coverfitness

Inovacije: Tehnologija sportske medicine koja menja način vežbanja

facebook-share twitter-share pinterest-share

Inovacije: Tehnologija sportske medicine koja menja način vežbanja

Kada su u pitanju wellness centri, nemački Lanserhof nalazi se u svojoj ligi. Dakle, kada se njegova poslednja ustanova otvorila u Londonu u Umetničkom klubu u ulici Dover, nismo bili iznenađeni kada smo saznali da, pored tradicionalnih spa funkcija kao što su krioterapija i akupunktura, ova lokacija dodaje jedinstven Lanserhof-ov dodir umetničkom klubu (luksuzan pristup iznad svega ) postojeće ustanove: medicinsku tehno teretanu.


Priča je ova: Kada se pridružite Lanserhofu u Umetničkom klubu (a za to ne morate biti član Umetničkog kluba), lekari i medicinske sestre u rezidenciji, pod vodstvom medicinskog direktora Sebastiana Kunza, procenjuju vas od glave do nožnog prsta dijagnostičkim testovima i pregledima. Kakva je zakrivljenost kičme? Da li je jedna noga dominantnija od druge? Kakvo ti je srce? Rade sa trenerima kako bi napravili plan za sve što vam treba, bilo da je to izvanredni atletski učinak ili problem sa kolenom. Tada se cela rutina teretane učitava na elektronski zapis (memo karticu), a kada karticu umetnete u bilo koju genijalno dizajniranu mašinu za vežbanje, ona izvršava podešavanja - sedišta, opterećenja težine, nagiba - za vas.

Zamišljeni propisani medicinski i wellness tretmani popunjavaju sve rupe u vašim vežbama kako bi vam pomogli da brže i sigurnije postignete svoje ciljeve. Kunz, profesionalni fudbaler koji se okrenuo medicini (ortopediji), posebno je strastven u vezi sa tim. I sam je bio povređen više puta, a njegovo iskustvo je sadržano u operacijama sportskih trauma. Kada god bi operisao nekome kuk ili izmešteno koleno od sportske povrede, pomislio bi: Da sam ranije video ovog pacijenta, mogao bih to da sprečim.

Kako bi udovoljio specifičnim potrebama svakog klijenta, Kunz izrađuje planove koji često uključuju neke zaista inovativne tehnologije. Naterali smo ga da objasni četiri alata u svom naoružanju na koje se najviše oslanja.

fitness centar

photo: web


01 INFRACRVENE KAMERE ZA OBAVEZNU ANALIZU SASTAVA TELA

Da bi snimili i analizirali kretanje, Lanserhof-ovi tehničari koriste podatke sa infracrvenih kamera. Gledaju pokret klijenta, mehaniku trčanja i skakanja i sposobnost funkcionalnih zadataka, kao što su kretanje od sedenja do stajanja. Oni mere fleksibilnost, snagu i volumen mišića, i procenjuju kompletnu strukturu kičme. Ta analiza kretanja je kombinovana sa kinematičkim podacima (koji mere kako se uglovi zglobova pomeraju tokom dinamičnih zadataka) i kinetičkim podacima (koji mere simetriju udova).

Sve ovo zajedno omogućava vežbaču da tačno vidi kako sile raspoređuju teret na vaše zglobove. Možda sve izgleda dobro, ili možda stvari nisu pravilno postavljene, zbog čega ste skloni povredama. U zavisnosti od podataka, Lanserhof postavlja personalizovano programiranje koristeći lečenje ili terapiju vežbanjem da bi smanjio rizik. Ako vam je prioritet da se vratite u igru ASAP nakon povrede, on može da kombinuje terapijske vežbe sa nizom drugih tehnika, kao što su terapija udarnim talasima ili injekcije plazme bogate trombocitima.


02 ULTRAZVUČNE INJEKCIJE ZA BRZA ISPITIVANJA

"Terapija vežbanja je super efikasna - i njeni efekti su dugoročni", kaže Kunz. „Ali zato što lečimo osnovne uzroke problema, potrebno je vreme da se sve obradi. A to može biti zaista frustrirajuće za pacijenta. " Dakle, dok praktičari Lanserhofa dijagnosticiraju i pokušavaju da isprave osnovni razlog zbog kojeg se problem pojavio, oni takođe leče te simptome. Jedna popularna opcija: injekcije vođene ultrazvukom.

Ultrazvuk se koristi kao dijagnostički alat za utvrđivanje povreda u mišićima, zglobovima, tetivama i ligamentima i za ciljanje lokacije oštećenog tkiva radi preciznijih injekcija. Kunz koristi nekoliko injekcionih terapija, uključujući dve izvedene iz pacijentove krvi.

