coverfitness

Glavni benefiti koji objašnjavaju zašto je cimet začin broj 1 u svetu

facebook-share twitter-share pinterest-share

Glavni benefiti koji objašnjavaju zašto je cimet začin broj 1 u svetu

Cimet je moćan začin koji se hiljadama godina medicinski koristi širom sveta. I dalje se svakodnevno koristi u mnogim kulturama zbog široko rasprostranjenih blagodati, a da ne pominjemo njegov izrazito slatki, zagrevajući ukus i jednostavnost upotrebe u receptima.

Zanimljivo je da su istraživači otkrili da je začin na prvom mestu od 26 najpopularnijih biljaka i začina na svetu u pogledu nivoa zaštitnih antioksidanata. Takođe se može pohvaliti širokim spektrom drugih zdravstvenih blagodati, uključujući antibakterijska, antifungalna i antidijabetička svojstva.

Cimet je zapravo napravljen od kore drveta Cinnamomum Verum (ili Cinnamomum zeilanicum). Ova kora sadrži nekoliko specijalnih jedinjenja koja su odgovorna za mnoga svojstva koja promovišu zdravlje, uključujući cinamaldehid, cimetnu kiselinu i cinamat.

Pogledajmo detaljnije šta treba da znate o ovom moćnom začinu.

Glavni benefiti cimeta obašnjavaju zašto je začin broj 1 na svetu

Photo: Pixabay

Zdravstvene beneficije

Kao jedan od najstarijih začina na svetu, cimet se već dugo koristi zbog svojih lekovitih svojstava kao osnovna namirnica u mnogim oblicima holističke i tradicionalne medicine. Evo nekih glavnih prednosti ovog začina.

 1. Bogat antioksidantima

Cimet je prepun raznih zaštitnih antioksidansa koji smanjuju oštećenja slobodnih radikala i usporavaju proces starenja. U stvari, istraživači su identifikovali najmanje 41 različita zaštitna jedinjenja koja su do danas pronađena u začinu. Prema skali ORAC, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet zauzima 7. mesto svih namirnica, biljaka i začina. Pokazalo se da ima veću antioksidativnu moć od uobičajenih biljaka poput majčine dušice, belog luka i ruzmarina.

Zdravstvene koristi od cimeta pripisuju se sadržaju nekoliko specifičnih vrsta antioksidanata, uključujući polifenole, fenolnu kiselinu i flavonoide. Ova jedinjenja rade u borbi protiv oksidativnog stresa u telu i pronađeno je da pomažu u prevenciji hroničnih bolesti. Različiti antioksidanti prisutni u začinu pomažu u neutralisanju štetnih slobodnih radikala u telu i sprečavaju oksidativni stres. Takođe pomaže u ograničavanju nakupljanja azotnog oksida u krvi i sprečava peroksidaciju masti, što oboje može povećati rizik od poremećaja mozga, raka, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.

 1. Ublažava upale

Antioksidanti u cimetu mogu pomoći u ublažavanju upale, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti, raka, kognitivnog pada i još mnogo toga. Istraživači su identifikovali mnogo različitih vrsta flavonoida u začinu, koji su svi visoko efikasni u borbi protiv opasnih nivoa upale u telu.

Budući da ovaj moćni začin smanjuje otok i sprečava upale, takođe može biti koristan u upravljanju bolovima. U stvari, studije pokazuju da pomaže u smanjenju bolnosti mišića, smanjenju menstrualnog bola, smanjenju težine alergijskih reakcija i ublažavanju ostalih starosnih simptoma bola.

 1. Štiti zdravlje srca

Studije pokazuju da je jedna od najvećih zdravstvenih prednosti cimeta njegova sposobnost da poboljša zdravlje srca. U stvari, pokazalo se da smanjuje nekoliko najčešćih faktora rizika za srčane bolesti, uključujući visok nivo holesterola, visok nivo triglicerida i visok krvni pritisak kako bi vaše srce bilo zdravo i snažno.

