coverfitness

Espadrile ultimativni modni trend sezone

facebook-share twitter-share pinterest-share

Espadrile ultimativni modni trend sezone

Espadrile su ležerna, ravna, ali ponekad i obuća sa visokom petom. Obično imaju gornju platnu ili pamučnu tkaninu i fleksibilan potplat napravljen od esparto konopa. Potpuno uže od espartoa je definicijska karakteristika espadrila; gornje se po stilu jako razlikuju.

Espadrile su tipičan oblik letnje španske obuće, sa jakim istorijskim vezama sa regionima Katalonije i Baskije. Reč potiče od katalonske reči "espardenia", a odnosi se na travu esparto, biljku starosedilačku na jugu Španije koja se koristi za pravljenje užadi i korpi.

 

espadrile

photo: profimedia

Prvobitno seljačku obuću, tokom 20. veka popularizovali su ih mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života uključujući Picassa, Salvadora Dalija, a kasnije John F. Kennedy ili Yvesa Saint Laurenta.

Nekada seljačka obuća, zatim obuća za gradske radnike, espadrile su dobile na popularnosti, naročito na francuskoj atlantskoj obali Baskije i španskoj mediteranskoj obali od Granade do Đirone, gde ih mnogi muškarci i žene nose tokom prolećnih i letnjih meseci. Dizajnerske espadrile su sada široko dostupne. Najčešće se proizvode u Francuskoj, Španiji i Južnoj Aziji. Moderne espadrile su pretežno za žene, mada su neke muške cipele rađene u ovom stilu.

 

espadrile

photo: profimedia

Đonovi espadrila mogu biti ravni, u vidu visokih platformi ili klinasti od prirodnih vlakana. Gornji deo može biti izrađen od gotovo bilo koje tkanine i može imati otvorene ili zatvorene prste, otvorene ili zatvorene pete, a može biti vezan uz gležanj. Na hiljade vrsdta espadrila mogu se naći, od jeftinih povoljnih brendova do dizajnerskih brendova visokih cena.

Espadrile su postale moderne u SAD-u 1940-ih. Lik Lauren Bacall u filmu iz 1948. godine Key Largo nosio je espadrile od gležnja. Tako su postale deo holivudskog mainstream i povremeno se vraćaju u modu uz manje ili veće modifikacije. Ovoga proleća veliki broj celebrity dama nije odolelo njihovom šarmu, praktičnosti i udobnosti. Mi izdvajamo samo najzanimljivije primere.

Povezane objave
  1. ST MARTINS SCHOOL - Fabrika modnih čuda ST MARTINS SCHOOL - Fabrika modnih čuda
  2. GIGI HADID forsira trend sezone GIGI HADID forsira trend sezone
  3. Psihologija i moda: Ko želite da budete? Psihologija i moda: Ko želite da budete?
  4. Drugačije lice SUPERDRY – BE ICONIC (VIDEO) Drugačije lice SUPERDRY – BE ICONIC (VIDEO)
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top