prvi izbor onih koji kreću u otkrivanje lepota starog kontinenta. Ali između svih znamenitosti i turista koji snimaju selfije, posebnu pažnju treba obratiti na stotine šarmantnih gradića sa populacijom manjom od redova ispred Applovih radnji kad se pojavi novi model Iphonea. COVER izdvaja svojih pet favorita koji nude jedinstveno, gotovo bajkovito iskustvo za sve putnike namernike.


Assos, Grčka

Populacija: 88 stanovnika

Šarmantno, cvećem ispunjeno selo Assos na Kefaloniji jedan je od najvažnijih razloga za posetu grčkim ostrvima. Sićušni zaseok nalazi se na dnu brda, okružen upečatljivo plavim Sredozemnim morem sa tri strane. Provedite neko vreme na šljunčanoj plaži u selu pre nego što posegnete za ukusnim grčkim specijalitetima u jednom od tradicionalnih restorana pored marine.

assos grcka

photo: web


Albarracín, Španija

Populacija: 1,016 stanovnika

Ružičaste, narandžaste i crvene kuće ispunjavaju ovaj izolovani planinski grad, smešten u kamenitoj dolini na zavoju reke Guadalaviar u španskoj regiji Aragon. Nakon što je sve uništeno u španskom građanskom ratu, vlada je obnovila kuće i ulice u srednjovekovnom i mavarskom stilu, kao što se vidi po popločanim krovovima zvonika, gvozdenim rešetkama na prozorima i zamku Albarracin iz 12. veka.

albarracin spanija

photo: web

 


Vernazza, Italija

Populacijia: 852 stanovnika

Vernazza je najstrmije i najlepše od sela Cinque Terre, što ga čini idealnim mestom za romantični odmor. Njegove ulice obložene su kućama u boji slatkiša i mnoštvom želatina; grad se spušta do male peščane plaže i jedine prirodne luke Cinque Terre.

vernazza italija

photo: web

 


Ribe, Danska

Populacija: 8,168 stanovnika

Ribe je najstariji grad u Danskoj - i zapravo u celoj Skandinaviji, nastao pre više od 1.300 godina. Grad je osnovan početkom osmog veka, i premda ne možete pronaći nijednu strukturu koja datira iz tog vremena i danas stojeće, živopisne katedrale i drvene kuće na kaldrmisanim ulicama vredi posetiti.

ribe danska

photo: web


Hallstatt, Austrija

Populacija: 779 stanovnika

Postoji nešto posebno u Halštatu, što se vidi kada se trajektom zaustavite preko staklastog jezera, a magla se kotrlja s visokih planina Dachstein. Unutar grada svetske baštine UNESCO-a nalaze se crkve iz 12. veka, živahni pijačni trg i mnoštvo udobnih restorana sa svećama. Bonus: Halštat je udaljen samo sat vremena vožnje od Salzburga i tri od Beča, što ga čini relativno laganim jednodnevnim putovanjem iz većih austrijskih gradova.

hallstatt austrija

photo: web

Povezane objave
  1. Celebrity hotelski apartmani Celebrity hotelski apartmani
  2. Najskuplji kruzeri današnjice Najskuplji kruzeri današnjice
  3. Rafting - krotitelji nemirnih voda Rafting - krotitelji nemirnih voda
  4. Krupajsko vrelo – maldivski tirkiz u sred Homolja Krupajsko vrelo – maldivski tirkiz u sred Homolja
To Top