Takođe je utvrđeno da smanjuje visok krvni pritisak, što je još jedan faktor rizika za srčane bolesti ili moždani udar. Istraživanja pokazuju da je koristan koagulant krvi i može zaustaviti višak krvarenja pomažući telu da stvara krvne ugruške. Cimet takođe povećava cirkulaciju i poboljšava popravku tkiva, što može biti posebno korisno za obnavljanje srčanog tkiva kako bi se pomoglo u borbi protiv srčanog udara, bolesti srca i moždanog udara.

 1. Stabilizuje nivo šećera u krvi

Cimet je poznat po antidijabetičkim efektima, zbog čega se smatra jednom od najboljih namirnica za dijabetičare. Istraživanja pokazuju da može smanjiti nivo šećera u krvi i poboljšati osetljivost na hormon insulin, koji pomaže transportu šećera iz krvotoka u tkiva kako bi nivo šećera u krvi bio uravnotežen.

Studije sugerišu da cimet za dijabetes može da blokira aktivnost nekoliko digestivnih enzima kako bi usporio apsorpciju šećera u krvotoku nakon obroka sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Iz tog razloga, istraživači veruju da ljudi sa dijabetesom tipa 2 mogu iskusiti značajne pozitivne efekte na markere šećera u krvi dodavanjem ekstrakta cimeta.

 1. Čuva funkciju mozga

Budući da je bogat antioksidantima, istraživanja pokazuju da ovaj začin može pojačati funkciju mozga i može pomoći u odbrani od razvoja neuroloških poremećaja, poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Iako nedostaju studije na ljudima, in vitro studije pokazuju da cimet pomaže u blokiranju nakupljanja određenog proteina u mozgu kako bi smanjio rizik od Alchajmerove bolesti. Takođe je pokazano da štiti neurone od oksidativnog stresa kako bi smanjio rizik od upale i oštećenja ćelija na životinjskim modelima, što može pomoći u očuvanju funkcije mozga i sprečavanju kognitivnog pada.

Glavni benefiti cimeta obašnjavaju zašto je začin broj 1 na svetu

Photo: Pixabay

 1. Može pomoći u smanjenju rizika od raka

Zbog svojih antioksidativnih sposobnosti, cimet može zaštititi od oštećenja DNK, mutacije ćelija i rasta kancerogenog tumora. Studije su otkrile da zdravstvene koristi cimeta potiču od jedinjenja zvanog cinamaldehid, koje može inhibirati rast tumora i zaštititi DNK od oštećenja, a istovremeno i uništavati ćelije raka. Ovo se posebno odnosi na debelo crevo. Studije pokazuju da to može poboljšati zdravlje debelog creva, što bi moglo smanjiti rizik od raka debelog creva.

Cimet se sada istražuje kao prirodna hrana za borbu protiv raka zbog svojih snažnih antioksidativnih sposobnosti i možda korisnog dodatka onima sa većim rizikom od raka.

 1. Bori se protiv infekcija i virusa

Mnogo je potencijalnih blagodati cimeta kada je reč o odbrani tela od bolesti. Sadrži prirodna antimikrobna, antibiotska, antifungalna i antivirusna svojstva, a njegova esencijalna ulja sadrže i snažna jedinjenja za jačanje imuniteta. Iz tog razloga se koristi u mnogim kulturama za prirodnu pomoć u borbi protiv štetnih infekcija i virusa. Cimetovo ulje, naročito, takođe može zaštititi od bakterijskih infekcija, koje mogu izazvati stanja poput prehlade, strep grla i upale pluća.

 1. Optimizuje oralnu higijenu

Istraživanja pokazuju da cimet koristi oralnoj higijeni i da može zaštititi od određenih vrsta bakterija koje uzrokuju loš zadah, karijes i infekcije usta. Esencijalna ulja iz cimeta poseduju snažna antibakterijska svojstva i mogu se koristiti za prirodnu borbu protiv bakterija u ustima, delujući kao prirodna tekućina za ispiranje usta.

Slično pepermintu, jedna od zdravstvenih blagodati cimeta je što se zbog osvežavajućeg ukusa može koristiti i kao prirodno sredstvo za aromatizaciju u žvakaćim gumama. Pošto uklanja oralne bakterije, začin ima sposobnost da se bori protiv neprijatnog zadaha bez dodavanja hemikalija u telo. Zbog toga se takođe tradicionalno koristi kao zubni prah i prirodni lek za zubobolju, zubne probleme i rane u ustima.

