Ada Mall

Najbolje namirnice za tvoja pluća

facebook-share twitter-share pinterest-share

Najbolje namirnice za tvoja pluća

Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na zdravlje pluća, uključujući nivo fizičke aktivnosti, genetiku i okolinske uslove. Dijeta takođe igra ključnu ulogu u zdravlju disajnih puteva, a uključivanje nekoliko najboljih namirnica za pluća u vašu ishranu je jednostavna strategija koja može umanjiti upalu, poboljšati plućnu funkciju i pomoći isceljenju disajnih puteva. Posebno sve ovo treba imati u vidu u trenutku kada hara koronavirus, trenutno najveći neprijatelj vašeg respiratornog sistema.

Osim što obezbeđuju bogatstvo važnih vitamina, minerala i antioksidanata, ove namirnice su takođe istraživane zbog svoje sposobnosti da poboljšaju zdravlje pluća i zaštite od brojnih respiratornih stanja.

Punjenje vašeg tanjira sa nekoliko najboljih namirnica za pluća može vam pomoći da ublažite upalu, poboljšate funkciju disajnih puteva i zaštitite od određenih vrsta plućnih bolesti.

  1. jabuke

Ne samo da jabuka na dan može da vas drži daleko od lekara, već jabuke mogu pomoći i u unapređenju zdravlja pluća. Jedno istraživanje objavljeno u The European Respiratory Journal saopštilo je da jabuke mogu pomoći usporavanju opadanja funkcije pluća tokom deset godina, posebno za bivše pušače. Fitohemikalije koje se nalaze u jabukama takođe su pokazale da smanjuju oksidativni stres i upale, što potencijalno može poboljšati plućnu funkciju.

  1. zeleni čak

Zeleni čaj prekriva antioksidante i polifenole koji mogu biti korisni za rad pluća, uključujući epigallocatechin galat (EGCG), za koji je dokazano da pomaže suzbijanju rasta ćelija raka pluća u in vitro studijama. Zeleni čaj takođe sadrži teofilin, moćno jedinjenje koje deluje kao bronhodilatator za poboljšanje funkcije disajnih puteva i olakšavanje poteškoća sa disanjem.

Štaviše, druga istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje zelenog čaja može biti povezano sa nižim rizikom od hronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), grupe progresivnih plućnih bolesti koje mogu prouzrokovati nedostatak daha, kašalj i piskanje.

  1. Zeleniš

Zeleno povrće poput kelja, spanaća i rukole prepuno je osnovnim hranljivim sastojcima koji mogu da podrže zdravlje pluća, uključujući antioksidante, vlakna, vitamine i minerale. U stvari, studije pokazuju da jedenje više lisnatog zelenog povrća može biti povezano sa manjim rizikom od raka pluća, KOPB i astme kod odraslih.

  1. Beli luk

Poseduje snažna protivupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa u plućima i u celom telu. Štaviše, jedno istraživanje iz Kine čak je ustanovilo da je konzumiranje sirovog belog luka najmanje dva puta nedeljno povezano sa manjim rizikom za razvoj raka pluća tokom vremena.

  1. Đumbir

Đumbir je snažan začin koji je detaljno proučavan zbog svojih lekovitih svojstava, naročito kada je reč o zdravlju pluća. U jednom životinjskom modelu, davanje đumbira pacovima bilo je efikasno u smanjenju oštećenja pluća i zaštiti od upale i viška nivoa kiseonika. Drugi model životinja pokazao je da ekstrakt đumbira sprečava oštećenja DNK i tkiva u plućima uzrokovanim alkoholom.

  1. Losos

Kao jedna od najboljih namirnica za čišćenje pluća, losos je sjajan izvor protivupalnih omega-3 masnih kiselina. Neka istraživanja pokazuju da bi ove zdrave srčane masti mogle da pomognu podsticanju plućnog protoka krvi i mogu biti korisne za određena respiratorna stanja. Jedna studija koju je sproveo Centar za istraživanje ekološke epidemiologije u Barseloni čak je otkrila da je konzumiranje većih količina omega-3 masnih kiselina povezano sa nižim markerima upale kod osoba sa KOPB-om.

  1. Kurkuma

Kurkuma je jedna od najboljih namirnica za vaša pluća zahvaljujući sadržaju kurkumina, hemikalije koja kurkumi pruža živu boju i impresivne zdravstvene koristi. Preliminarna istraživanja ukazuju da bi protivupalna svojstva kurkume mogla pomoći u lečenju nekoliko respiratornih stanja, uključujući astmu, KOPB, sindrom akutnog respiratornog distresa, povrede pluća i plućnu fibrozu.

  1. Banana

Bogate kalijumom, vlaknima i vitaminom C, banane su moćan činilac ishrane i mogu biti posebno korisne kada je u pitanju zdravlje pluća. Pa zašto je baš banana dobra za pluća? Studije pokazuju da kalijum koji se nalazi u banani pomaže plućima da se stežu i šire, što može da spreči probleme sa disanjem. Druga istraživanja otkrila su da banane mogu sačuvati rad pluća i čak mogu biti povezane sa nižim rizikom od piskanja izazvanim dečjom astmom.

Rizici i nuspojave

Osim što u svoju dnevnu ishranu unesete nekoliko porcija namirnica dobrih za pluća i disanje, postoje i neki sastojci koje možda želite da izbegnete da biste optimizovali rad pluća.

Prerađeni sastojci, trans masti i pržena hrana često se klasifikuju kao loša hrana za pluća jer mogu podstaći upalu i povećati stvaranje štetnih slobodnih radikala. Ostala hrana poput prerađenog mesa, napitaka zaslađenih šećerom, rafinirana biljna ulja i dodatni šećer takođe bi trebalo da bude ograničena kao deo zdrave, dobro zaokružene ishrane.

Uz to, imajte na umu da je dijeta samo jedan deo slagalice kada je u pitanju zdravlje pluća. Vežbanje, ne pušenje i izbegavanje zagađenja u zatvorenim i spoljašnjim prostorima su druge važne strategije koje vam mogu pomoći da održavate pluća zdravim i jakim.

Ako imate bilo kakva respiratorna stanja ili imate bilo kakve neželjene efekte poput kašlja, kijanja ili otežanog disanja, budite sigurni da razgovarate sa pouzdanim zdravstvenim radnikom kako biste pronašli najbolji način lečenja za vas.

Povezane objave
  1. Crni losos sa prelivom od avokada Crni losos sa prelivom od avokada
  2. Ledene banana puding štanglice Ledene banana puding štanglice
To Top