coverfitness

Najlepše vinarije u Italiji koje morate posetiti

facebook-share twitter-share pinterest-share

Najlepše vinarije u Italiji koje morate posetiti

Od Toskane do Sicilije, prepoznajemo živopisne regije na Apeninskom poluostrvu koje skrivaju neke od najlepših vinarija na svetu. Ukoliko planirate da neko od Vaših narednih putovanja bude upravo istraživanje prelepe Italije, COVER izdvaja one koje treba da posetite na sledećoj italijanskoj avanturi.

Uz vino proizvedeno u svim regionima, pošteno je reći da je vinogradarstvo utkano u tkivo italijanske kulture i života. Iako će svaka italijanska vinarija i vinograd imati svoj jedinstveni šarm i privlačnost, mi smo zaokružili najlepše vinarije u Italiji kako bismo osigurali da vidite najbolje od ove raznolike i zadivljujuće evropske zemlje.

Iako vas naš vodič za italijanske vinarije vodi do južne regije Kampanije i na kratko putovanje do ostrva Sicilije, prirodno je da Toskana zauzima centralno mesto. Globalno poznata po zadivljujućem pejzažu, Toskana je lako jedno od najživopisnijih vinorodnih područja u zemlji, ako ne i svet. Ako ćete posetiti samo jednu italijansku vinsku regiju, Toskana je sigurna opklada kada je reč o lepoti.

I kao što biste očekivali od industrije koja se toliko oslanja na prirodno okruženje, sve veći broj italijanskih vinarija predano kreće ka pažljivijim operacijama, od organske prakse u vinogradima do ekološki svesne arhitekture.


Tenuta Castelbuono, Umbria

Carapace na imanju Tenuta Castelbuono više je od samo vinarije; u stvari, kupolasta građevina, koja izgleda da se uzdiže pravo iz umbrijskih brda, nije ništa drugo do umetničko delo. Dizajnirao ga je cenjeni italijanski vajar Arnaldo Pomodoro, Carapace je dizajniran da postoji u skladu sa okolnim pejzažom, sa namernim pukotinama na bakarnom krovu koje repliciraju one viđene u zemlji.

Karakteristična i nesumnjivo lepa vinarija posvećena je proizvodnji grožđa Sagrantino (drevna sorta koja je autohtona u regionu), kao i ostatak umbrijskog imanja porodice Lunelli. Otkako je 2001. godine stekla imanje Tenuta Castelbuono od 74 hektara, porodica Lunelli bila je usredsređena na pretvaranje svojih postojećih vinograda u organske postupke kroz postupak koji je kombinovao sadnju novih vinograda i nadogradnju postojećih kroz složeni projekat kloniranja. Ovi napori su obezbedili da proizvodi poseda budu sertifikovani kao organski.

Osim što proizvodi jedinstveno ukusna vina koja privlače ljubitelje vina iz celog sveta, Carapace Tenuta Castelbuono deluje i kao mesto venčanja, ceremonija i korporativnih događaja.

 

Avignonesi, Tuscany

Avignonesi je jedan od najboljih proizvođača Montepulciana, sa većinom od 400 hektara vinograda posvećenih Sangioveseu. Imanje je okruženo klasičnim brdskim brežuljcima Toskane, regije u kojoj se nalaze neke od najlepših vinarija u Italiji. Iako je domen Avignonesi raznolik i prostran, prepoznatljive kružne loze odvajaju ovo imanje od bezbroj drugih koji ga okružuju.

Avignonesi je takođe posvećen održivim operacijama; toskansko imanje je lider u biodinamičkom vinogradarstvu i usvaja pristup bez intervencija u cilju proizvodnje organskih vina koja ostaju verna svom poreklu. Imanje je evoluiralo u odredište na jednom mestu za ljubitelje vina, sa sveobuhvatnim ugostiteljskim programom u ponudi. Od klasa kuvanja i obilazaka vinograda do vožnja balonom na izlazak sunca i privatnih trpeza, Avignonesi je u misiji da predstavi svoje imanje i proizvodi na najdinamičniji mogući način.

 

Castiglion del Bosco, Tuscany

Castiglion del Bosco, star više od 1.000 godina, je vinarija uronjena u bogatu istoriju, italijansko nasleđe i naravno tradiciju proizvodnje vina. Imanje se prostire na gotovo 5.000 hektara Val d'Orcia - mesta pod zaštitom svetske baštine UNESCO-a poznatog po lepoti - što ga čini jednim od najvećih u regionu.

