Ada Mall

Madridski muzeji koje ne smete propustiti

facebook-share twitter-share pinterest-share

Madridski muzeji koje ne smete propustiti

Mnoge evropske prestonice poznate su po impresivnom obimu muzeja i galerija, ali kada je u pitanju Madrid, postoji nešto posebno. Tri njegova najpoznatija muzeja su komšije u istoj ulici, a mnogi drugi poznati kulturni centri su nedaleko. Paseo del Arte (ili Umetnička šetnja, koja se odvija između tri vrhunska muzeja umetnosti) čini posebno pogodnim za posetioce da uživaju u remek delima. Ko ne voli lak pristup značajnim kulturnim atrakcijama?

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Reina Sofija, jedan od najposećenijih madriskih muzeja, specijalizovana je za špansku umetnost 20. veka. Dok većina posetilaca Madrida kao prvi izbor ističe Prado, ovaj je muzej često sledeći na dnevnom redu. Stakleni dodatak inače istorijskom pročelju nagoveštava iznenađujuće dragulje u sebi, uključujući remek-dela usredotočena na feminizam, snove, Španski građanski rat i, Picassovu "Guernicu". Rotirajuće izložbe obuhvataju svet i dotiču se tema koje pokreću razgovore. Ovo je jedan od najvećih svetskih muzeja posvećen modernoj umetnosti, prilično impresivan podvig muzeja koji je otvoren 1992. Naći ćete dela Pabla Picassa, Salvadora Dalija i drugih poznatih imena.

Museo Nacional Del Prado

Prado je zbirka španskih i međunarodnih remek dela - i izvor nacionalnog ponosa. Arhitekta Juan de Villanueva dizajnirao je brojna neoklasična dela širom grada, ali niti jedno toliko slavno kao ovo. Izvorno iz Nacionalnog kabineta za istoriju, zgrada je danas kao stanica broj 1 za posetioce Madrida koji prvi put dolaze. U stvari, istoričar umetnosti Jonathan Brown nazvao je to mesto, uistinu neizrecivim, "najvažnijim svetskim muzejem za evropsko slikarstvo." Zbirka evropske umetnosti kreće se od 12. do 20. veka; najpoznatija dela su „Las Meninas“ Diega Velazqueza i „Treći maj 1808“ Francisco Goya.

PRADO

Naval Museum of Madrid

Mornarički muzej, smešten u trenutnom štabu španske vojske - i zatvoren za renoviranje do kraja 2019. - sadrži zabavnu i prosvetljujuću mešavinu artefakata i istorijskih predmeta iz španskih pomorskih istraživanja. Pažljivo obnovljeno vitraž sa pomorskim ukrasom pokriva ono što je nekada bilo dvorište. Ne propustite mapu Juan de la Cosa, koja se smatra najstarijom sačuvanom mapom Amerike. Obrađeni novčići i nakit savršeni su primeri dragocene pljačke istraživača. Ovo je sjajno stajalište za porodice - deca će voleti čamce i oružje u mnogim galerijama.

Matadero Madrid

Preko reke i većeg dela centralnog Madrida, Matadero Madrid je bivša mesna pijaca koja svoj novi život uživa kao kulturno središte. Podeljena u tri prostora, zgrada je odlično mesto gde možete da ručate, pijete i uživate u savremenoj umetnosti. Glavni prostori otvoreni su tokom dana, ali većina izložbi i koncerata odvija se noću. S obzirom na udaljenost od centralnog Madrida, mesto privlače uglavnom lokalno stanovništvo. Posetioci koji prošetaju, međutim, neće biti razočarani.

Povezane objave
  1. 3 najlepša španska grada na obali 3 najlepša španska grada na obali
  2. Ples uz ukuse celog sveta u ADA MALL-u Ples uz ukuse celog sveta u ADA MALL-u
  3. Top 5 specijaliteta Pirinejskog poluostrva Top 5 specijaliteta Pirinejskog poluostrva
  4. Ovih 12 poznatih muzeja nude virtuelne ture koje možete izvesti iz svoje fotelje Ovih 12 poznatih muzeja nude virtuelne ture koje možete izvesti iz svoje fotelje
To Top