DETOX onda kada nam se čini da nismo savršeni

facebook-share twitter-share pinterest-share

DETOX onda kada nam se čini da nismo savršeni

Jedna od najuočljivijih prednosti detoksa celog tela je efekat zbog koga naša koža počinje izgledati (gotovo odmah) glatka, svetlija, blistava i zdravija. „Podržavanje sposobnosti vašeg tela da se oslobodi otrovnih materija od suštinskog je značaja za mlađu kožu“, kažu nutricionisti. I zaista, svi znamo da nakon previše pića, koktela, izlazaka i rođendana sa dosta sireva i slatkiša na meniju, stersan posao i užurban tempo života, opsednutost telefonom i ekranima koji emituju štetnu svetlost, naša koža može prilično loše izgledati.

Činjenica da nam moderan život retko daje pauzu, u kombinaciji sa toksinima iz okoline kojima smo svesno i nesvesno izloženi svakog dana, čini detoks kritičnim fokusom za početak godine i novi plan naše vitalnosti i zdravlja. Ali niko nije savršen i malo je onih koji su zaista disciplinovani i žele da se odreknu makar privremeno omiljenih, nezdravih stvari. Za one lenje, postoje dodaci koji pomažu da naša koža ostane u tom blistavo zdravom stanju, čak i kada naša ishrana i / ili životni stil ne odgovaraju ni približno zdravom načinu života. U apotekama i prodavnicama zdrave hrane postoje preparati na bazi algi, pšenične trave, biljaka. Ekstrakt mleka čička je ‘zvezda’ detoksa– sadrži mineraei i hranjive materije koji podržavaju prirodne detoksikacijske procese jetre.

Jetra je detoksikaciona snaga u organizmu; ona pomaže u uklanjanju toksina iz tela, razgrađuje alkohol i pospešuje metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina u supstancama koje telo može da koristi. Preparati koji podržavaju ove prirodne procese bogati su ekstraktom mlečnog čička, selenom, cinkom, magnezijumom, glicinom i pantotenskom kiselinom i služe za borbu protiv stvaranja slobodnih radikala sa moćnim antioksidansima poput resveratrola i vitamina C.

Tokom perioda detoksifikacije je važno bar na nedelju dana izbaciti sledeće namirnice:

 • kofein
 • alkohol
 • mlečne proizvode
 • gluten
 • kukuruz
 • paradajz, patlidžani, papriku, krompir
 • rafinirani šećer
 • školjke/ plodove mora
 • beli pirinač
 • jaja i soju

povrćePhoto: Pixabay

Zabranjene namirnice su zamenjene lisnatim zelenilom povrćem, karfiolom, brokolijem, semenkama i mršavim proteinima. Januar je dobro vreme da pomognemo našim telima da se uhvate u koštac sa detoksikacijom - kako bismo našim detoks organima pružili priliku da se odmore i oporave. Pravo je vreme da razmislite i o uklanjanju toksina iz životne sredine, pa pospremite ormare, kompjutere od nepotrebnih podataka, svoje radno mesto oslobodite suvišnih stvari.

Još jedna važna stvar koju treba imati na umu tokom detoksikacije je briga o sebi. To je duh pravog detoksa. Nadamo se da ćete se osećati nadahnuto i osnaženo da posvetite malo vremena tome da sami sebi pripremate hranu, da se odmarate u toploj kadi sa mirišljavim solima, odete u šetnju, meditirate, pročitate sjajnu knjigu, napravite masku za lice- samo vam treba malo vremena i volje.

Cilj je da budete u harmoniji sa svojim telom, da ga oslušnete kako reaguje na hranu koju jedete, kao i šta voli, ne voli ili treba.

Dajte sebi bar 20 minuta za pripremu zdravog doručka i ručka svakog jutra i započnite dan sa osmehom.

ZAŠTO se treba ‘očistiti’?

