KETO ili puter kafa (VIDEO)

facebook-share twitter-share pinterest-share

KETO ili puter kafa (VIDEO)

Ako ste već ljubitelj kafe, zaista će vam se svideti ovaj recept za keto kafu, poznat i kao „kafa od putera“. Nikad ranije niste pili kafu? Pa, ovo je možda šolja napitka koja će vas pretvoriti u fana. Iskreno, to je jedan od naših najdražih keto recepata.

Umereno, visokokvalitetna organska kafa definitivno može imati svoje dokazane zdravstvene koristi za kafu. Ovaj recept podiže kafu na viši nivo, po nama mnogo zdraviji nivo. Umesto da uglavnom dobijete kofein koji otvara oči, s čvrstom dozom antioksidansa, ovaj recept dodaje u hranjive sastojke poput maslaca sa travom i kolagena u prahu napravljenog od koštanog bujona kako bi vam pružio održiv nalet energije.

Možda ste već čuli za keto dijetu. Možda je u ovom trenutku čak i primenjujete. Jedan od središnjih aspekata ovog intrigantnog načina ishrane, koji je izvorno razvijen za bolesnike s epilepsijom 1920-ih, jeste taj da sadrži vrlo malu količinu ugljenih hidrata i veliku količinu masti. (1) Keto dijeta je pomalo kontroverzna, a trenutno vrlo popularan pristup zdravlju i mršavljenju. Osim što možda pomaže sledbenicima u odbacivanju neželjenih kilograma, u naučnim istraživanjima je čak prikazana keto dijeta koja pomaže u borbi protiv raka kao i drugih ozbiljnih hroničnih zdravstvenih problema. (2)

Keto kafa savršen je jutarnji ili popodnevni napitak za nekoga ko sledi keto dijetu. To je ujedno i način da se keto filozofija prehrane isproba. Umesto da kafu punite mlekom i šećerom bogatim ugljenim hidratima, dodajete ozbiljno korisne masti poput goveđeg želatina i kolagena iz kostiju. Umesto da dodate malo pavlake, ubacite maslac bogat vitaminom. Umesto da koristite zaslađivač sa šećerom, svoju keto kafu pospite cimetom (koji zadovoljava potrebu za slatkim, ali zapravo pomaže pri spuštanju šećera u krvi).

Photo: Pinterest

Šta je Keto kafa?

Što ako vam kažem da puter u kafi i kokosovo ulje nisu samo zdravi, nego i prilično ukusni? To je istina! Keto kafa vam daje sve benefite kafe plus mnogo više. Više vam jutarnje seanse neće biti monotone.

Ideja keto kafe je da vašem telu daje gorivo koje je bogato hranljivim materijama, šećerima koji stabilizuju šećer u krvi. Kada kažem „masnoća“, govorim o sledećem: puter, kokosovo ulje ili MCT ulje, i kolagen u prahu napravljen od kostiju.

Kafa od kokosovog ulja verovatno zvuči ukusno, posebno ako ste ljubitelj kokosovog oraha. Ali, možda ćete biti nervozni kad u jutarnju dozu dodate stvari poput putera, kolagena i želatina. Nemojte se plašiti. Kolageni prah i želatin su zapravo vrlo neutralni u svojim profilima ukusa. U međuvremenu, maslac začinjen travom dodaje kremasto bogatstvo zbog čega dodatno dodavanje mleka ili pavlake nije potrebno.

Kafa sa kokosovim uljem i ostalim zdravim mastima stvara topli napitak koji je vrlo zadovoljavajući. Ne samo da uživate u bogatstvu ove keto kafe, već vas i energizuje satima. Dakle, ako pazite na svoju težinu, to zapravo nije piće od čega treba da bežite, već je to vrsta kafe koja vam pomaže u naporima za mršavljenje.

