cover citati

Najbolje sobne biljke za početnike

facebook-share twitter-share pinterest-share

Najbolje sobne biljke za početnike

Svi naši stručnjaci za botaniku su se složili: Mogućnost da prisustvujete očiglednom rastu vaših biljaka ključna je za svakog početnika – botaničara rekreativca. Drugim rečima, želite da vidite da se vaš trud brzo isplati. Ukoliko ste iz nekog razloga živeli u uverenju da nemate talenta za uzgoj sobnog cveća i ukrasnog bilja, jer gotovo po pravilu svako umire u rekordnom roku, možda bi trebalo da razmislite još jednom. 

Svako ko je prvi roditelj biljaka traži biljku koja će mu pružiti zadovoljstvo kada vidi da rade nešto dobro. Stručnjaci predlažu traženje dramatičnih, komunikativnih biljaka koje uvijaju svoje lišće, opuštaju se i raspiruju kad im je potrebna voda i sunčeva svetlost. Svako živo biće ima svoj govor tela.

Početnici koji traže biljke treba da se odluče za nešto što je relativno izdržljivo i može se prilagoditi različitim okruženjima i tipovima vode. Sobne biljke koje se lako održavaju treba da tolerišu različite uslove osvetljenja, ali uvek je idealno analizirati svetlost u vašem prostoru pre nego što krenete u prodavnicu biljaka.


Obratite pažnju na osvetljenje

Poznavanje vrsta osvetljenja koje vaš prostor nudi biljkama od izuzetne je važnosti. Reči „jaka indirektna svetlost“, „direktna svetlost“ i „slaba svetlost“ često s čuje u razgovoru - ali šta one zapravo znače?

Direktno svetlo je idealno za kaktuse, biljke sa gušćim lišćem i većinu sukulenata. Kad god vidite sunčevu loptu, to znači da dobijate nekoliko sati direktne svetlosti. Direktna svetlost može biti oštra za neke biljke i može dovesti do promene boje i sagorevanja.

Jaka indirektna svetlost pogodna je za većinu sobnih biljaka. Ako pogledate kroz prozor i vidite samo nebo - ne i stvarno sunce - to znači da samo dobijate jako indirektno svetlo. Takođe možete napraviti test senki, pa ako stojite u svojoj sobi i vidite meku izmaglicu oko svoje senke, to najverovatnije znači da je to jaka indirektna svetlost. Ako vidite tu čvrstu senku, to znači da imate direktno svetlo. Što je senka mekša, manje svetla imate u sobi.

Ako vidite izvan prozora, a ne vidite nebo, to je slabo osvetljenje. Neke biljke, poput biljaka zmija i biljaka ZZ, prilagodile su se tolerisanju slabog osvetljenja, ali većina biljaka neće uspeti u uslovima slabog osvetljenja jer je manje svetla jednako manje energije, a time i manje hrane.


Kako znate kada - i koliko - zalivate svoje sobne biljke?

Kad se naviknete na nekoliko zelenih biljaka, naučićete da govorite njihov jezik i znaćete znakove žeđi. Ali dok ne dođete do te faze, dobro je malo zaprljati ruke. Gurnite prst u tlo da biste izmerili nivo vlage ili zaronite u sondu za tlo. Kada odlučite da zalivate svoje biljke, proverite da li vaša saksija ima drenažni otvor. Ako se to dogodi, zasićujte tlo sve dok voda ne izađe iz rupe.

Ovaj vodič za sobne biljke je tu da vam služi kao resurs tokom vašeg putovanja ka zelenom palcu. Svaku od donjih biljaka preporučuju profesionalci, sa savetima kako da budu srećni. Brzo ćete biti stručnjak za biljne fotelje. Naših dvanaest predloga.


1. Filodendron


2. Mini Monstera


3. Crvena Aglaonema


4. ZZ biljka


5. Satin Pothos


6. Fairytale kaktus


7. Marble Queen Pothos


8. Variegated Umbrella Tree

Variegated Umbrella Tree

photo: instagram


9. Rajska ptica

rajska ptica biljka

photo: instagram


10. Biljka zmija

biljka zmija

photo: instagram


11. Tradescantia Nanouk

Tradecantia Nanouk biljka

photo: instagram


Povezane objave
  1. Džungla od sobnih biljaka vredna desetine hiljada funti Džungla od sobnih biljaka vredna desetine hiljada funti
  2. Kućne biljke koje možete uklopiti uz vaš enterijer Kućne biljke koje možete uklopiti uz vaš enterijer
  3. Levitirajuće biljke su najveći hit za poklon na Amazonu Levitirajuće biljke su najveći hit za poklon na Amazonu
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top