coverfitness

Vatromet ukusa – najskuplja hrana na svetu

facebook-share twitter-share pinterest-share

Vatromet ukusa – najskuplja hrana na svetu

Svet bogatih i slavnih mnoge od nas ostavlja bez daha. U javu pretvaraju sve ono što je za mnoge samo najluđi san. Ukoliko spadate u red hedonističkih fanatika koji uživaju u egzotičnim i ekstravagantnim ukusima, sigurno će vas obradovati naša lista najskupljih kulinarskih poslastica na svetu.

 

Šafran spada u začinske biljke koje možete naći u svim krajevima sveta. Dobija se se od cveta saffron crocus. Za oko 45o grama suvog šafrana potrebno je izmedju 50,000 i 75,000 cvetova. U prevodu čitavo fudbalsko igralište. To je jedan od razloga što za pola kilograma treba da izdvojite izmedju 500 i 5,000 dolara.

Najskuplji kavijer na svetu svakako nije crni, već čuveni almas kavijar, što na iranskom znači dijamant! Mnogo je poznatiji kao Beluga kavijer i pravi od ribe stare 100 godina. Recept koji je nepromenjen 120 miliona godina. Najluksuzniji kavijar dobija se od najstarijeg preživelog stanovnika ere dinosaurusa. Njegova cena kreće se preko 5,000 dolara za kilogram.

 

Najvrednija pečurka na svetu je beli tartuf. Svoje korene vuče iz regije Pijemont na severu Italije. U prečniku može dostići 12 cm, a težiti 500g. Prodaju se po neverovatnoj ceni izmedju 2,000 i 4,000 dolara po kilogramu. Rekordna cena plaćena prošlog decembra za 1,5 kg tartufa iznosila je 330,000 dolara. Ceh je platio Stenli Ho, vlasnik Makau kazina.

 

 

Najveći delikates na svetu kada je govedina u pitanju dobija se od čuvenih Wagyu krava, japanske vrste koja se hrani najboljom travom i ima tretman dostojan holivudskih zvezda. To je razlog zbog kog joj je mes neverovatno meko i izuzetno skupo. File od 200 grama košta više od 100 dolara.

Photo: Pixabay

Najpapreniji omlet na sveti možete probati u restoranu Le Parker Meridien u Njujorku. Po ceni od 1,000 dolara uz porciju, dobijate i oko 200 grama sevruga kavijara, jednog jastoga i 6 jaja. Ukoliko ga degustirate u svom domu cena je „svega“ 700 dolara.

 

Sladokuscima se preporučuje najskuplji dezert na svetu koji služe u Serendipity 3, popularnom restoranu koji se nalazi na Upper East Side Manhetna. Kup po ceni od 1,000 dolara prvi put predstavljen je 2004. godine, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji. Sadrži 5 kugli papreno skupe i ukusne tahićanske vanile, madagaskarske vanile i 23-karatnih zlatnih listića i Amedei Porceleana čokolade.

 

Najukusnija i najskuplja čokolada na svetu jeste Chocopologie koju proizvodi Knipschildt. Po ceni od 2,600 dolara za pola kilograma, handmade čokoladni tartuf se pravi isključivo po narudžbi i sadrži crni tartuf i 70% Valrhona kakaa.

 

Najfinija i najskuplja kafa na svetu svakako je Kopi Luwak, koja stiže sa indonežanskog ostrva Sumatra i njena kompletna godišnja proizvodnja iznosi 225 kg. Zbog toga za pola kilograma morate da izdvojite 300 dolara.

 

Na pobedničkom postolju kada su najskuplji viskiji na svetu u pitanju nalazi se Macallan Fine Rare Vintage. Za jednu od ukupno 85 proizvedenih boca širom sveta, starosti 30 godina, treba izdvojiti 38,000 dolara.

 

Listu najskupljih pića na svetu zaokružuje dovka. Diva Vodka, koju proizvodni škotska destlerija Blackwood, najskuplja je votka na kugli zemaljskoj. U zavisnosti od vaše „kristal dekoracije“ cena varira od 35 do 540,000 funti!

Photo: PROMO/PR

Povezane objave
  1. Ishrana dobija veoma personalizovan oblik Ishrana dobija veoma personalizovan oblik
  2. 10 supernamirnica za svaki dan 10 supernamirnica za svaki dan
  3. Ti si ono gde jedeš Ti si ono gde jedeš
  4. Meringa sa šljivama Meringa sa šljivama
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top