Ada Mall

Bog se javi u degustacionoj sali

facebook-share twitter-share pinterest-share

Bog se javi u degustacionoj sali

Bogojavljenje tventitventi počelo je nadrealnim susretima u šančevima Petrovaradinske tvrđave. U rano nedeljno jutro nam se na ulazu u podzemne hodnike Tvrđave, kao brigadir-general srpske vojske predstavio Neđo. U njegovom društvu bili su bicikl, mešanac labradora i čokanjče loze.

Sva sreća, pa je nastavak dana bio manje nalik susretu treće vrste. Nas šestoro posetilo je jednu izuzetnu Milenu u Vinariji Vinum u Sremskim Karlovcima. Milena je somelijerka, koja nas je dočekala, još na ulici poželela srećne praznike od svetog Nikole do kineske Nove godine i kasnije uz smeh i priču objasnila šta sve njena vinarija ima da ponudi vinoljubnoj populaciji.

Vinarija Vinum je butik vinarija koja u svojoj ponudi ima desetak vinskih etiketa, a počinju sa proizvodnjom rakija i ozbiljnim vinskim turizmom. Nude degustacije, za koje imaju tri degustacione sale i čak jedan mini vinograd u kome ćemo u sezoni moći da ošišamo poneki grozd, a uz degustaciju pride dobijete porciju karlovačkog vazduha, pogled na Dunav sa leve i Kapelu mira sa desne strane.

U degustaciju smo krenuli po mediteranski, od rozea, zatim prešli na grašac beli, sovinjon, Mustru (kupaža muškata i traminca), šardone i tek kasnije pristupili k vinima červenim, probali Pinole (pino rađen kao božole), frankovku i pino noar. Vina sveža, čista, aromatična, prepoznatljiva, razumljiva, sa lepim početkom, sredinom i krajem, neka od njih sa potencijalom za sazrevanje u podrumskom mraku.

(Bermet i kuglof smo ostavili za sledeći put, tačno bismo se poizvrtali da smo i to probali).

Bez obzira koliko je ko u našoj grupi znao o vinu, svima je bilo jasno šta degustiramo i na šta treba da obratimo pažnju, a da nije u pitanju poza malog prsta pri držanju vinske čaše, već prave, vinske stvari.

Na alt dojč kredencu je posle naše degustacije ostalo naređano osam praznih flaša, od kojih, iskreno rečeno, ne bih mogla da napravim top listu bez da se uozbiljim. Sva vina su elegantna i sa stilom: i bela, i crvena, i ono jedno roze. Sva su dobra, samo zavisi šta voliš i koja etiketa će da ti namigne. Znači, mora sve da se proba. Uz vino su nas u snazi držali pecivo, pršuta, sirevi, masline, humus, pašteta od maslina, marmelada od luka. Obavezno sve da se proba!

Gricnuli, srknuli, učili o vinu, odlično se proveli i jedva se naterali da krenemo kući.

Delim svoje utiske i preporučujem. Sremski Karlovci se nalaze maltene iza ćoška: 80km od Beograda i 12km od Novog Sada, jedino nisam zapamtila radno vreme (piše valjda na sajtu).

Srećan život svima koji ga slave!

Povezane objave
  1. Virtuelne degustacije vina preko Zoom-a Virtuelne degustacije vina preko Zoom-a
To Top