coverfitness

Kako jesti pametnije, a ne manje?

facebook-share twitter-share pinterest-share

Kako jesti pametnije, a ne manje?

Sigurno je reći da kada je reč o jelu, mnogi od nas traže slobodu, a ne ograničenje.

Naša nutricionistička filozofija: jedite pametnije, ne manje.

To znači da nauka bude vaš vodič prilikom odabira hrane i aktivnosti koje vašem telu pružaju podršku koja mu je potrebna da bi funkcionisala u najboljem izdanju. U ovom slučaju pojačavate metabolizam.

Stopa metabolizma je količina energije i kalorija koje se koriste tokom normalnog svakodnevnog života. I što je veći broj, to više kalorija sagorevate u mirovanju. Aleluja!

Jesti pametnije, a ne manje, ključ je održavanja uravnotežene težine, više energije, čiste kože i metabolizma koji radi za vas, a ne protiv vas.


Naša formula za ishranu: napunite tanjir povrćem, proteinima i mastima poput maslinovog ulja i avokada.

Evo liste hrane koju savetujemo da uklonite kako biste povećali metabolizam. Da budemo jasni, to ne znači da nikada ne možete jesti ovu hranu. Ova lista je smernica koja će podržati vaše telo na efikasniji i dublji način. Zapamtite: još uvek živimo i život je namenjen uživanju.


Šećeri

Ovo je lakše reći nego učiniti, jer šećer budi isti centar nagrađivanja u našem mozgu kao i droga, seks i alkohol, što otežava naviku. Ne samo da se naš sistem nagrađivanja upali, već se nivo insulina povećava kada jedemo šećer. Važno je napomenuti da svaki hormon u našem telu deluje na uklanjanje masti iz masnih ćelija, osim insulina. Kada je insulin visok, zapaljenje je veliko, energije malo, a pogađate i metabolizam slabiji.

U našem mozgu nema prelaska na šećer - to znači da šećer možemo konzumirati ceo dan i nikada se ne osećamo siti ili zadovoljni. Ovo postaje klizav teren jer ne samo da utiče na naše telo, već utiče na našu kožu, hormone, san i raspoloženje. Izbegavanje šećera znači viši nivo energije, uravnoteženi hormoni, bolji san, bolje raspoloženje i metabolizam koji ne zaglibi kada telo treba da prerađuje šećer u vašem telu.
Konzumirajte manje šećera i iskoristite blagodati toga koliko ćete se energično i živahno osećati sa manje upala i boljim metabolizmom.


Mahunarke i žitarice

Mahunarke i žitarice su hrana puna ugljenih hidrata i sadrže lektin koji može usporiti metabolizam. Zbog gustine ugljenih hidrata, poput šećera, oni podižu nivo insulina, za koji znamo da izaziva upalu, umor i druge simptome.

Lektini su proteini koji vezuju ugljene hidrate i koji se vezuju za šećer i druge molekule ugljenih hidrata i otporni su na ljudsku probavu.

Ako vam je potrebna podrška ugljenih hidrata, dodajte beli pirinač. Znamo da je to suprotno onome što smo naučeni, ali zato što se zrnu oduzima spoljna obloga koja sadrži lektine, zrno se brže svari. Da, ovo znači brže oslobađanje insulina, ali takođe znači i brži normalizovani nivo šećera u krvi koji vraća vaš metabolizam u dobro podmazanu mašinu.


Procesuirana hrana

Većinu pakovane hrane na policama prehrambenih proizvoda dizajnirali su naučnici iz oblasti prehrambenih proizvoda čiji je posao da vas zadrže. Šećer, masnoća i so su formula koju koriste, uz dodatan ukus, boje i konzervanse. Ova kombinacija ne samo da čini bilo koju hranu vrlo ukusnom, ali i teškom za varenje, i naravno - ona stvara upalni odgovor u telu, koji je suprotan onome što želite kada težite zdravom metabolizmu.

Dobra vest je da što ih se više držite podalje od stvarnih, celovitih namirnica, to ćete ih manje želeti.