 1. Sprečava Candidu

Istraživanja sugerišu da bi moćna antifungalna svojstva cimeta mogla biti efikasna u lečenju i sprečavanju prekomernog rasta kandide u digestivnom traktu. Dokazano je da smanjuje količinu opasne Candide Albicans, koja je kvasac koji uzrokuje prekomerni rast kandide i može izazvati mnoštvo probavnih i autoimunih problema.

Još jedna proučavana zdravstvena korist cimeta je ta što pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. Dijeta sa visokim sadržajem rafinisanih ugljenih hidrata može povećati količinu šećera u digestivnom traktu i može biti povezana sa povećanim rizikom od kandide.

 1. Benefiti za zdravlje kože

Potencijalne koristi cimeta za kožu ukorenjene su u njenim antibiotskim i antimikrobnim svojstvima, koja mogu zaštititi kožu od iritacije, osipa, alergijskih reakcija i infekcija. Jedna studija ukazuje da nanošenje esencijalnog ulja cimeta direktno na kožu može biti korisno u smanjenju upale, otoka, bola i crvenila.

Jedna od blagodati cimeta i meda, još jednog antimikrobnog sastojka, je ta što zajedničko korišćenje oboje može još više poboljšati zdravlje kože i može biti korisno za akne, rozaceju i kožne alergije. Možete dodati sirovi med ili Manuka med za dodatno olakšanje kože.

 1. Smanjuje simptome alergije

Oni koji imaju alergije mogu pronaći olakšanje zahvaljujući mnoštvu korisnih jedinjenja upakovanih u ovaj začin. U stvari, može pomoći u suzbijanju uobičajenih simptoma alergije, jer je dokazano da smanjuje upale i bori se protiv histamin reakcija na mnogim životinjskim modelima.

 1. Zaslađuje recepte bez šećera

Zbog svog prirodno slatkog ukusa, dodavanje cimeta u hranu i recepte može vam pomoći da smanjite količinu šećera koju obično koristite, efikasno smanjujući glikemijsko opterećenje vašeg obroka. Već ima antidijabetičke efekte koji usporavaju apsorpciju šećera i mogu pomoći u suzbijanju žudnje stabilizacijom šećera u krvi, ali upotreba začina za njegov prirodno slatki ukus je još jedna dodatna prednost koja može pojačati kontrolu šećera u krvi. Odlično je zaslađivač za ljude osetljive na insulin.

Ne sadrži dodani šećer, a minimalne kalorije sadrže puno hranljivih sastojaka, što ga čini izuzetno zdravim dodatkom mnogim obrocima. Pokušajte da koristite cimet u kafi, čaju, pecivima, jogurtu, voću ili ovsenoj kaši, umesto da dodate dodatni šećer. Ovo vam može pomoći da smanjite unos šećera i smanjite dodatne kalorije kako biste pomogli u gubitku kilograma i borbi protiv kandide, dijabetesa i niske energije.

 1. Deluje kao prirodni konzervans

Jedna od manje poznatih prednosti cimeta u prahu je ta što se može koristiti za očuvanje hrane. Budući da ima antibakterijske sposobnosti i deluje kao antioksidans, istraživanja ističu da se može koristiti kao konzervans u mnogim namirnicama bez potrebe za hemikalijama ili veštačkim sastojcima.

Nedavna studija izvestila je da je pektin iz voća obložen ekstraktom lista cimeta, davao je visoke antioksidativne i antibakterijske aktivnosti i duže ostao svež. Takođe poseduje anti-tirozinazne aktivnosti, što može biti korisno u zaustavljanju promene boje voća i povrća dok oksidira i počinje da truli.Povezane objave
 1. Čokoladna banja Čokoladna banja
 2. NOVI PRAVCI – SVETLI PRIMERI NOVI PRAVCI – SVETLI PRIMERI
 3. Živim duže, znači zdravije Živim duže, znači zdravije
 4. Kako se nositi sa konfliktom kao empata? Kako se nositi sa konfliktom kao empata?
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top