Ada Mall

Gen Z pravi evoluciju u kupovini koja može skroz promeniti brendove kakve poznajemo

facebook-share twitter-share pinterest-share

Gen Z pravi evoluciju u kupovini koja može skroz promeniti brendove kakve poznajemo

Ono što razlikuje Gen Z od prethodnih generacija jeste njihov pristup brendovima. Glavni cilj u kupovini im je cena, pokazalo je istraživanje Biznis insajdera na 1800 pripadnika Z generacije. Samim tim što svoj život dokumentuju na društvenim mrežama, osećaju pritisak da uvek imaju novu odeću. Odlika ove generacije je biti jedinstven, a pritom uštedeti što više novca.

Jedna od pripadnica Gen Z generacije navela je da kupuje putem interneta skoro svaki dan. Nije odana nijednom brendu ili prodavnici. Umesto toga, ona kupuje gde god je najpovoljnije. Retko kada ide fizički u prodavnicu, a čak i kada joj stigne odeća koja joj ne odgovara, odluči se da je preproda preko interneta.

"Starije generacije su odrasle bez interneta i nisu mogle da naručuju ništa online, dok mi sada imamo tu prednost. Doslovno svaki dan naručujem nešto preko interneta".

Ovakav profil ličnosti je starijima nepoznat, ali to je pravi predstavnik Gen Z generacije - iliti digitalne generacije koja je odrasla uz telefone i društvene mreže i ne poznaje život bez njih. Gen Z menja način na koji brendovi funkcionišu i mnogi od njih su čak prisiljeni da menjaju svoje strategije i prilagode iz upravo Gen Z-ju - prvoj generaciji koja je opsednuta internetom. Zato ćete primetiti da sve više brendova otvara takozvane e-shopove, a trenutno se brendovi spremaju za nadolazeću radnu snagu Gen Z generacije koja odrasta i koja će biti veoma moćna sila u ekonomiji.

Stručnjaci navode da ova generacija nije nastavak prethodne (Millenials br. 2), već je jedinstvena sa skupom ljudi različitih iskustava, verovanja i ponašanja. Zato se upravo sada dešava evolucija u načinu kupovine.

gen z fashion

photo: web

Ne žele da plate punu cenu ni za koji proizvod

Kako stručnjaci to navode, generacija Z je pre svega štedljiva. Štede novac i veoma su praktični sa njim. Ono što traže je vrednost, a postižu je na dva načina - kupovinom jako povoljnih stvari ili kupovinom skupljih stvari ali koje traju duže. Medjutim, ipak će pre štedeti novac nego potrošiti na skupu odeću. "Volim da štedim i radije bih imala novac na računu, nego bila švorc zbog jednog komada odeće" samo su neki od komentara mladih ispitanika.

Naravno, medju ispitanicima je bilo i onih koji bi dali više novca za odeću koja će duže trajati, a razlog zašto su se odlučili za takav potez je jer imaju poverenje u taj brend. "Brend Patagonia ima politiku neograničenog vraćanja odeće i popravke istrošenih komada. Na kraju se taj novac isplati".

Prema ispitivanjima, prva stvar na koju 60% Gen Z ispitanika obraća pažnju prilikom online kupovine jeste cena. Razlog za to su njihovo okruženje, kao i navike iz porodice. Delom je na to uticala i ekonomska kriza 2008, pa su Gen Z-jevci pod utiskom svojih roditelja oblikovali ovakve navike. Ovakve navike ih čine manje lojalnim bilo kom brendu, pa sada brendovi imaju zadatak da iznova na nove načine privuku kupce. Gen Z generacija je veoma informisana i samostalna i žele sami da preuzmu odgovornost za svoju budućnost. Samim tim retko dozvoljavaju da budu prevareni, pa je to izazov za brendove čija su oni ciljna grupa.

"Kupujem po osnovu koja mi odeća treba. Ako je to t-shirt, pretražujem ga po boji ili teksturi, i tražim najpovoljniju ponudu za ono što mi se svidi".

Gen z fashion

Baekhyun iz boybanda EXO; photo: sm entertainment

Ono za čim tragaju je autentičnost i transparentnost, pa brendovi nastoje da se tome i prilagode. Postoji dosta novih marki, ali i one starije poput Tommy Hilfiger-a, napravile su korak dalje radi približavanja ovoj generaciji. Gen Z od brenda očekuje jasnu poruku - svako ga može priuštiti i izgledati dobro u njemu. Otuda i trend manekena normalne težine, koje nismo navikli da vidimo, jer to je upravo deo revolucije koju živimo sada. Gen Z je odan nekom brendu samo ukoliko osete da ih taj brend razume i podržava u njihovim stavovima i vrednostima. Medjutim, dovoljno je jako malo da se Gen Z prebaci na drugu marku, ukoliko brend postane nezanimljiv sa svojim idejama. Ono što takodje odlikuje ovu generaciju jeste to što ne koriste marke radi definisanja svog identiteta, za razliku od prethodnih generacija. Millenials-i su u svojim tinejdž danima morali da nose konkretne brendove i odeću koja je bila prihvatljiva i u kojoj su osećali više samopouzdanja. Sada medjutim, Gen Z stvara sam svoj brend. Onaj ko vodi reč je osoba, a ne marka. Zbog toga Gen Z kupci marku koriste kako god oni žele, bez pravila. Radije će ući u neku malu radnju koju niko ne zna i kupiti nešto autentično, nego ući u radnju poznatog brenda koji svi nose.

Budući da su generacija sa najviše slika na društvenim mrežama, Gen Z-jevci su pod stalnim pritiskom da kupe nešto novo. Zbog toga se odlučuju na "brzu modu", koja je brzo i ne sa specijalnim kvalitetom proizvedena, ali je promenljiva. Medjutim, takva proizvodnja dovodi do mnogo štete. Prema američkoj kompaniji za zaštitu životne sredine, 26 milijardi funti tekstila godišnje završi na deponiji. Stoga su Gen Z kupci sa svešću o održivosti odlučili da kupuju odeću putem iznajmljivanja, preprodaje ili second-hand odeće, i sve ih je više. Neki brendovi su već to primetili, kao što je American Eagle, pa su počeli da nude uslugu iznajmljivanja njihove odeće mesečno - za 50 dolara mesečno, mogu se iznajmiti 3 komada odeće, a hemijsko čišćenje za njih je besplatno. Ako kupci odluče da im se dopada komad, mogu ga kupiti sa 25% nižom cenom.

Procenjuje se da će u narednim godinama svaki treći Gen Z-jevac kupiti polovnu odeću.

Polovna odeća ne samo da štedi novac, već omogućava i skroz autentičan fashion stil, koji izgradjuje identitet i gradi njihovu sopstvenu priču. Gen Z generacija je toliko usmerena na prihvatanje različitosti medju ljudima da ako saznaju da kopirate nečiji stil,  odmah će vas pogledati popreko jer niste originalni kao oni.

GEN Z fashion

photo: web


Povezane objave
  1. Rešite se upotrebe plastičnih slamčica Rešite se upotrebe plastičnih slamčica
  2. Kylie Jenner najmlađa milijarderka na svetu Kylie Jenner najmlađa milijarderka na svetu
  3. Gen Z menja značenje onoga što je sexy Gen Z menja značenje onoga što je sexy
  4. Prva papirna pivska boca na svetu Prva papirna pivska boca na svetu
To Top