coverfitness

Kako skladno raditi sa dominantnom ličnošću?

facebook-share twitter-share pinterest-share

Kako skladno raditi sa dominantnom ličnošću?

Ukoliko ste nekad menjali posao ili firmu, sigurno se dešavalo da su vas dočekivale i kolege sa kojima se, narodski rečeno, niste preterano mirisali od prvog trenutka. Dobra vest je da ne treba da se odreknete brige o drugima ili empatičnog raspoloženja da biste radili zajedno sa drskijim ličnostima. Gotovo svaki tim ima onu dominantnu ličnost koja je motivisana pobedom, takmičenjem i postizanjem rezultata. Iako se na dominantne ličnosti često gleda kao na zapovedničke i samopouzdane, njihove karakteristike imaju i drugu stranu. Takođe mogu postati tvrdoglavi, agresivni, previše direktni i neretko zli.

Svaka firma, po difoltu, ima pojedince koje su smatrali „izvršiocem“ ili nekim ko je uvek spreman za izazov. Odlučni su, nikada ne oklevaju i brzo kreću u pokretanje nove prodaje. Njihov zahtevan, asertivan stil donosi kompaniji nove poslove, ali ih je koštalo. Često uznemiravaju više rukovodstvo kada su zaobilazili autoritet kako bi progurali nove procedure. Takođe su imali tendenciju da se fiksiraju na ciljeve prodaje na štetu dugoročnih odnosa sa klijentima.

Rad sa nekim ovakvim može biti izazov, posebno ako ste na suprotnom kraju spektra ličnosti. Mnogi trenerski klijenti, koji su uglavnom rezervisani, empatični, profesionalci orijentisani na ljude, bore se sa dominantnim ličnostima. Teško im je da izađu na kraj sa kontrolom dominantnih kolega, koja zahteva prirodu, i mnogi klijenti imaju poteškoća da stanu na svoje mesto pred snažnom voljom dominantnog tipa.

Ako vam ovo zvuči poznato, možda ćete se zapitati zašto vaše dominantne kolege rade to što rade i kako pronaći mir u radu s njima. Dobra stvar je što ne morate da se odreknete dobrodušnosti i brige ako je to vaše prirodno raspoloženje. Ali ako želite da budete uspešni u radnom okruženju, neophodno je da naučite da radite sa ličnostima koje se razlikuju od vas, uključujući dominantne tipove.

Evo nekoliko načina da svoj stil prilagodite efikasnijem radu sa dominantnim ličnostima.

Kako skladno raditi sa dominantnom ličnošću?

Photo: Pixabay

FOKUS NA „ŠTA“ - NE „KAKO“

Dominantne ličnosti su orijentisane na zadatak. Stalo im je do ishoda, a ne do procesa. Kada razgovarate s njima, usredsredite se na konkretne, opipljive činjenice. Odlučite se za direktne tvrdnje ili sugestije, umesto da pristupite razgovorima kao sesija mozga. Razgovarajte o tome kako vaš predlog utiče na suštinu i očekivane rezultate.

PRESKOČITE TZV. „SMALL TALK“

Dominantne ličnosti deluju po hitnom postupku i cene efikasnost. Oni su tip kolega sa kojima treba preskočiti ljubazne uvode i preći na stvar. Na primer, izostavite fraze, poput „Kako si?“ ili „Nadam se da vam ide dobro“, od početka imejla. Slično tome, uskočite pravo u dnevni red sastanka, osiguravajući da šaljivost svedete na minimum. Ne gubite vreme na preusmeravanje događaja, ponavljanje detalja ili nadogradnju. Vodite sa ključnom porukom i krenite u „poteru“.

DATI IM NEZAVISNOST

Da biste uticali na dominantnu ličnost, morate da razumete šta ih motiviše, a to su postignuća i kontrola. Što više možete dati ovoj osobi prostora za samostalno rešavanje problema i donošenje odluka, to će biti efikasnije. Dominantne ličnosti nagrađuju autonomiju, zato nemojte biti iznenađeni ako su susreti jedan na jedan kratki ili ih uopšte nema. Pre delegiranja dominantnoj ličnosti, uverite se da su oblasti autoriteta jasno definisane i artikulisane. Usredsredite ih na smele, ambiciozne dugoročne ciljeve kako biste ih neprestano ciljali više.

SMISLENO ISTAKNITE PODRUČJA ZA UNAPREĐENJE

Kada dajete ovom tipu povratnu informaciju o svom učinku, usredsredite se na to kako se menja ponašanje koje tražite da biste im pomogli da postignu svoje ciljeve i postignu bolje rezultate. Vrlo često njihova otvorenost negativno utiče na njegove direktne izveštaje. Kolega je podelio da bi, ako bi članovi tima otišli, značilo da dominantne ličnosti imaju manje resursa za obavljanje prodaje klijenata, pa prema tome možda neće uspeti da ostvari svoje ciljeve. To kadriranje inspirisalo ih je da promeni pristup. Takođe možete koristiti poređenje kao način da konstruktivno motivišete one sa dominantnim stilovima. Na primer, istaknite takmičare koji imaju bolji učinak kao način da ih podstaknete da se poboljšaju.

POPUNITE SVOJE PRAZNINE

Zdravi, produktivni timovi zahtevaju kombinaciju ličnosti. Ako radite zajedno sa dominantnom ličnošću, pojačajte njihovo ponašanje tako što ćete biti njihova folija. Iako su dominantni tipovi obično inovativni i progresivni, oni takođe mogu prevideti rizike i delovati prebrzo. Ako ste skloniji pažljivijem, namernom donošenju odluka, možete u proces ubaciti stabilnost i razum. Isto tako, vi možete biti taj koji će razbiti ambiciozne planove na specifičnosti i voditi stvarnu implementaciju.

NEMOJTE DOŽIVLJAVATI LIČNO NJIHOVE POSTUPKE 

Dominantni tipovi mogu odgovoriti kratko. Imajte na umu da njihova rčnost ne znači da su ljuti, uznemireni ili vas odbijaju. Shvatite da ako vam postavljaju nezgodna pitanja, to je zato što vas angažuju, a ne zato što im nedostaje poverenja. Očekujte da su u interakcijama kratki i shvatite da je to deo njihovog uobičajenog obrasca ponašanja - a ne odraz vaše adekvatnosti.

Ako ste neko ko se borio da se samozataji i govori na radnom mestu ili se borio sa prekomernim razmišljanjem i nedostatkom samopouzdanja u donošenju odluka, ima mnogo toga da se nauči od dominantnih tipova. Integrišite naopako njihov stil u svoj, i bićete zapanjeni efikasnošću svog tima.


Povezane objave
  1. Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo
  2. Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe? Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe?
  3. Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa
  4. Kelly Wearstler – glamurozni potpis u uređenju enterijera Kelly Wearstler – glamurozni potpis u uređenju enterijera
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top