Ada Mall

Najlepše dizajnerske knjižare sa druge strane sveta

facebook-share twitter-share pinterest-share

Najlepše dizajnerske knjižare sa druge strane sveta

Već smo upoznati sa time da su neke od najlepših, najstarijih i najpoznatijih knjižara na svetu smeštene na starom kontinentu. Engleska i Francuska domovi su pravih evropskih biblioteka i knjižara koje su posećivane kako od lokalaca, tako i od strane turista koji su znatiželjni da upoznaju istoriju evropske književnosti. U moderno doba, poznate arhitekte i dizajnerski timovi učestvuju u izgradnji modernih knjižara, koje se prostiru na hiljade metara kvadratnih, a kada u njih zakoračite, imate osećaj kao da ste ušli u novi svet.

Za sve one koji uživaju u lepom prostoru, dobroj knjizi i atmosferi, COVER magazin izdvaja fantastične knjižare sa dalekog istoka. 


Zhongshuge knjižare, Kina

Prva Zhongshuge knjižara u Pekingu otvorena je 2019. godine, a trenutno ih ima preko 20 u celoj Kini. Dizajnirane su od strane arhitektonskog studija X+Living iz Shanghaija. Specijalan efekat daju im visoki plafoni napravljeni od stakla, pa tako možete videti svoj odraz i odraz celog prostora kada pogledate u plafon. Isto tako, podovi u pojedinim Zhongshuge knjižarama su izradjeni od crnog stakla, te možete i u podu videti odraz svega što je oko vas. Time se postiže efekat optičke iluzije, ali i blage hipnoze, a cilj je kako navode "da se čitalac izgubi u svojim mislima i čitanju knjige". Ništa manje aktraktivan nije ni prostor za decu. Napravljen da liči na dečije igralište, a uskladjen tako da boje i dizajn nameštaja ne zamaraju ljudsko oko, deca u takvom okruženju imaju osećaj da su deo bajke koju čitaju. Možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je ova knjižara san svakog bibliofila!

zhongshuge chongqing bookstore

Zhongshuge knjižara, Chongqing, Kina; photo: web

zhongshuge bookstore yangzhou

Zhongshuge knjižara, Yangzhou, Kina; photo: web

zhongshuge bookstore beijing

Zhongshuge knjižara, Galeries Lafayette Beijing, Kina; photo: web

zhongshuge bookstore hangzhou

Zhongshuge knjižara, Hangzhou, Kina; photo: web

Zhongshuge Chengdu bookstore

Zhongshuge knjižara, Chengdu, Kina; photo: web


YJY Maike Centre flagship knjižara, XiAn, Kina 

XiAn je grad u Kini koji je danas središte Hi-tech industrije i razvoja. Projekat YJY Maike Center je dizajnerski projekat osmišljen kao knjižara i komercijalni kompleks koji zauzima 4.500 m2 na prvom i drugom spratu elegantne zgrade u razvojnoj zoni. Cilj dizajna bio je stvoriti mesto za susrete između ljudi, kultura i knjiga iz celog sveta. Celokupni koncept projekta bio je "Knjižara i galerija".

YJY Maike Centre flagship bookstore Xi'An

YJY Maike Centre flagship bookstore, Xi'An, Kina; photo: web

YJY Maike Centre flagship bookstore Xi'An

YJY Maike Centre flagship bookstore, Xi'An, Kina; photo: web

 


Wuguan Books, Taiwan

Knjižara Wuguan pravi je predstavnik savremene arhitekture. Kreator je Chu Chih-kang Space Design u gradu Kaohsiung na Tajvanu. Ova knjižara nije nimalo slična trenutnom valu ogromnih, hipertehnoloških knjižara. Ovde se sve fokusira na lično i privatno iskustvo čitaoca sa knjigama. Knjige se ističu pažljivim dizajnom osvjetljenja koji osvetljava svaku knjigu zasebno, čineći da izgledaju kao da lebde u vazduhu. S manje ometanja od osobe do osobe, posetioci mogu odabrati knjigu koju žele pročitati bez brige gleda li ih neko, uzimajući u obzir i činjenicu da se neke knjige bave temama za odrasle zbog kojih ljudi ne bi hteli doći po njih i čitati u osvietljenoj knjižari. Tim iz svemirskog dizajna Chu Chih-kang stvorio je okruženje sa umirujućom tamom tamo gdje je važan sadržaj, a ne dizajn interijera ili arhitektonska podloga.

wuguan books taiwan

Wuguan books, Taiwan; photo: web


Sinan Books, Shanghai, Kina 

Ovaj projekat je rezultat saradnje i nadahnuća ključnih igrača na Šangajskom sajmu knjiga (koji se već dugi niz godina udružuje sa Londonskim sajmom knjiga), Međunarodne književne nedelje u Šangaju, Londonske smotre knjiga, Šangajskog udruženje književnika i Šangaj Century Publishing Groupe koja je povezana sa Shanghai Book Traders, jedinom pravnom osobom koja može legalno uvoziti strane knjige. Laboratorija Wutopia sa sedištem u Šangaju odabran je kako bi Building 25 pretvorio u višenamensku kuću knjiga. Zamišljali su zgradu kao čoveka s gornjim spratom kao mozgom, trećim spratom kao očima i ušima, drugim kao srcem, a donji sprat kao podsvest.
Ukupni prostor od 640 kvadratnih metara uključuje, osim polica sa knjigama, dnevni boravak, čitaonice, kafić, studio za snimanje, pojedinačne tihe sobe i otvorene prostore za izložbe, čitanja, salone i diskusije.