Plazma bogata trombocitima: Da bi stimulisala regeneraciju tkiva u povredama tetiva i blagim degenerativnim stanjima, Kunz ubrizgava plazmu bogatu trombocitima. Trombociti su krvne ćelije koje su odgovorne za zgrušavanje i zarastanje. PRP je uzorak sopstvene krvi klijenta u kome su neke komponente odvojene, tako da preostala smeša ima koncentraciju trombocita dva do tri puta veću od regularne krvi. Kada se PRP ubrizgava na mesta izvan krvotoka, trombociti oslobađaju brojne faktore rasta koji podstiču regeneraciju tkiva u kosti, zglobove i meka tkiva.

Autologni kondicionirani serum: Još jedan rastvor dobijen krvlju, autologni kondicionirani serum se pravi inkubiranjem pacijentove krvi na visokim temperaturama da bi se povećala koncentracija protivupalnih proteina. Zatim se rezultirajući serum ubrizgava na mestu oštećenja tkiva. Kunz koristi ACS kada želi smanjiti upalu u zglobovima pacijenta - ACS sadrži veliki broj protivupalnih proteina, a studije su pokazale njegov potencijal za upravljanje bolom i funkcionalnošću za osobe sa osteoartritisom.

fitness center

photo: web


03 SIMULRANO OKRUŽENJE ZA SPREČAVANJE POVREDA

"Mi možemo da sprečimo uobičajene povrede ako obučimo telo i mozak da bolje funkcionišu u situacijama kada se možete povrediti", kaže Kunz. Na primer: U laboratoriji pokreta Lanserhof postoji protokol za obuku za sprečavanje padova. Zavezani u sigurnosni pojas, hodate po trzaju sa razdvojenim krevetom, gde svako stopalo sleti na nezavisni pojas. Programirajući jedan pojas malo sporijom brzinom od drugog, Lanserhof stvara okruženje kao okidač povrede kada hodate da shvatite kako reagujete. Možete li se ovo zaista primeniti?

Novo istraživanje pokazuje da ako ljudi treniraju ovu simulaciju trčanja na trkačkoj stazi nekoliko puta mesečno, mogu značajno da smanje rizik od pada u roku od jedne godine. "Malo liči na ‘vakcinisanje’ protiv padova", kaže Kunz. "Trenirate mozak i mišiće da brzo reaguju kada se nešto dogodi u stvarnom životu."


04 TERAPIJE KISEONIKOM ZA ENERGIJU ĆELIJE

Postoji tehnika poznata od strane takmičara za povećanje energije i izdržljivosti: trening na velikim visinama. Odnosno, trkač može trenirati svoje telo da efikasnije koristi kiseonik tako što će nekoliko dana trčati u planinama, gde je vazduh ređi i oni dobijaju manje kiseonika u svakom dahu. Kada se sportista vrati na svoju normalnu visinu, njihovo telo se prilagođava novim uslovima. Zbog toga se svaki udisaj oseća energično i snažnije. Ako niste sportista sa stalnim pristupom planinama, to ne znači da ne možete ili ne biste trebali da iskoristite ovu tehniku treninga. U Lanserhofu postoji tretman koji se zove Airzone terapija (intervalni trening hipoksije i hiperoksije). To je poput treninga na visini, ali može se raditi i bez uspona.

Evo kako to funkcioniše: Klijenti leže dok nose masku za disanje koja se naizmenično razlikuje između dovoda vazduha sa visokim nivoom kiseonika i one sa malo kiseonika. Ovaj ciklus viška i uskraćenosti dovodi telo u stresno stanje, a smatra se da ćelije reaguju uklanjanjem slabih mitohondrija (mitohondrije su delovi ćelije koji kontrolišu disanje, energiju i metabolizam) i zamenjujući ih novijim, jačim mitohondrijama koji efikasnije koriste energiju. Pored poboljšane atletske izdržljivosti, lečenje može imati i niz koristi, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i kognitivne funkcije, kao i smanjen uticaj slobodnih radikala koji oštećuju organizam.

fitness centar

photo: web

Povezane objave
  1. Fitness guru - TRACY ANDERSON Fitness guru - TRACY ANDERSON
  2. 5 načina da ubrzate metabolizam 5 načina da ubrzate metabolizam
  3. 10 fitnes trendova koji će obeležiti 2020. 10 fitnes trendova koji će obeležiti 2020.
  4. IGOR ČUROVIĆ - Edukacija je najbolja motivacija IGOR ČUROVIĆ - Edukacija je najbolja motivacija
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top