coverfitness

KANADA – oči u oči sa grizlijem

facebook-share twitter-share pinterest-share

KANADA – oči u oči sa grizlijem

Kada većina ljudi pomisli na Kanadu, verovatno pomisli na ogromne vrhove i prostrane ledničke predele. To je sve u redu, ali prvo što treba da znate je da je Kanada neverovatno raznolika i prilično velika. Koliko ste ogromni, pitate se? Kanada se prostire na više od 9 miliona kvadratnih kilometara i sastoji se od 6 vremenskih zona. Verovatno nećete moći da istražite tih 9 miliona kvadratnih kilometara u jednom životu, pa smo odlučili da vam pomognemo.

Danas je Kanada federacija koja se sastoji od deset provincija i tri teritorije. Prema državnom uređenju je parlamentarna demokratija i ustavna monarhija sa kraljicom Elizabetom II kao vrhovnim suverenom. Dvojezična je država, gde su osim na federalnom nivou, engleski i francuski jezik zvanični i u provinciji Novi Brunswick. Takođe, ekonomski je jedna od najrazvijenijih država sveta.

Ali dosta podataka iz geografskih priručnika. Upoznajmo zajedno čudesnu Kanadu, zemlju prirodnih kontrasta i neverovatnih iznenađenja.


Sećate li se Grizli Adamsa?

Ako ste nedavno bili u zoološkom vrtu, možda ste videli jedno od ovih prelepih stvorenja u zatočeništvu, ali ništa vas ne može pripremiti za to da vidite Grizlija u njegovom prirodnom staništu. Najbolje mesto za videti ove veličanstvene zveri je u zapadnoj Kanadi, gde možete odsesti u Knight Inlet Lodge. Ako želite da vidite kako medvedi love lososa, najbolji meseci su avgust i septembar.


Posmatranje kitova

Voleli ste Free Villija i možda ste bili u Sea Worldu, ali niste zaista živeli dok niste videli ove inteligentne i lepe sisare uživo. Iako se kitovi ubice (takođe poznati kao Orcas i Blackfish) mogu naći u svim okeanima širom planete, Kanada se smatra jednim od najboljih mesta na svetu za gledanje kitova ubica. Najbolji deo je što su kitovi ubice izuzetno društveni i često putuju u uzajamno povezanim porodičnim mahunama, pa ćete retko koga videti!

posmatranje kitova kanada

photo: shutterstock


Pogledajte polarnu svetlost u kanadskom Yukonu

Kanadska provincija Yukon jedno je od najboljih mesta na svetu gde se može videti Aurora Borealis. Postoji niz tura kojima se možete pridružiti i koje će vam pružiti najbolje šanse da uhvatite magično severno svetlo. Postoji čak i prognoza za polarnu svetlost, nazvana Auroracast.

yukon polarna svetlost

photo: google

 

Ukrcajte se u Rocky Mountaineer

Rocky Mountaineer jedno je od najpoznatijih železničkih putovanja na svetu. Železnica ima četiri glavna pravca: Istorijski važan Prvi prolaz ka zapadu (Banff / Calgari do Vancouvera). Putovanje Ruta do Cloud koja će vas odvesti na planinski prevoj kroz Stenovite planine (Vankuver-Jasper). Na putu Prašume do Zlatne groznice (Whistler-Kuesnel-Jasper) vidite ćelave orlove, skope i medvede. Povratni jednodnevni izlet Whistler Sea to Sky Climb (North Vancouver-Vhistler).

 


Istražite spektakularne Rocky planine

Zapitajte se možete li sebi priuštiti da ne vidite najpoznatiji planinski lanac na svetu koji je nastao pre više od 55 miliona godina? Da, to tako smo i mislili. I odmarališta Banff i Jasper su odlična mesta za boravak ako planirate da istražite ove planine.

kanada banff hotel

photo: google


Vozite se parkom Icefield Parkway i provozajte se glečerom Athabasca ili novim Glacier Skywalkom

Uz našu samostalnu vožnju vozićete se lednikom Crowfoot, vodopadima Athabasca i kanjonom Mistaje, među ostalim poznatim lokalitetima.


Posetite Toronto, najveći kanadski grad

Najmnogoljudniji grad Kanade nudi mnogo toga što se tiče aktivnosti i kulture. Od čuvene CN kule do Kraljevskog muzeja Ontario, nikada vam neće biti dosadno.

toronto

photo: google


Družite se na jezeru Louise i Moraine Lake

Budite svedoci netaknute i inspirativne pejzaže jezera Louise, „Dragulj stenovitih planina“. Moransko jezero je takođe poznato po svojim prirodnim i netaknutim tirkiznim vodama koje su obojene od ledeničke soli.