Ako ste u nedoumici i treba nešto da zgrabite, potražite manje marke u prodavnici zdrave hrane, pridržavajte se pravila manje od pet sastojaka i budite sigurni da možete izgovoriti i razumeti svaki sastojak.


Industrijska ulja

Ulja od kukuruza, soje, repice, šafranike i suncokreta su visoko prerađena ulja koja stvaraju pustoš u vašim mitohondrijama, delovima ćelija koji generišu energiju.

Ova ulja stvaraju upalni odgovor u vašem telu zbog visokog nivoa omega 6 masti i zapaljivih, polinezasićenih masti. Kada prekomerno konzumiramo omega 6 masti, a premalo omega 3 masti, značajno povećavamo metabolički sindrom, što je suprotno od povećanja našeg metabolizma.

Umesto toga, usredsredite se na konzumiranje masti poput ekstra devičanskog maslinovog ulja kako biste pojačali metabolizam. EVOO ima neka neverovatna antiinflamatorna svojstva iz jedinjenja oleokantal, koje se smatra prirodnim ibuprofenom i odgovorno je za pružanje onog peckanja, paprike u zadnjem delu grla.

Ako možete da tolerišete mlečne proizvode, maslac i ghee su divne masti koje treba koristiti umesto gore pomenutih inflamatornih. Uvek postoje i kokosovo ulje i ulje avokada.


Kardio trening

Ovo nije hrana, već trening otpora. Briga o vašim mišićima dovešće do veće zarade nego da se usredsredite samo na kardio ili dijetu. Ovo je savršen primer korišćenja nauke da biste radili u svoju korist. Što više mišića imate u telu, to se više kalorija sagoreva u mirovanju - odnosno veća metabolizam.

Još jedan plus: više mišićne mase štiti od insulinske rezistencije, koja ne samo da štiti od dijabetesa tipa 2, već štiti i mozak kako stari.


Dehidratacija

Voda čini više od polovine vaše telesne težine, igrajući presudnu ulogu u mnogim funkcijama u telu, uključujući metabolizam. Naša mišićna masa sastoji se od približno 75% vode, naša krv je 80%, a moždano tkivo oko 70%. Ovo su neke prilično važne funkcije koje će podržati ne samo vaš metabolizam, već i vašu energiju, raspoloženje i dugovečnost.

Voda je naš životni izvor i sa njom treba postupati.

Preporučujem da nakon buđenja popijete litar vode kako biste nadoknadili izgubljenu vodu tokom spavanja. Zatim nastavite pijuckati tokom dana.

Obavezno zaustavite pijenje sat vremena pre spavanja jer je spavanje presudno za metabolizam. 


Spavanje je prioritet

Količina sna i kvalitet vašeg spavanja imaju veliki uticaj na brzinu metabolizma. Kada ne spavamo dovoljno, hormon sitosti leptin se smanjuje, a hormon gladi grelin se povećava - otuda zašto se osećamo tako proždrljivo kada smo umorni.

Pokazalo se da oni koji imaju nedostatak sna imaju viši nivo šećera u krvi, za koji znamo da deluje suprotno normalizovanoj brzini metabolizma.

Budite pažljivi prema higijeni spavanja kako biste osigurali najbolji mogući san. Izbegavajte telefon, računar i TV sat vremena pre spavanja ili nosite naočare u narandžastoj boji, plave boje. Završite sa knjigom ili aplikacijom za meditaciju poput Talasa.

I na kraju, kao što sam već pomenuli, unesite vodu, ali obavezno zaustavite pijuckanje sat vremena pre spavanja kako vam se san ne bi poremetio. Zapamtite, kvalitet sna je važan i od njega će zavisiti kako ćete se osećati i kakav će biti vaš hormonalni odgovor sledećeg dana, a naravno i od brzine metabolizma.

Plus je spavanje najlakše sa čitave ove liste sve dok za to napravite vremena!

Povezane objave
  1. 5 načina da ubrzate metabolizam 5 načina da ubrzate metabolizam
  2. Traganje za zdravljem Traganje za zdravljem
  3. COVID-19 i novi način kako da budete srećni COVID-19 i novi način kako da budete srećni
  4. 7 esencijalnih ulja za muškarce 7 esencijalnih ulja za muškarce
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top