Muzej čokolade u Beogradu

facebook-share twitter-share pinterest-share

Muzej čokolade u Beogradu

Srpska prestonica od nedavno je postala bogatija za prvi Muzej čokolade. Njegovi posetioci su u prilici da se upoznaju sa kompletnom istorijom te čarobne poslastice, njenim počecima u ljudskoj upotrebi, njenim početkom upotrebe na evropskom tlu, početkom upotrebe u našoj zemlji, načinom pravljenja, načinom konzumiranja, lekovitim svojstvima, jednostavno sa svim što se tiče čokolade.

U specijalnom prostoru koji se nalazi na adresi Tadeuša Košćuška izloženi su eksponati u vezi sa istorijom pravljenja čokolade. Muzej će sigurno doprineti proširenju turističke ponude našeg grada i zemlje. Pogledajte ponudu Muzeja Čokolade u Beogradu i saznajte više o najpoznatijoj slatkoj stvari u svetu.

Photo: PROMO / PR

Muzejski obilazak se sastoji od četiri tematske sobe. Kako je kakao otkriven u južnoj Americi, prva soba Muzeja Čokolade Beograd je uređena kao prašuma. U ovoj prostoriji posetioci mogu videti kako izgleda plod kakaa od koga kasnije nastaje čokolada.

Sledeća soba Muzeja Čokolade u Beogradu je posvećena dolasku kakaa u Evropu, pa je ta soba nameštena u stilu sobe iz tog vremena sa mnoštvom eksponata. Prva interakcija Evropljana sa kakaoom sa srednjoameričkog podneblja započela tokom četvrtog i poslednjeg putovanja Kristofera Kolumba u Novi svet. Stigao je je u Nikaragvu 1502., gde je primetio da domoroci koriste neobična zrna kao oblik valute. Ne znajući mnogo o tome, poneo ga je u Evropu, ali španski plemići nisu u tome videli nikakvu vrednost. Kako se naseljavanje novog sveta pojačavalo, španski sveštenici su počeli da ostvaruju više kontakata sa domorocima, a od njih su videli da kakao zrna prerađuju i koriste Azteci i Maje kao piće koje je za njih imalo veliki religijski značaj.

Photo: PROMO / PR

Sledeća soba Muzeja Čokolade Beograd je Srbija i u toj sobi će biti izloženo mnoštvo eksponata iz istorije čokolade u našoj zemlji. Nakon sobe Srbija, ulazi se u sledeću prostoriju koju zovemo Fashion Room. U ovom delu beogradskog muzeja, posetioci će moći da vide jedinstvenu postavku predmeta izrađenih od čokolade.

Photo: PROMO / PR

To Top