coverfitness

Kristalni dezodorans - prirodna opcija za smanjenje telesnih mirisa

facebook-share twitter-share pinterest-share

Kristalni dezodorans - prirodna opcija za smanjenje telesnih mirisa

Dezodoransi i antiperspiranti su najčešće korišćeni kozmetički proizvodi, a muškarci i žene ih primenjuju svakog dana. Ali raste bojazan zbog sigurnosti i mogućih štetnih efekata tradicionalnih dezodoransa. Verujem da prilikom odlaska u drogeriju obavezno pogledate da li odabrani proizvod sadrži aluminjum i ostale štetne materije. To može objasniti zašto kristalni dezodorans dobija sve veću popularnost.

Kristalni dezodorans prirodna je alternativa proizvodima na bazi aluminijuma. Dolazi u mnogim oblicima, pri čemu je jedan stvarni kamen koji utrljavate na znojna područja tela. Pitate se da li je dezodorans kristalne stene zaista vredan podizanja tolike prašine u javnosti? Potrebno nam je više istraživanja da bismo shvatili njegovu pravu efikasnost, ali izveštaji pokazuju da je to zdravija opcija protiv otkalanjanja neprijatnih telesnih mirisa.

Kristalni dezodorans - prirodna opcija

Photo: Web

Šta je kristalni dezodorans?

Kristalni dezodorans napravljen je od mineralne soli zvane kalijum alum, mineralne soli zeolita. Kalijum alum se vekovima koristi u jugoistočnoj Aziji kao prirodni dezodorans zbog svojih antibakterijskih, protiv mirisnih svojstava. Poslednjih godina stekao je popularnost u Sjedinjenim Državama zbog svojih prirodnih sastojaka i potencijalnih zdravstvenih benefita. Ali neće imati potpuno iste efekte kao standardni proizvod dezodoransa.

Kako deluje dezodorans? Za razliku od antiperspiranata, kristalni dezodorans ne uklanja znoj. Deluje na ubijanje bakterija i sprečava neprijatan miris tela. Umesto da začepljuje pore kako vlaga ne bi stvorila životnu okolinu za bakterije, ovaj dezodorans mineralne soli sprečava rast bakterija, istovremeno ostavljajući pore da se luče iz znoja.

Ali imajte na umu da ćete se znojiti kada koristite mineralni dezodorans, jer nije antiperspirant. Neki tvrde da se znoje manje nego kada uopšte ne nose dezodorans, što je možda posledica sposobnosti mineralnih soli da isuše područje ispod pazuha, ali neće vas ostaviti da se potpuno osušite.

Kako ga koristiti?

Možete pronaći kristalni dezodorans u nekoliko oblika, uključujući sprej, roll-on, gel, puder i kamen. Da biste ga koristili, jednostavno ga nanesite ispod pazuha nakon kupanja, kada vam je koža čista.

Ako se niste tuširali ujutro ili tokom dana, operite pazuhe štapićem nežnog antibakterijskog sapuna, a zatim nanesite svoj dezodorans.

Ako koristite kristalni kamen za dezodorans, moraćete da ga pokvasite i nanesete na kožu. Zatim pričekajte da se vaša koža osuši pre nego što se obučete. Za rolo dezodorans ili kristalni dezodorans u stiku, možete ga koristiti baš kao i tradicionalni proizvod.

Kristalni dezodorans - prirodna opcija

Photo: Web

Potencijalne koristi

  1. Borba protiv bakterija

Najvažnija prednost kristalnog dezodoransa je njegova sposobnost stvaranja okruženja koje bakterijama neće dozvoliti da prežive. Iako su istraživanja koja podržavaju ovu uobičajenu tvrdnju o dezodoransima na bazi minerala ograničena, izveštaji ukazuju da ovi proizvodi smanjuju broj bakterija koje stvaraju isparljive mirisne materije koje izazivaju neprijatan miris tela.

