Ada Mall

Najlepši enterijeri holivudskih klasika

facebook-share twitter-share pinterest-share

Najlepši enterijeri holivudskih klasika

Scenografija, kao i bilo koji drugi kreativni odeljak u filmskom stvaralaštvu, može biti pun pogodak ili promašaj, ali priznaćete da će se, osim ako scenografije u filmu ne oduzimaju dah, retko i pominjati.

To je nesrećni aspekt umetničkih direktora i scenografa. Ako vaše delo nije primećeno, najverovatnije ćete doći i otići bez najave. Međutim, šta je to što čini set sjajnim? Što ga čini ikoničnim i za pamćenje? Je li to obim, ambicija, mukotrpna pažnja na detalje? Da li su to iluzije koje umetnik stvara, način dijaloga sa likovima, šeme boja ili šare?

Moglo bi biti sve to, pa i više. Da bismo bolje razumeli ovaj stvarni kreativni poduhvat, pogledajmo bliže neke od najboljih scenografija u istoriji kinematografije, do 2000. godine.


Gone With The Wind, 1939

Jedno od mnogih mesta snimanja koje se vide u filmu Prohujalo sa vetrom je imanje Dvanaest hrastova u Covingtonu u državi Džordžija, koje trenutno postoji kao noćenje sa doručkom. Vivien Leigh i Clark Gable glume u ovom vanvremenskom filmu koji je osvojio ukupno deset Oskara, uključujući Najbolji film, Najbolju režiju, Najbolji adaptirani scenario, Najbolju glumicu i Najbolju sporednu glumicu, da nabrojimo neke.

gone with the wind decor

photo: google


High society, 1956

U glumačkoj glumačkoj ekipi Visokog društva nalaze se ikone poput Grace Kelly, Bing Crosby, Frank Sinatra i Louis Armstrong. Snimljen je u Clarendon Court-u u Newportu (Rhode Island), i Chartvell Mansion-u u Los Angelesu (Kalifornija). Pastelni tonovi i raskošni enterijeri neće vas ostaviti ravnodušnim i osećaćete se kao da ste princeza. Inače, ovo je bio poslednji film Grace Kelly pre nego što je postala princeza od Monaka.

high society decor design

photo: google


Indiscreet, 1958

Londonski stan Ingrid Bergman u Indiscreetu dizajnirao je Don Ashton, a sve u njemu je elegantno: veliki kamin; impresivan zid galerije, sa pojedinačnim umetničkim delima postavljenim na smele, raznobojne pozadine;

indiscreet movie decor

photo: google


North by Northwest, 1959

Ovaj Hitchcock klasik sadrži verovatno najneverovatniju kuću u istoriji kinematografije, od lokacije na vrhu planine Rushmore do arhitekture inspirisane Frank Lloyd Vright-om.

north by northwest decor

photo: google


Breakfast at Tiffany’s, 1961

Njujorški stan Holly Golightly možda je bio mali u kvadratnim metrima, ali je bio velik po pitanju ličnosti. Za one koji traže inspiraciju kako da mali prostor funkcioniše dobro, ne tražite dalje. Golightlijina pametna upotreba kuhinjske je posebna stvar koju vredi napomenuti.

breakfast at tiffany s decor

photo: google


The Umbrellas Of Cherbourg, 1964

Gozba boja i šara, The Umbrellas Of Cherbourg sadrži blistave pastele, sobe u prugastim tapetama i modne kombinacije. Trudna Catherine Deneuve je najlepša kada nosi haljinu sa cvećem koja odražava pozadinu sobe.

The Umbrellas Of Cherbourg interior

photo: google


The Graduate, 1967

Pozadina Beverli Hills-a za klasik iz 1967. godine podjednako je šik kao i film Mike Nichols-a nagrađen Oskarom. Od zakrivljenog centralnog bara, do crnih kožnih fotelja, ukus enterijera gospođe Robinson bio je podjednako privlačan kao i njen karakter.

the graduate decor movie

photo: google


A Clockwork Orange, 1971

Pepto Bismol ružičasta i spearmint zelena kombinacija će zauvek biti povezana sa ovim klasikom Stanley Kubrick-a. Pored žarkih nijansi, tako sinonimnih za 70e, oskudni minimalistički dom gospodina Aleksandra - sa policama za knjige kao zidovima i prevelikim izražajnim umetničkim delima - bio je daleko ispred svog vremena.

A Clockwork Orange decor

photo: google


The great Gatsby, 1974

Robert Redford i Mia Farrov glume u ovom vizuelno zapanjujućem filmu zasnovanom na kultnom romanu F. Scotta Fitzgeralda, koji prikazuje unutrašnje i spoljašnje snimke iz dve istorijske vile u Newportu, Rosecliff i Marble House. Očekujte da ćete videti raskošne sobe u izobilju, sa velikim lusterima, ukrašenim lajsnama i francuskim dekorom.

the great gatsby decor

photo: google


Interiors, 1978

Delo Woody Allena, šta više reći? Ovo je samo jedan od njegovih filmova u kojim bismo voleli da živimo. Enterijeri u ovom filmu bez problema mogu se uzeti kao inspiracija za uredjenje doma i 2021. godine.

interiors 1978 decor

photo: google


The talented Mr. Ripley, 1999

Spoljni i unutrašnji snimci izborili su se za najupečatljivije u prelepoj adaptaciji ovog psihološkog trilera Anthonija Minghelle. Snimljen na italijanskom ostrvu Ischia, dom Jude Law-a Dickie Greenleaf-a je san snova.

the talented mr ripley interior design

photo: google

Povezane objave
  1. Dizajnerski trendovi u enterijerima za 2020. Dizajnerski trendovi u enterijerima za 2020.
  2. IGRAMO SE MODNIM TRENDOVIMA IGRAMO SE MODNIM TRENDOVIMA
  3. Potkrovlja za pamćenje Potkrovlja za pamćenje
  4. Kelly Wearstler – glamurozni potpis u uređenju enterijera Kelly Wearstler – glamurozni potpis u uređenju enterijera
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top