Ada Mall

Maske za lice i druga oprema za zaštitu od COVID-19 zagađivači

facebook-share twitter-share pinterest-share

Maske za lice i druga oprema za zaštitu od COVID-19 zagađivači

Pošast u vidu pandemije koronovirusa navela je čitavu planetu na preispitivanje. Bar se tako učinilo na njenom početku polovinom marta ove godine. Prisiljenost na karantin dovela je do toga da je priroda počela da se obnavlja. Za kratko vreme bilo je jasno da je najveća štetočina na svetu zapravo čovek.

Čini se da je borba protiv ove bolesti imala nenamernu, ali zabrinjavajuću posledicu po životnu sredinu. Nepravilno odložena sredstva za ličnu upotrebu u vidu maski, rukavica (PPE) sada pronalaze svoj put u svetske okeane. Neprofitna grupa Operacija Mer Propre - francuska za operaciju „Čisto more“ - upPPErava da bi na nekim od najpopularnijih svetskih ronilačkih odredišta sada moglo postojati „više maski nego meduza“. Još važnije, neprofitna organizacija je navela da bi to mogao biti samo početak problema sa otpadom koronavirusa.

Zagađenje PPE-om polako se povećava

Operacija Mer Propre, koja sprovodi operacije podvodnog čišćenja na brojnim plažama i ronilačkim mestima duž francuske rivijere, kaže da odbačeni PPE još uvek nije postao problem ogromnih razmera. Do sada predstavlja samo pet procenata celokupnog otpada koji grupa sakupi tokom čišćenja. Grupa, međutim, upozorava da će se taj iznos verovatno povećavati što se više svet oslanja na maske, rukavice, čak i boce sredstva za čišćenje ruku.

"Da nas je neko upozorio na problem plastičnih boca i plastičnih kesa, da li bismo nastavili?" Julie Hellec, portparolka operacije Mer Propre, rekla je za CNN.

Neprofitna organizacija sada želi da podigne svest o tome kako je izbegavanje nepažljivog bacanja PPE presudno za održavanje okeana čistim.

"Jednostavan gest poput nebacanja rukavica na zemlju će spasiti planetu", rekla je Hellec.

Pored toga, ona je podstakla i ljude da koriste PPE za višekratnu upotrebu umesto jednokratnih, čak planira da zatraži zabranu upotrebe jednokratnih.

„Moramo favorizirati maske i rukavice za višekratnu upotrebu i zabraniti jednokratnu upotrebu“, dodala je.

Uključeni alarmi

Ovo nije prvi put da je operacija Mer Propre podigla uzbunu zbog opasnosti zagađenja okeana od nepropisnog odlaganja PPE. Prošlog meseca, neprofitna organizacija Joffrey Peltier takođe je napravila slično upozorenje nakon što je tokom ronjenja duž obale Azurne obale nađeno povećanje nepravilno odbačenih PPE-a, poput maski za lice.

Pored toga, druge grupe su takođe upozorile na slična dešavanja. Ranije ove godine, neprofitna kompanija OceansAsia pronašla je odbačene maske za jednokratnu upotrebu duž plaža ostrva Soko u Hong Kongu.

"Na plaži dugoj oko 100 metara našli smo oko 70", rekao je Gari Stokes iz kompanije OceansAsia. "A to je na nenaseljenom ostrvu usred ničije zemlje."

Nakon toga, Stokes je pregledao druge plaže na tom području, gde je pronašao sličan broj odbačenih maski.

„Nalazimo ih svuda“, rekao je. "Otkad je društvo počelo da nosi maske, uzrok i posledice se vide na plažama."

Zagađenje PPE-om pogoršalo se problematičnim sakupljanjem osnovnog otpada

S obzirom na to da se globalna pandemija nastavlja i potražnja za PPE-om takođe, a zagađenje je problem sa kojim će ljudi morati da se suoče. Međutim, prema nekim stručnjacima, ovaj problem se pogoršava nedostatkom odgovarajućeg sakupljanja otpada na većini mesta širom sveta.

"Na mnogim mestima širom sveta ne postoji osnovno prikupljanje otpada za upravljanje tom količinom otpada, tako da ćemo, nažalost, verovatno videti da otpad ide nizvodno, na plažama i u okeanu", rekao je Nick Mallow, stariji direktor neprofitne organizacije Ocean Conservancy.

"Čak i ovde u Sjedinjenim Državama, u E.U., u drugim mestima širom sveta koja imaju robusne i sofisticirane sisteme otpada, još uvek vidimo kako PPE leži na putevima i zagušuje plovne puteve", dodao je.

Uprkos izazovima koji su u toku, pandemija postavlja na vrh već rastućeg problema smeća, stručnjaci su optimistični da će ovaj trenutak pomoći da se generiše veća svest o važnosti dobrog upravljanja otpadom. Prema rečima Erin Simon, Svetskog fonda za divljinu, pandemija će naglasiti važnost nastavka rada na rešavanju problema smeća. Simon kaže da ovaj trenutak ukazuje u značaj pojedinačnih akcija na smanjenju globalne količine smeća.


Povezane objave
  1. Rešite se upotrebe plastičnih slamčica Rešite se upotrebe plastičnih slamčica
  2. Blogeri i korona Blogeri i korona
  3. Traganje za zdravljem Traganje za zdravljem
  4. COVID-19 i novi način kako da budete srećni COVID-19 i novi način kako da budete srećni
To Top