  1. Sprečava ili smanjuje neprijatni miris tela

Mirisi na telu nastaju kada dođe do interakcije kožnih žlezda i bakterije. Naše apokrine žlezde nalaze se na područjima sa najviše folikula dlake, poput pazuha. Ova područja tela obično su najslađa, jer su takođe tamna i topla okruženja koja neguju bakterije. One koje uspevaju u znojnim, tamnim delovima tela stvaraju smrdljive kiseline i sumporna jedinjenja koja izazivaju neprijatan miris tela. Dezodorans soli deluje na borbu i sprečava širenje bakterija, smanjujući šanse za formiranje neprijatnog mirisa iz tela.

  1. Ne sprečava znojenje

To može izgledati kao da ne bi trebalo da bude na listi „pogodnosti“, ali može postojati i određeni nedostatak antiperspiranata. Istraživanja pokazuju da aktivni sastojak antiperspiranata, koji je obično na bazi aluminijuma, smanjuje znoj izazivajući začepljenje ekrinskih žlezda. Antiperspiranti mogu začepiti vaše pore, onesposobljavajući prirodnu sposobnost organizama - detoksikaciju. Pored toga, znojenje zapravo pomaže u prenošenju važnih informacija o vašem zdravlju, poput određenih mirisa koji ukazuju na loši imunitet i bolesti.

  1. Prirodni sastojci

Sastojci kamena za dezodorans su jednostavni i prirodni, što ih čini potencijalno sigurnijima od vašeg standardnog dezodoransa u stiku. Oni koji se nalaze na rafovima prodavnica prehrambene robe ili u drogerijama sadrže sastojke poput ftalata, parabena, aluminijuma, mirisa i veštačkih boja.

Postoje istraživanja koja ukazuju da estrogena svojstva parabena mogu povećati rizik od raka dojke. Postoje brojne studije koje podržavaju i diskredituju ove tvrdnje. Postoje takođe studije koje ukazuju da je izloženost aluminijuma usled upotrebe dezodoransa povezana sa sve većom učestalošću Alzheimerove bolesti. Međutim, rezultati jedne studije koja je procenjivala postojanu upotrebu dezodoransa koji sadrži aluminijum i Alzheimerove bolesti imali su neupitne rezultate.

Korišćenje prirodnog dezodoransa, poput onih napravljenih od mineralnih soli, eliminiše sastojke koji mogu nadražiti kožu i potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme. Istraživanje to ne čini potpuno jasnim, ali izbegavanje štetnih hemikalija i sastojaka je must.

Rizici i nuspojave

Uvek je moguće doživeti alergijske reakcije na sastojak ili proizvod koji se nanose na kožu. Isto važi i za kristalni dezodorans. Dok neki tolerišu dezodoranse mineralne soli bolje od tradicionalnih proizvoda, drugi mogu da imaju osip ili iritaciju.

Postoje izveštaji koji ukazuju da je dermatitis moguć posle upotrebe dezodoransa koji sadrži alum. Ako se nakon upotrebe dezodoransa soli pojavi iritacija, odmah prestanite sa upotrebom i obratite se dermatologu ako se problem nastavi.

Uz to, veruje se da ovaj prirodni dezodorans izaziva manje štetnih efekata u odnosu na proizvode napravljene od konvencionalnih sastojaka. Uvek možete probati i da napravite svoj domaći dezodorans.

Zapamtite da dezodorans iz mineralnih soli ne služi kao antiperspirant, pa ćete se i dalje znojiti. Međutim, znoj ne bi trebalo da stvara telesni miris jer se sprečava rast i širenje bakterija kalijumom.


Povezane objave
  1. LOEWE mirisi za kuću i sveće inspirisane povrtnjakom LOEWE mirisi za kuću i sveće inspirisane povrtnjakom
  2. Osvežite vašu kolekciju parfema uz ove nove parfeme Osvežite vašu kolekciju parfema uz ove nove parfeme
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top