coverfitness

Kako da rashladite svoje telo hranom?

facebook-share twitter-share pinterest-share

Kako da rashladite svoje telo hranom?

Ako biste pitali praktičara tradicionalne medicine: "Kako mogu smanjiti telesnu toplotu?" verovatno će preporučiti dodavanje više rashladne hrane i bilja u vašu ishranu kako bi se stvari dovele u ravnotežu. Šta su rashlađujuće namirnice i kako deluju? Razno voće, povrće, začinsko bilje i druga hrana koju verovatno već uključujete u svoju ishranu može potencijalno imati efekat hlađenja, poput nane, dinje i jogurta.

Praktičari ajurvedske medicine i tradicionalne kineske medicine (TCM) generalno veruju da sva hrana sa slatkim, gorkim i/ili adstrigentnim ukusom ima rashlađujuće dejstvo. Iako je svakoj osobi u ishrani potrebna ravnoteža različitih ukusa i vrsta hrane kako bi dobila sve hranljive materije i energiju koja im je potrebna, za neke se smatra da imaju koristi od hladne hrane više od drugih - posebno oni koji pokazuju znake upale, ljutnje i druga pitanja vezana za velike količine unutrašnje „toplote“.

 

Šta su namirnice koje hlade?

Hrana koja hladi je ona za koju se smatra da deluje tako što snižava telesnu temperaturu i pomaže vam da se nosite sa stresom.

One to pomažu delimično promovišući hidrataciju, podržavajući probavne procese, a takođe podstičući znojenje u nekim slučajevima. Neke su takođe sposobne da pomognu u regulisanju šećera u krvi i krvnog pritiska zbog sadržaja korisnih elektrolita. Hrana koja greje čini suprotno od hrane koja hladi - posebno one koja je teška i bogata mešavinom masti, proteina i ugljenih hidrata.

Iako nisu sve tople namirnice nezdrave - u stvari, neke poput žitarica i mesa su korisne - kada se konzumiraju u velikim količinama, mogu vršiti pritisak na vaš probavni sistem da razbije složenu mešavinu hranljivih materija. Ovo zahteva mnogo energije jer tera telo da proizvodi enzime i želudačne sokove koji stvaraju toplotu.


Kako znate da li možete imati koristi od uključivanja više rashladne hrane u svoju ishranu?

Hladna dijeta se preporučuje ljudima sa znacima „unutrašnje toplote“. Ovo može uključivati fizičke i emocionalne simptome kao što su:

 • Upala i bol
 • Crvenilo, otok i pulsiranje
 • Loše varenje, uključujući refluks kiseline i želudac, nadutost
 • Iritacija, uznemirenost
 • Agresija i bes
 • Anksioznost
 • Impulsivnost i nepromišljenost

Prema ajurvedskim principima, topla i hladna hrana zasnivaju se na unutrašnjoj prirodi hrane i na tome kako hrana utiče na tri „doše“ ili tipove tela: Vata, pitta i Kapha. Onima sa Pitta došom najpotrebnije je da rashlade hranu, dok onima sa Vata došom bolje ide sa toplijom hranom.

Još jedna stvar koju treba razjasniti je uticaj hrane različite temperature na telo. Fizička temperatura određene hrane nije ono što je čini toplom ili hladnom. Drugim rečima, sladoled se ne hladi, a začinjena hrana ne zagreva nužno. To ima više veze sa načinom na koji hrana utiče na probavni sistem i metabolizam.

 

Top 22 rashlađujuće namirnice i biljke (plus prednosti)

Koja hrana hladi telo? Ispod su neke od najboljih namirnica i biljaka za hlađenje tela na koje se morate usredsrediti:

 1. Povrće bogato vodom, poput krastavaca, celera, paradajza, šparoga, raznih zelenila, tikvica i rotkvica
 2. Jagode, trešnje i druge bobice
 3. Tropsko voće, poput papaje, ananasa i manga
 4. Dinja, uključujući lubenicu, medljiku
 5. Ostalo voće bogato vodom, poput grožđa i kivija
 6. Tofu i proizvodi od soje
 7. Kokosova voda i kokosovo mleko
 8. Kozije mleko i kozji sir
 9. Kefir i jogurt
 10. Žitarice, uključujući pirinač, kinoju, pir, ječam i zob
 11. Bademi
 12. Sirovi med
 13. Cilantro
 14. Nana
 15. Kopar
 16. Ruzmarin
 17. Lavanda
 18. Matičnjak
 19. Kamilica
 20. Aloe
 21. Kajenski biber i druga začinjena hrana
 22. Zeleni čaj


Benefiti:

Budući da postoji mnogo različitih vrsta namirnica za hlađenje, svaka nudi jedinstvene prednosti. Na primer, nana ili menta su među najpopularnijim rashlađujućim biljkama, zahvaljujući prisustvu mentola u ovim biljkama koji prirodno hladi. Nana - sveža, u biljnom čaju i u obliku ulja nane - posebno je korisna za podršku varenju i smanjenje bolova i upale želuca.

Mnoge biljke i voće i povrće bogato vodom takođe sadrže jedinjenja koja imaju prirodne protivupalne efekte, au nekim slučajevima i antimikrobna i umirujuća svojstva. Koja hrana najviše hladi stomak? Neke od najboljih opcija za bol u stomaku, refluks kiseline i probavne smetnje uključuju:

 • tropsko voće poput ananasa (koji sadrži enzim bromelain, za koji se zna da se bori protiv upale)
 • zeleniš
 • bundeva i tikva
 • kokosova voda
 • kefir
 • sirov med
 • protivupalno bilje, poput kamilice i nane

Možete očekivati da će začinjena ili ljuta hrana povećati toplotu, ali to nije uvek slučaj. Konzumiranje začinjene hrane, poput kajenske i druge paprike, može izazvati nervni receptor na vašem jeziku koji detektuje toplotu, a zatim uzrokuje da vaše telo uključi mehanizme za hlađenje, poput znojenja. Dakle, dok se začin zagreje u ustima, može se završiti hlađenjem.

Ako bolje razmislite, onda ima smisla da su začinjena i ljuta hrana poput raznih paprika i začina popularna u zemljama sa toplom klimom, poput Meksika, Brazila i delova Kine i Indije.


Povezane objave
 1. Vatromet ukusa – najskuplja hrana na svetu Vatromet ukusa – najskuplja hrana na svetu
 2. Ishrana dobija veoma personalizovan oblik Ishrana dobija veoma personalizovan oblik
 3. 5 načina da ubrzate metabolizam 5 načina da ubrzate metabolizam
 4. Ti si ono gde jedeš Ti si ono gde jedeš
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top