Ada Mall

Kulinarske mudrosti iz manastira širom sveta

facebook-share twitter-share pinterest-share

Kulinarske mudrosti iz manastira širom sveta

Manastiri širom sveta već dugo čuvaju svetske kulinarske tradicije, ne samo obezbeđujući da gastronomsko nasleđe regiona opstane, već i, u mnogim slučajevima, definišući ga i olakšavajući njegov razvoj. Verske vođe su iskovale neke od najranijih trgovinskih puteva, noseći sa sobom dok su putovali od manastira do manastira, semena, sastojke, alat i kuhinjske mudrosti sakupljene tokom vekova. Joddy Eddy provela je poslednje tri godine dokumentujući te tradicije za svoj kuvar, Elisian Kitchen. Tokom tog istraživanja saznala je da je onoliko koliko je monaško kuvanje upečatljeno u istoriju, mnogo više od relikvije prošlosti. Monasi i monahinje uživaju u ulogama modernih kuvara, farmera i proizvođača hrane i pića. Pravljenje i deljenje hrane igra centralnu ulogu u zajedničkom životu ovih duhovnih centara, a muškarci i žene koji rade i žive u njima neizmerno se ponose odajući počast svojim precima, čak i dok se kreću napred u dinamičnu budućnost. Mi izadvajamo 3 najupečatljivija jela koja će se naći u ovom kuvaru.


POULET MAFÉ je gusti sos od kikirikija sa piletinom, korenovim povrćem i kupusom koji se poslužuje uz pirinač, fonio ili kus-kus od prosa. U Keur Moussa u Senegalu monasi ga pune korenovskim povrćem uzgajanim u manastiru. Za šefa kuhinje Pierre Thiam-a, kafe od poulet-a je vrhunska hrana koja pruža utehu. Njegov savet: "Budite strpljivi kada kuvate mafe. Pustite da se varivo polako krčka dok ulje ne naraste na površinu."

mafe poulet

photo: google


KHICHDI je utvrđujuće, lako svarljivo jelo napravljeno od mung pasulja, pirinča i širokog spektra začina. To odražava verovanje monaha Thikse da hranu treba konzumirati ne samo da bi ugasili glad, već i da bi doprineli optimalnom zdravlju. Jedan od načina na koji monasi povećavaju hranljivu vrednost svojih sastojaka je nicanje mahunarki pre nego što ih skuvaju, što pomaže oslobađanju više hranljivih sastojaka koji su tada dostupni za apsorpciju u telo.

khichdi

photo: google


KIBBEH BIL SANIEHravno, začinjeno glavno jelo zasnovano na bulguru, dekadentno je jelo i monasi u manastiru Svetog Antonija igumana Kozhaia uživaju samo u posebnim prilikama. Ova verzija je jedna od njihovih omiljenih. Takođe je jedan od omiljenih Ani Sortun. Ona nudi sledeći savet: "Najvažniji deo je mesiti bulgur na isti način kao da je meso dok se ne drži zajedno i postane kremasto - obično minutu, ponekad malo više. Možete koristiti ruke ili KitchenAid sa dodatak. Ako bulgur ne umešate dovoljno, ostaće mrvljiv. "

 


Povezane objave
  1. Vatromet ukusa – najskuplja hrana na svetu Vatromet ukusa – najskuplja hrana na svetu
  2. Ishrana dobija veoma personalizovan oblik Ishrana dobija veoma personalizovan oblik
  3. Ti si ono gde jedeš Ti si ono gde jedeš
  4. Meringa sa šljivama Meringa sa šljivama
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top