Photo: Pixabay

Nutritivni podaci keto kafe

Jedna šolja keto kafe napravljena po ovom receptu otprilike sadrži sledeće: (3, 4, 5, 6, 7)

 • 316 kalorija
 • 26 grama masti
 • 0 grama šećera
 • 21,8 grama proteina
 • 0,2 miligrama vitamina B2 riboflavina (11 procenata DV)
 • 500 međunarodnih jedinica vitamin A (1o procenta DV)
 • 296 miligrama kalijuma (8 procenata DV)
 • 0,6 miligrama pantotenske kiseline (6 procenata DV)
 • 100 miligrama natrijuma (4 procenta DV)
 • miligram mangana (3 procenta DV)
 • 7,1 miligrama magnezijuma (2 procenta DV)
 • 0,5 miligrama niacina (2 procenta DV)
 • 0,4 miligrama vitamina E (2 procenta DV)
 • 10 miligrama kalcijuma (1 procenat DV)
 • 0,8 mikrograma vitamina K (1 procenat DV)

Kratki pogled na neke od najboljih zdravstvenih prednosti povezanih sa sastojcima ovog recepta za keto kafu:

 • Organska kafa: Kafa je zapravo jedan od vodećih proizvođača antioksidanata koji se bore protiv bolesti u američkoj ishrani. Istraživanja pokazuju da prosečna šolja kafe može čak da sadrži više polifenolnih antioksidanata od kakaa, zelenog čaja, crnog čaja i biljnog čaja! (8)
 • Koštani kolagen: Koštani brod je bogat izvor kolagena koji je sada dostupan u obliku praška. Kolagen iz kostiju bogat je aminokiselinama koje pomažu da podržite zdravu funkciju creva, poboljšava izgled kože iznutra, izgrađuje mišiće i poboljšava zdravlje zglobova. Kolagen je najzastupljeniji protein u našim telima, a nalazi se u mišićima, kostima, koži, krvnim sudovima, digestivnom sistemu i tetivama. Kako starimo, proizvodnja kolagena u našem telu prirodno počinje da se usporava, zbog čega smo veliki pobornici u suplemenata poput proteinskog praha bogatog kolagenom, koji se napaja iz kostiju.
 • Goveđi želatin: Slično kolagenu, želatin je koristan za sprečavanje crevnog oštećenja i poboljšanje sluzokože digestivnog trakta, sprečavajući na taj način propusnost i sindrom propusnih creva. (9) Slično hrani sa visokim proteinima, studije su otkrile da uzimanje dodataka želatini pomaže povećavanju sitosti i kontroli hormona gladi. (10)
 • Grass-fed puter: Grass-fed puter sadrži visoku koncentraciju konjugovane linolne kiseline (CLA), jedinjenja koje potencijalno može pomoći u zaštiti od različitih vrsta raka i pomaže telu da skladišti mišiće umesto masti.
 • Kokosovo ulje: Kokosovo ulje sadrži visoko masne kiseline srednjeg lanca (MCFA) poput kaprilne kiseline, laurinske kiseline i kaprinske kiseline koje pružaju odličan izvor energije. Studije na životinjama takođe su otkrile da kokosovo ulje može poboljšati nivo antioksidanata i smanjiti pritisak na jetru. (11)
 • MCT ulje: MCT označava trigliceride srednjeg lanca, oblik zasićene masne kiseline koji ima brojne zdravstvene koristi, u rasponu od poboljšane kognitivne funkcije do boljeg upravljanja težinom. Kokosovo ulje je odličan izvor MCT-a - otprilike 62 do 65 procenata masnih kiselina u kokosovom ulju su MCT. Koncentrovanija „MCT ulja“ su sve popularnija, pa vam ovaj recept daje mogućnost upotrebe kokosovog ulja ili MCT ulja.
 • cimet: Ovo je jedan od najzdravijih začina na zemlji sa antioksidativnim, protivupalnim, anti-dijabetičkim, antimikrobnim sredstvima, pojačavanjem imuniteta, rakom i zaštitom srca. (12)

Kako napraviti keto kafu?

Napraviti keto kafu izuzetno je jednostavno. Postupak sadrži samo nekoliko koraka.

Stavite sve sastojke u blender velike snafe i blendajte dok se dobro ne sjedine. Ako nemate sve sastojke pri ruci, možda ćete se odlučiti za samo maslac i / ili kokosovo ulje koje se hrani travom, na primer uz crnu kafu. Ali kombinacija svih sastojaka povećava zdravstvene vrednosti ove kafe.

Sipajte u omiljenu šolju.

Pospite malo cimeta i pripremite se za uživanje u prvoj keto kafi! Ako vam treba malo dodatnog ukusa ili slatkoće, možete dodati crticu čistog ekstrakta vanile bez da drastično povećate sadržaj ugljenih hidrata u receptu.

 

 

Povezane objave
 1. Šta je keto dijeta i da li deluje? Šta je keto dijeta i da li deluje?
To Top