coverfitness

Biorazgradive maske koje se pretvaraju u cveće

facebook-share twitter-share pinterest-share

Biorazgradive maske koje se pretvaraju u cveće

U pre-covid eri životnu sredinu zagađivali smo plastikom, dok korona epohu odlikuje zagađivanje odbačenim medicinskim maskama. Složićete se – ne postoji veći štetočina od čoveka. Ipak, možda se na kraju tunela nazire tračak optimizma koji vraća veru u čovečanstvo.


Proizvod koji je nedavno predstavljen čovečanstvu, obradovaće pre svega pčele. Naime, 100% biorazgradive maske sa semenima cveća, spremne za sadnju! Žena koja stoji iza te ideje, Marianne de Groot-Pons, grafički dizajner koji živi i radi u Utrechtu u Holandiji, na svojoj veb stranici navodi:

marie bee bloom

photo: marie bee bloom

„Svih ovih godina koliko radim kao grafički dizajner koristila sam toliko resursa iz prirode da bih mogla da pravim svoje crteže (posebno papir), pa sam požežela da joj nešto i vratim. Nedeljama sam padala na plave maske za jednokratnu upotrebu, bačane na ulice i trotoare, pa sam se jednog jutra probudila s idejom o biorazgradivoj maski za lice sa semenima cveća na njoj. Tako zemlja ostaje srećna, pčele, priroda, ljudi takođe. Prodajem masku sa imenom Marie Bee Bloom. I svet će procvetati! „

 

U kojoj meri ove maske zaista štite? Da li su proverene? Ova maska za lice štiti isto kao i domaće maske od tkanine. To znači da se mogu koristiti u kombinaciji sa drugom maskom za veću zaštitu. Materijal je pirinčani papir i sadrži seme cveća koje su čak i vidljivo. Proizvedeno u maloj radionici u Holandiji.

Umesto gumica imaju mekane gajtane od čiste ovčije vune. Seme cveta ostaje u maski pomoću specijalnog lepka napravljenog od vode i krompirovog skroba. A pored svih ostalih održivih materijala od kojih je napravljena biorazgradiva maska, čak je i logotip napisan posebnim održivim mastilom.

Za najbolje rezultate, ove maske treba zakopati u bašti ili u velikom loncu. Možemo ih naravno baciti u smeće i oni će se sami razgraditi na deponiji do koje će biti transportovani, ali najverovatnije neće imati priliku da ovo seme pretvore u prelepo cveće.


Povezane objave
  1. Rešite se upotrebe plastičnih slamčica Rešite se upotrebe plastičnih slamčica
  2. Prva papirna pivska boca na svetu Prva papirna pivska boca na svetu
  3. Električni auto kojem ne treba punjenje Električni auto kojem ne treba punjenje
  4. Da li se vratilo poverenje u stručnjake? Rane lekcije globalne krize Koronavirusa Da li se vratilo poverenje u stručnjake? Rane lekcije globalne krize Koronavirusa
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top