Ada Mall

Brisel – evropska prestonica piva i čokolade

facebook-share twitter-share pinterest-share

Brisel – evropska prestonica piva i čokolade

Brisel je jedan od potcenjenijih gradova u Evropi. Kao središte Evropske unije, ponekad se može osećati pomalo „zagušeno“, ali nemojte da vas to prevari: grad je slikovit i ispunjen tonom ukusnog piva i hrane. Većina putnika sa ruksakom na leđima u Brisel svraća dok prolazi putem od Pariza ili Amsterdama, a drugi putnici biraju ga ciljano.

Arhitektura je upečatljiva, posebno oko Grand Placea gde ceh i raskošna gradska kuća uokviruju pešačku zonu. I ne možemo da zaboravimo svu čokoladu, vafle, pomfrit i pivo koje ćete obavezno degustirati u Briselu! Sa svojim bezbrojnim restoranima i barovima posvećenim pivu, Brisel je san za vlasnike restorana. Ako u njemu provedite nekoliko noći, biće to vredno iskustvo. COVER turistički vodič može vam pomoći da isplanirate svoje putovanje, smanjite troškove i ukaže na znamenitosti koje bi trebalo da vidite tokom svoje posete.


Top 5 atrakcija koje ne smete propustiti


1. Posetite Evropski parlament

Brisel je de facto prestonica starog kontinenta. Možete gledati sednicu parlamenta tokom zasedanja ili obilaziti zgradu kada parlament ne zaseda. Prostor je ograničen, zato rezervišite unapred. Na veb stranici parlamenta takođe su besplatno dostupni džepni vodiči za slučaj da biste radije sami pročitali informacije.


2. Družite se na Grand Place

Najpopularnija turistička atrakcija Brisela je Grand Place. Ovo je srce grada i uključuje Gradsku kuću, čuvenu hlebnicu i svake dve godine, ogroman dizajn tepiha od cveća. Grand Place je takođe proglašen svetskom baštinom UNESCO-a 1998. To je užurban deo Brisela i popularno mesto za sastanke lokalnog stanovništva i putnika.

brussels grand place

photo: web


3. Posetite St. Michael i Gudula katedralu

Izgrađena 1047. godine, katedrala Svetog Mihajla i Svete Gudule zvanično je mesto svih kraljevskih belgijskih venčanja, sahrana i krunisanja. U njoj se nalazi puno srednjovekovnih artefakata, uključujući vitraže koje je poklonio Charles V. Ulaz je besplatan, ali za prikaz romanske kripte plaćate 3 EUR i 2 EUR.


4. Manneken Pis

Manneken Pis je bronzana skulptura dečaka koja urinira. Postavljen je za distribuciju vode za piće u 15. veku, a sada je lokalna ikona. Svakog dana nosi novi kostim. Tu je i Jeanneken Pis, devojčica koja urinira. To nije sve - postoji i pas koji urinira, a zove se Zinneken Pis.

manneken pis

Manneken Pis, photo: web

Zinneke pis

Zinneke Pis, photo: web


5. Popijte pivo u Delirium Cafe-u

Ovo je zasigurno najpoznatiji bar u Briselu, zahvaljujući izboru više od 2.000 piva iz celog sveta (to podvrđuje i Guinnessova knjiga svetskih rekorda)! I sami piju svoje pivo, a ogromnost menija odiše zabavnom, pričljivom publikom.

delirium cafe

photo: web


Ostali aduti koje ne smete da zaobiđete dok ste u Briselu


1. Istražite Horta Musej

Muzej Horta nekada je bila kuća poznatog arhitekte art nouve, Viktora Horte, koji je tu nekretninu izgradio krajem 1890-ih. Pravi je primer stila modernog vera koji je Horta učinio jednim od najcenjenijih arhitekata u Belgiji. Jedinstveni su unikatni stakleni plafon od narandžasto-žute boje i detaljni oblici ograda od kovanog gvožđa. Ulaz je 10 EUR, a muzej je otvoren od 14:00 do 17:30 od utorka do nedelje.

horta museum

photo: web


2. Pogledajte Kineski paviljon i Japanski toranj

Smešten na kraju Kraljevskog imanja u Laekenu, orijentalni kineski paviljon i japanska kula izgrađeni su između 1901-1910. godine po nalogu kralja Leopolda. U paviljonu se nalazi muzej posvećen kineskom porculanu i nameštaju iz 17. i 18. veka. NAPOMENA: Kineski paviljon i japanski toranj trenutno su zatvoreni iz bezbednosnih razloga do daljnjeg.

museums of the far east brussels

photo: web


3. Saznajte o pivu iz Cantillon pivare

Za samo 9,50 EUR obići ćete jednu od najpoznatijih belgijskih pivara. Otvorena pre više od sto godina, poslednja je preživela lambic pivara u Briselu, a i dalje koristi svoju originalnu opremu iz 19. veka (uključujući i burad). Pivo sazreva u svojim vinskim koritima do tri godine. Na kraju dobijate besplatno pivo.


4. Pijaca Gare du Midi

Ako ste u nedelju ujutro u Briselu, nema boljeg mesta od pijace Gare du Midi. Budući da je treća najveća pijaca u Evropi, možete očekivati da pronađete ukusnu hranu poput palačinaka iz severne Afrike, mediteranskih začina, mesa, sira i bilo koju drugu vrstu hrane.


5. Probajte čokoladu

Pored piva, jedan od najpoznatijih belgijskih izvoznih proizvoda je čokolada. Chocolatiere prodavnice krase grad, svaka sa svojim jedinstvenim receptima (i cenama). COVER-ova omiljena čokoladna radnja je Maison Pierre Marcolini, gde  Pierre Marcolini lično bira kakao zrna pa ih sam prži. Bliski organizator je Galler Chocolatier, gde je Jean Galler usavršio nekoliko zanimljivih kombinacija ukusa (uključujući praline od marelice).

Maison Pierre Marcolini

photo: web


6. Naučite istoriju Vaterloa

Južno od grada nalazi se Vaterlo, mesto Napoleonove poslednje bitke protiv Evrope 1815. Iako su polja sada prazna, u središtu svega je 40-metarski lavovski mezar, na koji se možete popeti da biste pogledali celo bojno polje. Postoji takođe centar za posetioce gde možete gledati filmove, koji objašnjavaju bitku i šta je značilo za svetsku istoriju. Najlakši način za dolazak iz Brisela je vožnja autobusom (ili V ili 365).


7. Uživajte u pogledu Basilique de Koekelberg

Bazilika Presvetog Srca peta je najveća crkva na svetu, visoka je 89 metara i dugačka 167 metara. Sagrađena je kako bi proslavili 75. godišnjicu nezavisnosti Belgije, a kralj Leopold II je prvi kamen položio 1905. U kontrastu svoje zelene kupole na crvenom terakotskom kamenju upečatljiv je stil art art decoa, ali najbolji deo je pogled na grad sa terase crkve. To će vas koštati 5 EUR.


8. Družite se u Velikom Sablonu

Grand Sablon je trg koga okružuju stare vile, a tokom vikenda postaje pijaca za zabavu i prodaju antikviteta. Crkva Notre Dame du Sablon u gotičkom stilu jedan je od bisera, ali jedan od najboljih ugođaja je sedenje na trotoaru i posmatranje ljudi.

place du grand sablon

photo: webPovezane objave
  1. Café Tasse - belgijska čokokafeterija Café Tasse - belgijska čokokafeterija
To Top