coverfitness

6 načina da dobijete novi posao u svojoj kompaniji

facebook-share twitter-share pinterest-share

6 načina da dobijete novi posao u svojoj kompaniji

Na današnjem tržištu rada postoji ogromna mobilnost, pogađate, delom zahvaljujući i aktuelnoj pandmiji. Ovo se odnosi na sve generacije, ali to posebno važi za milenijalce. Prema Gallupovoj anketi, polovina milenijalaca ne očekuje da će biti u njihovoj trenutnoj kompaniji za godinu dana. Sada je možda savršeno vreme da u svojoj sadašnjoj kompaniji napravite sledeći potez u karijeri.

Mnogo je razloga za ovu masovnu promenu. Neki uključuju restrukturiranje i otpuštanja, situaciju koja je pogoršana pandemijom COVID-19. Ali drugi razlozi su pojedinačni: Mnogi zaposleni napuštaju svoje kompanije u potrazi za novim radnim iskustvom i da bi postigli ciljeve u karijeri. Iako trava može izgledati zelenije s druge strane ograde, možda ćete razmisliti i o unapređivanju karijere ostajući kod trenutnog poslodavca. Posao iz snova možda vas čeka u vašoj sadašnjoj firmi. Izdvajamo šest stvari koje možete učiniti da biste dobili sledeći veliki posao u svojoj kompaniji:


DRŽITE GLAVU GORE

Polazna tačka za pronalaženje prilika je da primetite šta se događa oko vas. To će vam omogućiti da vidite kako vas ljudi doživljavaju i znaju gde su vaše najjače veze. Još se sećam jedne koleginice čiji je savet bio: „Spustite glavu“. Pitao sam je na šta misli. Objasnila je: „Radite svoj posao i ne mešajte se u stvari oko sebe. Tako će vam svi problemi preleteti preko glave."

To je značilo da nije imala advokate, kolege koji bi stajali u njenu odbranu i nije imala razgovore koji bi je podizali. Nije iznenađujuće što nikada nije unapređena. Držati glavu gore je mnogo bolje. Provedite vreme u razgovoru sa kolegama, gradeći odnose i otkrivajući svoje sveznike. Pokažite drugima da ste važan član kolektiva.


UMREŽAVANJE

Drugi način za internu izgradnju karijere je umrežavanje. U stvari, kada tražite posao u kući, umrežavanje je vrlo slično umrežavanju spolja. Umrežavanje je ogroman faktor u pronalaženju novih prilika u vašoj kompaniji. Kada se gleda unutar organizacije, zapravo se radi o upoznavanju kolega, kako u okviru vaših timova, tako i u drugim odeljenjima. Kako budete uspostavljali veze sa ljudima sa kojima svakodnevno ne radite, pojaviće se sve više prilika - i mnogo onih na koje nikada niste ni pomislili.


DOBROVOLJAC ZA PROJEKTE

Kada tražite promociju, korisno je pronaći projekat koji će podići vaš profil i pokazati vaše talente. Da biste bili primećeni, potražite načine da pomognete ili vodite inicijativu koja će vam privući pažnju širom kompanije. Radnik koji proaktivno traži mogućnosti da proširi svoje veštine (volontiranjem) verovatno će upasti u oči internim menadžerima. Podignite ruku da biste pomogli u važnom projektu ili jednostavno napravite program koji se nadovezuje na vaše snage.


VODITE RAČUNA O OTVORENIM NOVIM MESTIMA

Ako želite da uspete u razvoju svoje karijere u sadašnjoj kompaniji, obratite pažnju na otvaranje radnih mesta. Ne brinite da nemate sve kvalifikacije za posao. Ako mislite da bi to moglo odgovarati, rizikujte i prijavite se.


POTRAŽITE MENTORA

Peti način da napredujete u svojoj karijeri je mentorstvo pod nazivom „mikro-trenuci“. Oni predstavljaju svaku priliku u kojoj možete naučiti nešto od nekoga oko sebe. Učenje, uključuje bilo koju veštinu, savet ili insajdersku informaciju koja vas zanima a koju neko može podeliti. Ako namerno tražite ove trenutke, možete postići, veštinu po veštinu, sve što vam je potrebno da biste svoju karijeru podigli na viši nivo.

Ako vidite nekoga kako održava sjajnu prezentaciju, zabeležite šta radi i popričajte s njim o tome. Ako neko na sastanku ponudi mišljenje za koje mislite da je sjajno, upoznajte tu osobu. Ako nekoga zatvore na sastanku, shvatite šta se dogodilo i kako možete izbeći sličan ishod. Poslušajte ovaj savet i videćete da imate mentore svuda oko sebe.


TRAŽITE SPONZORA

Konačno, da biste napredovali u svojoj kompaniji, pronađite sponzora. Ako je mentor neko ko vas podučava, sponzor je neko ko čini vaša leđa i ko će stati uz vas i podržati vaše ime ako postoji interna prilika za posao. Mnoge kompanije su nestrpljive da zadrže i razviju svoj talenat i nagrade svoje najbolje zaposlene promocijama i povišicama.

Najbolji način da pronađete sponzora je identifikacija starije osobe koja ima moć odlčivanja i koja poštuje vas i posao koji radite. Možda je to vaš šef, ali možda je reč o jednako starijoj osobi u drugom odeljenju koja vas poznaje i poštuje. Ili je to možda osoba na funkciji. Kada prepoznate pravu osobu, pitajte da li će vam biti sponzor i držite oči otvorene za odgovarajuću promociju. Potrebna je hrabrost da se dođe do nekog poput ovog, ali to je izuzetno efikasan način da se napreduje.


Povezane objave
  1. Moja formula u 2020. Moja formula u 2020.
  2. Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo
  3. Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe? Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe?
  4. Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top