 


Oduševite se Niagarinim vodopadima

Iako se tehnički sastoje od tri različita vodopada, Nijagarini vodopadi imaju najveći protok od svih vodopada na svetu, sa preko šest miliona kubnih stopa vode koja pada preko njegovog grebena svakog minuta. Osim toga, udaljen je samo 75 milja od Toronta.

nijagarini vodopadi kanada

photo: google

 


Odsednite u tradicionalnoj planinskoj kolibi

Okružite se pacifičkim severozapadom boravkom u stvarnom planinarskom domu. Koliba na slici nalazi se na Smaragdnom jezeru u Stenovitim planinama. 


Uronite u kosmopolitski Vancouver

Probudite svoju kulturnu stranu sa Vancouver's Art Gallery ili posetite svetski poznati Science World. Takođe možete posetiti Stanley Park, gradsku umerenu prašumu, planinu Grouse i viseći most Capilano. Ako se bavite hranom, obavezno probajte lokalnu kuhinju koju mnogi opisuju kao „Pacific Fusion“.

vankuver kanada

photo: google

 


Posetite Whistler radi skijanja zimi i neverovatnih sportova na otvorenom leti

Visler je najpoznatiji kao zimsko skijalište, ali kao i ostatak Kanade postoji zapanjujući prizor koji možete istražiti tokom cele godine.

whistler kanada

photo: google

 


Gledajte polarne medvede u Churchillu

Grizliji nisu jedini medved po kome je Kanada poznata - polarni medvedi su još jedan od najpoznatijih stanovnika Kanade. Iskusite ovog vršnog predatora izbliza na kanadskom arktiku.

churchill polarni medvedi

photo: google


Opustite se na ostrvu Vancouver

Dosta vam je bilo istraživanja? Tofino i Ucluelet na ostrvu Vancouver imaju zapanjujuće (i relativno neometane) plaže na kojima se možete opustiti. Ako vam ostane malo energije, i dalje možete uobičajeno planinariti, istraživati i posmatrati kitove koji su Kanadu odredili kao destinaciju za odmor.

vankuver ostrvo

photo: google

 


Boravite u luksuznom odmaralištu na obali Tihog okeana

Ako želite da odmorite sa stilom i udobnošću dok ste na pragu divljine, svakako potražite boravak u luksuznom letovalištu poput zaliva Nimmo, odmarališta Sonora ili odmarališta Clayoquot Wilderness.

 


Postanite poznavalac kanadskog vina u Okanaganu Britanske Kolumbije

Da li ste mislili da je Kanada samo sneg i lednici? Razmislite ponovo. Okanagan se razlikuje od ostatka Kanade po svojoj suvoj, sunčanoj klimi. Ovde rastu čak i kaktusi.


Vozite se vozom kroz Kanadu

Zašto voziti kad se možete lepo smestiti u voz od Toronta do Vancouvera i gledati zapanjujući krajolik na jednom od najlegendarnijih svetskih železničkih putovanja - Kanađanin!


Posetite francusku provinciju Kvebek, uključujući Montreal

U ovom drevnom gradu ima mnogo posla, poput obilaska Starog Kvebeka (osnovanog 1608. godine), boravka u prvom i jedinom ledenom hotelu u Severnoj Americi (koji se topi i svake godine obnavlja drugačije) i opuštanja na terasi Dufferin. Ne zaboravite svoj francuski rečnik - Montreal je drugi po veličini grad na francuskom govornom području.

 


Istražite atlantsku Kanadu

Atlantska Kanada ima 43.000 kilometara obale koja prolazi preko provincija New Brunswick, Newfoundland & Labrador, Nova Škotska i ostrvo Princa Edvarda. Ovo je deo Kanade najbliži Velikoj Britaniji, ali u pogledu divljine i pejzaža ne može biti dalje. Idite na promatranje kitova, kajakarenje i plivanje u atlantskoj Kanadi.


Posetite Otavu, glavni grad države

Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, posetite glavni grad Kanade, Otavu. Tu su kanal Rideau, Kanadski muzej prirode, Kanadski muzej rata, Kanadski muzej vazduhoplovstva i svemira i još mnogo toga.

otava kanada

photo: google

Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top