Zagađivači životne sredine, hemikalije u hrani i prekomerno prerađena hrana mogu početi da uzimaju svoj danak na vašem telu. Kada to kombinujete sa stresom, starenjem, nedostatkom vežbanja i lošom ishranom, možete početi da se osećate natečeno, tromo, rastrojeno i uglavnom nelagodno. Nadutost i debljanje, posebno u predelu stomaka, način su na koji telo kaže da nešto nije u redu. Dobro čišćenje detoksom delovaće iznutra kako biste da resetovali vaše telo.

Vaše telo ima sve sisteme na mestu da se detoksicira. Nečistoće i toksini se filtriraju kroz krvotok, zatim šalju u jetru i odstranjuju se znojem ili urinom. Zbog toga tražimo hranjive sastojke koji će podržati i sigurno poboljšati sposobnost jetre da prerađuje hemikalije i na kraju ih se osloboditi.

Sve što je u redu je, ako se pravilno koristi, najbolja sredstva za čišćenje mogu takođe poslužiti kao bolja odluka o kondiciji i ishrani. Trebao bi se fokusirati na na dopunu hranljivih sastojaka i enzima koji vašem telu trebaju za optimalnu funkciju, podržavajući sisteme koji su već tamo.

Mogu li dobiti brze rezultate?

Trebalo je vremena da se dobije na težini, a trebaće i vremena da se izgubi.

Internet trikovi ili trendi dijete neće vam dati rezultate koje su obećali. Mnogo puta te dijete čine više štete nego koristi. Diuretici i laksativi upareni sa visokim nivoom kofeina malo pomažu osim što vas dehidriraju čestim, neprijatnim odlascima u toalet.

Pre nego što se pobrinete o gubitku kilograma, morate da podržite organe za varenje. Postoje dodaci koji pospešuju varenje kao dodatak detoksa celog tela sa hranljivim materijama koje su vam potrebne za borbu protiv upale, poboljšanje varenja, uravnoteženje hormona i pojačavanje metabolizma.

Ekstrakt korena maslačka je prirodni izvor vlakana i moćan antioksidans koji podržava ceo probavni sistem. Ova biljka bogata kalijumom takođe pomaže za snižavanje krvnog pritiska, istovremeno štiteći i obnavljajući pretrpanu jetru. Mineral Selen je važan za pravilno zdravlje i funkciju štitne žlezde. Štitna žlezda reguliše vaš metabolizam, nivo energije i hormone. Ekstrakt brusnice pomaže ispiranju bubrega i limfnog sistema da bi pomogao u našem prirodnom detoksikacijskom procesu. Tu je i kompleks B vitamina koji su neophodni za zdrav, funkcionalan metabolizam. To je proces kojim vaše telo hranu pretvara u energiju. Usporeni metabolizam sagoreva manje kalorija pa dodaci pomažu ovom sistemu da ubrza gubitak kilograma.

Photo: Pixabay

SUPELMENTI NISU ZAMENA ZA ZDRAV ŽIVOT!

Oni treba da poboljšaju vaš napredak i blagostanje. I dalje morate pravilno jesti i umereno vežbati bar tri do četiri puta nedeljno. Dijeta gladovanjem i detoks sokovi mogu vam omogućiti da izgubite kilograme, ali često se tada samo razgrađuje mišićno tkivo, a ne dolazi do gubitka masti. Nikada ne ohrabrujemo uskraćivanje hranljivih sastojaka vašem telu. Zdravo čišćenje je samo još jedan način da kažete zdravo telo iznutra i izvana. Gubitak kilograma zahteva predan rad i ljubav prema sebi i svom telu.

 

Povezane objave
 1. Čokoladna banja Čokoladna banja
 2. NOVI PRAVCI – SVETLI PRIMERI NOVI PRAVCI – SVETLI PRIMERI
 3. Kako se nositi sa konfliktom kao empata? Kako se nositi sa konfliktom kao empata?
 4. Životna avantura pod šatorom (VIDEO) Životna avantura pod šatorom (VIDEO)
To Top