coverfitness

Čišćenje organa za disanje

facebook-share twitter-share pinterest-share

Čišćenje organa za disanje

Izdvojili smo nekoliko metoda čišćenja prema iskustvima iz drevne medicine, poznatih narodnih lekara i jogina koji u prirodi i načinu života pronalaze lekove za mnoge bolesti, ali i mogućnost da do duboke starosti sačuvaju vedar duh i vitalnost.


Čišćenje pomoću kompresa sa rotkvom

Crnu rotkvu krupno narendati, iscediti sok, dodati u njega med i piti uveče. Preostalu izrendanu masu staviti na jedan sloj gaze i zatim priviti na grudni koš a zatim dobro umotati vunenim šalom, a odozgo prekriti ćebetom.


Čišćenje borovim mlekom

U pola čaše kozijeg mleka rastvoriti parče borove smole prečnika oko 1cm. Piti toplu smešu uveče, a grudi i leđa istrljati terpentinskom mašću.

Oba recepta dobro pomažu pri lečenju upalnih procesa disajnih puteva i jakog kašlja.Čišćenje disanjem

Joga- terapeuti i tibetski lekari najboljim sredstvom za čišćenje pluća smatraju čišćenje disanjem.

Polako udahnuti kroz nos. Na početku udisaja vazduh popunjava donji deo pluća, stomak se nadima (usled pokreta dijafragme), zatim vazduh popunjava pluća i koncentriše se u gornjem delu pluća, što se postiže laganim podizanjem i spuštanjem ramena. Pri tome treba se podići na prste nogu, zatim zadržati što više disanje i spuštajući se na stopala i opuštajući mišiće, polako izdahnuti kroz usta, uvlačeći stomak. Treba uraditi 10-15 takvih disajnih pokreta, koncentrišući maksimalno pažnju na proces disanja, a istovremeno zamišljati da udišemo životnu, lekovitu energiju, koja pri udisaju ispunjava čitavo naše biće, a pri izdisaju koncentrisati se na deo tela oko sunčanog spleta (solarnog pleksusa).Disajne vežbe za čišćenje nervnog spleta grla

Stati ili sesti uspravno. Gledati napred u jednu tačku, ne obraćajući pažnju ni na šta ostalo. Mirno, prirodno udahnuti kroz nos, a zatim naglo izdahnuti kroz nos. Potom ponovo mirno, prirodno udahnuti i naglo izdahnuti. Posle pet udisaja- izdisaja ubrzati udisaje- izdisaje. Jedan udisaj- izdisaj uzima se kao jedna vežba. Uraditi vežbu od 11 do 25 puta. Pri vežbanju koncentrisati pažnju na grkljan.

Vežba se primenjuje za čišćenje pluća od ostatka vazduha, poboljšavanje krvotoka u mozgu, profilaksu plućnih oboljenja i poboljšanje rada štine žlezde.


Disajne vežbe prema metodu A. Mikulina

Leći na leđa, duboko udahnuti i naprežući dijafragmu naduti stomak. Zadržati disanje na 3-5 sekundi. Posle zadrške ispustiti vazduh na desetak manjih ispuštanja, gurajući ga silom kroz dobro stegnute usne tako da se ceo stomak deset puta intenzivno klati. Usled potresa unutrašnji organi počinju da sa sebe zbacuju šljaku. Isti proces čišćenja dešava se i u momentu kada se čovek smeje.


Čišćenje disanjem prema metodu A. Nikitina i A. Kašina

Potpuno udahnuti. Izdahnuti vazduh po delovima, vršeći pokrete slično točku, uvlačeći stomak. Svaki naredni deo ispuštenog vazduha mora biti manji od prethodnog. Radi očiglednosti treba zamisliti da duvamo sveće, postavlejne u nizu, od kojih je svaka manja od duge. Takvo čišćenje disanjem donosi olakšanje i mir.


Čišćenje disanjem sa zvukom ’HA’

Stati uspravno, noge raširiti u širini ramena, stopala postaviti paralelno, ruke slobodno opustiti i zatvoriti oči. Zamisliti da se nalazimo na ivici ponora. Slobodno izdahnuti ’u ponor’. Polako udišući podići opuštene ruke iznad glave sa dlanovima okrenutim uvis i laktovima malo savijenim. Podižući ruke, zamisliti da držimo na rukama vreću koju izbacujemo svu nagomilanu prljavštinu iz organizma, čitav gnev, umor, razdraženost. ’Vreću’ treba držati nešto više iznad glave. Zabaciti stražnjicu unazad i lagano spustiti ’vreću’ ispred sebe, nagnuvši se trupom unapred. Baciti ’vrećicu’ u ponor uz istovremeno opuštanje i brz naklon unapred. Od spuštanja ruku nadole i naglog naklona iz grudi se ispušta zvuk ’ha’.

U pauzi posle izdisaja ruke slobodno razmrdati. Zamišljamo kako vrećica polako pada dole, udara o kamenje i rasipa se. Disanje je slobodno. Polako udišući, ispraviti se. Izdahnuti, pri ponovnom udisanju podići ruke sa strane dlanovima nagore. Pri završetku udisaja dlanovi treba da se dodirnu. Izdahnuti, spustiti ruke sa strane dlanovima nadole.


Čišćenje pomoću joga vežbi

Ekpada Uttana asana


Način vežbanja:

  • Leći na leđa na tepih. Sastaviti pete, ruke ispružiti dlanovima uz telo. Ispružiti unapred stopalo jedne noge, učvrstiti nogu i zategnuti je celom dužinom.
  • Kada se noga zategne, početi udisati i podizati nogu uvis (kao na slici). Podići nogu i polako udahnuti- da prođe oko 8 sekundi pre nego što noga dođe u vertikalni položaj. Podići nogu što je moguće više. Ne naprezati se previše pri podizanju noge.
  • Kada maksimalno podignemo nogu, treba zadržati disanje na 6 sekundi i fiksirati nogu u tom položaju.
  • Posle toga polako spustiti nogu na tepih. Za potpuni izdisaj potrebno je oko 8 sekundi. Noga mora biti i dalje dobro zategnuta. Kada noga dodirne tepih, završen je jedan ciklus Ekpada Uttana asane.
  • Predahnuti 6-8 sekundi. Potom istu vežbu uraditi drugom nogom.

Početi sa 4 ciklusa dnevno. Vežbati naizmenično jednom i drugom nogom.

Ukupno odvežbati 8 ciklusa- po 4 ciklusa svakom nogom.

Primenjuje se kod astme, bronhitisa i upale pluća.

Pored čišćenja organa za disanje, asana obezbeđuje pokretljivost bedrenih zglobova i obnavlja funkcije želuca i tankog creva, pomaže izbacivanje gasova i leči gastritis.

Ona tonizuje mišiće polnih žlezda i povećava potenciju. Kod  žena ispoljava lekoviti efekat pri menstrualnim poremećajima.


Povezane objave
  1. Živim duže, znači zdravije Živim duže, znači zdravije
  2. Kako se nositi sa konfliktom kao empata? Kako se nositi sa konfliktom kao empata?
  3. Ti si ono gde jedeš Ti si ono gde jedeš
  4. Blogeri i korona Blogeri i korona
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top