Kao i kod mnogih najlepših vinarija i vinograda u Italiji, prirodi je dozvoljeno da zauzme prednje sedište u Castiglion del Bosco. U skladu sa organskim vinogradarstvom vinarije, vinove loze ne dobijaju nikakvu intervenciju, a nikako im nije dozvoljeno i umesto toga im je dozvoljeno da rade na svom putu. Kao rezultat toga, četiri etikete Brunello di Montalcino DOCG na imanju su poznate po svom besprekornom kvalitetu.

Uz 153 hektara vinograda i vinarije, teren Castiglion del Bosco uključuje hotel Rosevood sa pet zvezdica i privatni golf klub sa golf terenom sa 18 rupa, dizajniranim da se besprekorno stope sa okolnim toskanskim pejzažom. Elegantni vinski podrumi Castiglion takođe su dom Vinskog kluba Millecento - jednog od najelitnijih na svetu.

 

Mastroberardino Mirabella Eclano, Campagnia

Iako je carstvo porodice Mastroberardino široko rasprostranjeno, glavno odredište za proizvodnju vina je imanje Mirabella Eclano. Prostirena na nizu nagnutih brežuljaka u području Taurasi na jugu Italije, Mirabella Eclano prvenstveno uzgaja grožđe Aglianico, s tim što je karakteristično prisustvo vrlo starih loza. U okviru imanja od 160 hektara pronaći ćete i hotel Radici Resort, restoran Morabianca i golf klub Mirabella, koji gleda na vinograde.

 

Pohvaljeni zbog oživljavanja kampanijskog vinarstva posle Drugog svetskog rata, porodica Mastroberardino spasila je ono što se danas smatra sortama grožđa svetske klase od potencijalnog izumiranja, čineći ih sastavnim delom italijanske vinske kulture - kao i vinarijom koju treba posetiti.

Kao što biste mogli zamisliti o porodici koja je toliko posvećena očuvanju drevnih vrsta, održivost je jedan od osnovnih principa imanja: vinogradima se upravlja organskim putem, ulaže se u tehnologije za uštedu energije, a obrađena polja transformišu u staništa i izvore hrane za vitalne oprašivače.

 

Antinori nel Chianti Classico, Tuscany

Magija Toskane osigurala je da se tri naše najlepše vinarije u Italiji nađu u ovom svetski poznatom regionu - i to sa dobrim razlogom, s obzirom na kvalitet vina koja ovo područje proizvodi bez premca. Naša treća toskanska vinarija slična je Tenuti Castelbuono po tome što su vinogradi prelepi, a zapanjujući dizajn imanja časnog dizajnera Marca Casamontija privlači posetioce.

Vinarija Antinori nel Chianti Classico izgrađena je od lokalnih materijala i izgrađena je na način koji poštuje i slavi okolno okruženje. Rezultat je struktura koja je gotovo nevidljiva u odnosu na pejzaž; zgrada na tri nivoa naizgled se preklapa sa toskanskim brdima, sa složenim krovom u potpunosti pokrivenim funkcionalnim poljoprivrednim zemljištem. Najniži nivo posvećen je skladištenju i proizvodnji vina, dok se na drugom nalazi muzej, prostor za degustaciju vina i biblioteka. Povezivanje više priča je dramatično spiralno stepenište, koje deluje kao središnji deo cele vinarije.


Tenuta di Fessina, Sicily

Iako je Toskana možda srce italijanske proizvodnje vina, to ne znači da ostatku zemlje nedostaje; na ostrvu Siciliji se nalazi značajan broj vinograda i vinarija. Na ostrvu, skrivajući se u senci planine Etna, pronaći ćete prelepu vinariju Tenuta di Fessina, koja ima za cilj da prikaže nasleđe, pejzaž i, naravno, vino Sicilije.

U vinariji, čija zgrada datira iz 17. veka, gosti mogu uživati u degustacijama uzbudljivih vulkanskih vina koja ona proizvodi, ali i prepustiti se gastronomskim iskustvima koja nude sezona sezonskih proizvoda, lokalnih proizvoda i tradicionalnih tehnika kuvanja. Kao deo svoje gostoljubive ponude, Tenuta di Fessina nudi i šest stručno restauriranih i elegantno opremljenih hotelskih soba koje su sve uređene u čast arhetipske sicilijanske lepote - od lokalne umetnosti do ukrašenih kamenja lave - kako bi nastavila sa nastojanjem da stavi područje Etne na mapu sveta.


Povezane objave
  1. 7 najšarmantnijih malih gradova u Italiji 7 najšarmantnijih malih gradova u Italiji
  2. Ples uz ukuse celog sveta u ADA MALL-u Ples uz ukuse celog sveta u ADA MALL-u
  3. Bog se javi u degustacionoj sali Bog se javi u degustacionoj sali
  4. Dobrodošli u Borgo Santo Pietro Dobrodošli u Borgo Santo Pietro
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top