cover citati

Moja uverenja o koučingu: Tara Mohr

facebook-share twitter-share pinterest-share

Moja uverenja o koučingu: Tara Mohr

Nakon decenije i više koučinga, došla sam do nekoliko uverenja o svom pozivu. Evo ih osam mojih uverenja o trenerskom poslu. Koje od njih je Vama najbliže?


 1. Za mene, zaključak je sledeći: kao ljudska bića, imamo snažan izvor mudrosti i vođstva u sebi. U jednoj svojoj poemi napisala sam: „U svakom od nas postoji glas koji je rasterećen straha i nedirnut nesigurnošću, koji ima potpunu smirenost, koji zrači ljubavlju prema sebi i drugima i koji tačno zna ko bismo bili da smo dovoljno hrabri da se pokažemo kao onaj naš pravi ja. " Ovo važi za svakog od nas. Ali lukavi deo u vezi sa ljudskim bićem je to što smo - većinu vremena - odvojeni od tog izvora unutrašnje mudrosti. Strahovi, sumnja u sebe, spoljni faktori, mišljenje drugih ljudi, naše rane i jednostavno nedostatak samopouzdanja da iskoristimo tu mudrost-sve nas sprečava da ostanemo povezani. Koučing je posebna vrsta fokusiranog dijaloga za ponovno povezivanje ljudi sa njihovom unutrašnjom mudrošću.

 1. Koučing je dobar zbog nekih lepih istina o ljudskim bićima. Kao ljudima, potreban nam je prostor da rečima razotkrijemo svoje misli i osećanja. Želimo da nas s ljubavlju vide, čuju i osvedoče druga ljudska bića. I mi smo u stanju da se menjamo na osnovu ideja, slika, pitanja koja dajemo svom umu.
 2. Koučing funkcioniše zato što ljudski um i srce izuzetno reaguju na uslove - podsticaje i energiju u vezi svega što nas okružuje, stoga možemo promeniti svoju perspektivu, raspoloženje ili razmišljanje o nekoj temi jednostavno zbog stalnog preispitivanja ili različite energije sa kojom se susrećemo.

 1. Koučing može biti veoma efikasan - razgovor sa trenerom može trajati trideset minuta, ali moćni razgovori sa članovima tima, savetnicima, klijentima mogu se voditi i samo 5 minuta. Koučing kroz ‘’AHA’’ momente mogu biti utkani u sve naše užurbane živote.

 1. Dobar koučing zahteva rigorozno učenje i praksu. Učenje za dobar koučing jedna je od najozbiljnijih i najizazovnijih vrsta učenja koju jedan trener može iskusiti. Postoje posebni načini razmišljanja - i posebne veštine - koje dovode do kvaliteta. Ono što se uči na treninzima za kouča veoma se razlikuje od onoga što se uči u tradicionalnom obrazovanju, a i način na koji se uči je drugačiji.

 1. Naučiti dobro za poziv kouča takođe zahteva mnogo odvikavanja. Moramo se odvići od verovanja da su naše komplikovane misli dobre i spoznati moć jednostavnih pitanja i istina. Moramo se odvići od mišljenja da smo vredni zbog zaključaka koje donosimo; za jednog kouča, vrednost često proizlazi iz kvaliteta njegovih pitanja. Još dublje, integritet jednog trenera ponekad dolazi iz kvaliteta njegovog slušanja, pažnje.

 1. Edukacija za kouča više liči na učenje igranja novog sporta ili sviranja na novom instrumentu nego na savladavanje nove oblasti. Učenje je izuzetno iskustvo - zahteva izgradnju novih ’’mišića’’, kapaciteta i veština.

 1. Koučing nas upoznaje, s ljubavlju i poštovanjem, sa različitim kulturama koje ljude ne posmatraju na isti način. Tehnike koučinga su ‘’kontrakulturalne’’ jerstoje iza maksime da je naš unutrašnji život važan. Tako potvrđujemo da svako od nas može pristupiti svojoj mudrosti, svom sledećem pravom koraku-bez posrednika institucije ili autoriteta, bez okretanja prema spolja za najbolji savet ili lek.


Povezane objave
 1. Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe? Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe?
 2. Kako uvažavanje zaposlenih može povećati vašu zaradu? Kako uvažavanje zaposlenih može povećati vašu zaradu?
 3. Izrastanje u istinskog lidera Izrastanje u istinskog lidera
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top