coverfitness

7 praksi koje daju sličan efekat kao trening

facebook-share twitter-share pinterest-share

7 praksi koje daju sličan efekat kao trening

Da li ste ikada poželeli da učinite nešto korisno za celo telo, a da se ne morate naprezati? Tačno je, ništa nam ne koristi kao dobar znoj. Pokreće limfu, pojačava cirkulaciju, oslobađa endorfine i tonira naše mišiće. Međutim, postoje neke stvari koje možemo učiniti da se krv i limfa pokrenu, oksigenišu telo i oslobode endorfine bez potrebe da se fizički premorimo.

Telo reaguje na stimuluse i obnavljanje sagorevanjem kalorija - to je tako jednostavno. Ništa osim vežbanja neće pravilno tonirati naše mišiće, ali i dalje možemo postići veliku brzinu metabolizma, unositi puno kiseonika u mozak, pojačati hemikalije koje se osećaju dobro u našem mozgu i održavati put ka gubitku kilograma uključivanjem ovih drugih wellness praksi!


Kupanje u kadi

Ulazak u toplu vodu za nas čini više od dubokog opuštanja. Studije pokazuju da vruća kupka, koja se smatra „pasivnim zagrevanjem“, u stvari ima slične prednosti kao vežbanje. Ova studija ukazuje na to da je povećana kardio-metabolička stopa, sagorevane kalorije i endorfini pozitivno dobijaju iz lepe, tople kupke. Toplota takođe povećava cirkulaciju, što dovodi više kiseonika i hranljivih sastojaka u ostatak tela, pa čak i pospešuje uklanjanje metaboličkog otpada.


Sauna

Iste pasivne koristi od grejanja nalaze se i u suvoj sauni, ali ova praksa takođe pomaže u odbacivanju viška vode koja se zadržava, što bi moglo biti korisno tokom PMS-a ili nakon previše slane hrane. Specifična toplota iz saune takođe može sagoreti neke glavne kalorije. Nauka kaže da se telesna masa značajno smanjuje sa 60 minuta u sauni i da redovne upotrebe imaju neverovatne kardiovaskularne koristi. Naravno, ne treba preterivati u tome.


Hladan tuš

Dajte svom limfnom sistemu ozbiljno pojačanje hladnim ispiranjem nakon tuširanja, kupke ili saune ili samo u podne, kako biste osetili rast nivoa energije. Ovo takođe pomaže u smanjenju upale u telu, smirivanju bolnih ili premorenih mišića, jačanju imunološkog sistema, oslobađanju endorfina i smanjenju telesne mase ili „smeđe masti“ - „Sugerisano je da se aktiviranje smeđe masti, bilo iz bilo kog okruženja tj. izlaganje hladnom), moglo bi se koristiti za povećanje metabolizma i na taj način smanjenje telesne težine. Potpuno hladan tuš je sjajan, ali dovoljno je 60-90 sekundi.


Disanje dijafragmom

Prema Frontiers in Psichology, vežbe dijafragmatičnog disanja mogu značajno smanjiti krvni pritisak, povećati varijabilnost srčane frekvencije, oksigenisati telo i poboljšati plućnu funkciju, kao i kardiorespiratornu kondiciju i snagu respiratornih mišića. To je smanjenje stresa, što je sjajno za skoro sve telesne funkcije, kao i jačanje našeg nervnog odgovora i disanja. To je vežba bez vežbanja koju možemo raditi bilo gde i bilo kada.


Masturbacija

Tačno je, masturbacija je odličan način da sebi date zdrav sjaj. To je zato što orgazam oslobađa brdo endorfina, koji ubrzavaju metabolizam i daju vam energiju. Takođe je odlična za bolju cirkulaciju u ekstremitetima i uglavnom ublažava stres. Studije i dalje pokazuju da je seksualna aktivnost korisna i za naše mentalno i kardiovaskularno zdravlje. Nema partnera? Nema problema. Solo vreme je jednako sjajno.


Limfna masaža

Limfnom sistemu je potrebno ručno pumpanje hidratacijom, vežbanjem, biljnim dodacima i masažom - ne cirkuliše sam od sebe. Stimulisanje limfnog sistema ima sposobnost da poveća cirkulaciju, uklanja biohemijski otpad iz krvi i telesnih tkiva, smanjuje nadimanje i umor, pojačava dinamiku telesne tečnosti, smanjuje rizik od edema, smanjuje reakcije simpatičkog nervnog sistema i povećava parasimpatički nervni tonus, koji rezultira velikim smanjenjem celokupnog telesnog stresa. Ove prednosti znače smanjenje upale, poboljšani metabolizam i bolji san.


Kvalitetan san

Sedam do devet sati potpuno restorativnog odmora ne znači biti lenj. U stvari, pomaže da se obnovi sav taj neverovatan napor koji ulažemo tokom dana. Taj kvalitetan REM potreban nam je za lečenje i detoksikaciju mozga, tela i svih naših ćelija za optimalno zdravlje mitohondrija. Kada steknemo naviku kvalitetnog odmora, zapravo gubimo kilograme! Duboki san sagoreva kalorije i održava naš metabolizam zdravim. Takođe, kada smo se dobro odmorili, imamo bolje raspoloženje, spremniji smo za vežbanje i ređe žudimo za slatkišima i slanim grickalicama.

Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top