Sinan Books, Shanghai

Sinan Books, Shanghai, Kina; photo: web


COEX Starfield Library, Južna Koreja

Smještena u središtu tržnog centra COEX, knjižara Starfield je otvoren javni prostor gde svako može slobodno doći da sedne, predahne i uroni u knjige zajedno s drugim bibliofilima. Pored domaćih autora i knjiga, postoje celi odeljci knjižare posvećeni stranim knjigama i poznatim autorima. Za čitanje e-knjiga na raspolaganju su iPadi. Uz to, ovde se odvija mnoštvo događaja poput susreta s autorima, razgovora s knjigama, čitanja poezije, predavanja, koncerata i još mnogo toga.

coex starfield library seoul

COEX Starfield Library Seoul, Korea; photo: web

 

Book & Bed, Kyoto, Japan

Book And Bed je "hotels knjižara". Savršeno okruženje za dobar noćni san je nešto što ovde nećete naći. Nema udobnih madraca, lepršavih jastuka niti laganih i toplih popluna. Ono što se ovde nudi je posebno iskustvo tokom čitanja knjiga. To je ono iskustvo koje ste barem jednom imali - blaženi "trenutak uspavljivanja" uz knjigu. Već je 2 sata ujutro, ali mislite "Još samo malo"...i sa teškim kapcima nastavljate čitati samo da biste shvatili da ste već zaspali. Stoga je koncept ovog hotela knjižare utočište čitaocima. Nesvesno dremanje tokom čitanja je najfiniji "trenutak sna" složićete se. 

book and bed kyoto japan

Book & Bed, Kyoto, Japan, photo: web


Tsutaya Books Daikanyama T-Site, Tokyo, Japan

U savršenom svetu sve knjižare bi bile ovakve. Tokijska Klein Dytham Architecture osvojila je nagradu na Svetskom festivalu arhitekture za svoj rad na Daikanyama T-Site-u, koji se prostire na tri međusobno povezane zgrade ukrašene rešetkama međusobno povezanih "T" slova. To "T" označava poznati lanac za knjige i video Tsutaya, čiji su naizgled džepovi bez dna pomogli u finansiranju ovoj vrsti knjižare o kojoj većina glavnih gradova može samo sanjati. Lako je izgubiti sate pregledajući izbor knjiga, koji uključuje širok spektar naslova na engleskom jeziku, umetničkih knjiga, antičkih tomova i izdanja časopisa. Osim knjiga, tu su i nepregledan izbor muzičkih CD-ova, vinil ploča i DVD-jeva, a kada se umorite možete sesti u Starbucks i uživati u pregledanju knjige besplatno. Family Mart, dečije igračke i pet shop takodje su sastavni deo ovog ogromnog centra. Ako pak želite uživati u starinskim časopisima i koktelima u sofisticiranom okruženju, pravo mesto biće moderni lounge Anjin, isto u sklopu T-Site kompleksa.

tsutaya books daikanayama

Tsutaya books, Tokyo, Japan, photo: web


T-Site Hirakata, Osaka, Japan

HIRAKATA T-SITE je komercijalni kompleks smešten u Hirakati (Osaka). Unutra ćete pronaći restorane, umetničku galeriju, odeljak za dečije knjige, ludi izbor DVD-a i vinilnih ploča, prelepo uređenu kolekciju školskog i poslovnog pribora, poklona, te Starbucks u kojem možete sesti i uz predivan pogled kroz visoke prozore čitati vašu omiljenu knjigu. 

t site hirakata osaka

T-Site Hirakata Osaka, Japan, photo: web

 


Povezane objave
  1. Ples uz ukuse celog sveta u ADA MALL-u Ples uz ukuse celog sveta u ADA MALL-u
  2. Japan - kuhinja izlazećeg sunca Japan - kuhinja izlazećeg sunca
  3. Dr Will Cole: Spektar upale – pronađite svoje okidače u ishrani i resetujte svoj sistem Dr Will Cole: Spektar upale – pronađite svoje okidače u ishrani i resetujte svoj sistem
  4. 7 najboljih knjiga o samopomoći za 2020. 7 najboljih knjiga o samopomoći za 2020.
To Top