cover citati

Novo normalno - da li smo spremni?

facebook-share twitter-share pinterest-share

Novo normalno - da li smo spremni?

Verovatno ste često polemisali sa prijateljima i kolegama šta podrazumeva termin – normalno. Siguran sam, međutim, da nikada zaista niste došli do tačne definicije ovog pojma, jer on podrazumeva različite aspekte pogleda na svet, kulturu, kolektivne i lične vrednosti, društveni položaj i slično. Premda još nismo ni definisali šta znači normalno, pa makar i u poslovnom smislu, lideri velikih svetskih kompanija, tokom COVID-19 krize, počeli su da upotrebljavaju termin – novo normalno. I tako, pripremajući se za povratak u redovne poslovne procese i aktivnosti, upozoreni smo da poslovni svet i tržište rada nikada više neće biti isti i da se spremimo na promene. Da se, još jednom, vratim na prvu rečenicu ovog teksta. Ako u poslovnom smislu pokušam da definišem normalno kao dolazak na posao na vreme, radna nedelja od 8 sati sa pauzom od pola sata, nekoliko sastanaka i još nekoliko telefonskih poziva…pitanje je da li će se bilo šta od pomenutog promeniti i šta bi onda značio pojam novog normalnog? Kao što nismo uspeli da definišemo pojam normalnog, teško ćemo definisati i pridev novo uz ovaj pojam. Sa poslovne tačke gledano, sve zavisi od poslovne kulture u samoj kompaniji, vrednosti kojima poslodavac teži, ali i od toga koliko je funkcija ljudskih resursa razvijena u samoj kompaniji. Upravo zbog toga želim da prosledim svoje iskustvo velikim i malim poslodavcima, preduzetnicima, svima koji imaju svoje timove kako da se što bolje pripreme na nove načine rada ili novo normalno.


Bezbednost, pre svega

Zaposleni se ponovo vraća na radno mesto – i to je dobra vest za sve. Pre samog povratka u kancelarije, potrebno je svakom zaposlenom omogućiti bezbedno i zdravo radno okruženje. To podrazumeva ne samo da bi prostor trebalo da se dezinfikuje, da se očiste ventilacioni kanali i klima, obezbede zaštitne maske i rukavice već da se radno okruženje pripremi za nove načine rada. Kao odgovorni poslodavac morate obezbediti fizičku distancu između radnih stolova, smanjiti broj sastanaka kao i broj učesnika sastanaka u konferencijskim salama, obezbediti način kretanja kroz kancelarije i radni prostor – sve sa jasnim ciljem – kako bi se rizik od širenja virusa sveo na minimum. Jedan od zanimljivih predloga je da se zaposlenima obezbede jednokratni papirni podmetači na stolovima, koji će se na kraju radnog vremena bacati. Sam podmetača možete da iskoristite kako biste napisali najvažnijih pravila za poštovanje novih bezbednosnih procedura.


Rad od kuće više nije benefit

Pandemija i vanredno stanje najveći broj zaposlenih zatvorio je u kuće i preko noći dnevne sobe su postale kancelarije. Mada su najpoželjniji poslodavci kao jedan od glavnih kompanijskih benefita navodili tzv. pametnu politiku rada, koja podrazumeva nekoliko dana mesečno rada od kuće ili fleksibilno radno vreme, ovo je odjednom postao standard. I tako će ostati. I nakon krize. Osim, naravno, ako ne radite na poziciji koja podrazumeva obavezno fizičko prisustvo na poslu. Poslodavci su uvideli da dosta radnih zadataka može da se obavlja od kuće i da zaposleni cene ovaj način rada jer ne moraju da putuju do posla i nazad, imaju više vremena za sebe i porodicu i uglavnom mogu da rade u opuštenijoj atmosferi od one koja je u kancelariji. Sa druge strane, za poslodavce ovo u perspektivi znači smanjenje troškova, a jedan od najvažnijih i najvećih jeste plaćanje zakupa poslovnog prostora.


Fleksibilno radno vreme

Rad od kuće podrazumeva u najvećem broju slučajeva i fleksibilno radno vreme. Pre implementacije ovakvih procesa rada, neophodno je utvrditi standarde u pisanoj proceduri kako poslovni procesi ne bi trpeli i kako bi se obezbedilo međusobno poštovanje vremena svih članova tima. Pre svega neophodne je odrediti u kom intervalu će se održavati sastanci. To podrazumeva da svi zaposleni u dogovorenom periodu moraju biti dostupni za online sastanke. Jedna od ključnih stvari u ovakvom načinu rada jeste i dostupnost menadžera ostalim članovima tima. Preporučeni vremenski interval bi se odnosio na standardno radno vreme, koje, uglavnom, podrazumeva period od 8 do 18 časova. To ne znači da ćemo radno vreme produžiti na 10 sati, već samo da ćemo biti dostupni u tom periodu.

 

social distancing

photo: unsplash


Lični pristup ka zaposlenom 

U situacijama kada pravimo tzv. pametnu politiku rada i kada se pripremamo za vraćanje na posao, veoma je bitno da imamo lični pristup ka svakom zaposlenom. Kao menadžeri smo dužni da znamo da li je zaposleni spreman da se vrati na posao i kakvu situaciju ima kod kuće. Iako u velikim poslovnim sistemima važi da su pravila ista za sve, upravo nam je ova pandemija pokazala da moramo više biti okrenuti ka ljudima, što često podrazumeva i elementarno poznavanje njihovog privatnog života. Upravo je ovo u novom normalnom jedan od važnih benefita. U tom svetlu potrebno je da porazgovaramo sa svojim članovima tima da li su psihički spremni da se vrate na posao. Ne zaboravite da je strah jedno od primarnih osećanja i verovatno neće svakome biti lako da se, nakon skoro dva meseca, vrati u veliki kolektiv ili u open space koncept rada. Sa druge strane, tu su i problemi oko čuvanje dece, organizacije njihovog vremena i prividne prisutnosti na poslu. Zbog toga su kompanije kao jedan od benefita uvele razgovore sa psiholozima ili psihoterapeutima koji pomažu da se zaposleni spremni vrate na posao. Ovo može da bude organizovano kao online predavanje nekoga od relevantnih psihologa ili, ukoliko je potrebno, i dodatne 1 na 1 sesije. 


Razmislite o privatnom zdravstvenom osiguranju

Jedan od najcenjenijih benefita zaposlenih po svim istraživanjima jeste privatno zdravstveno osiguranje. Globalna pandemija još jednom nam je dokazala da je zdravlje pojedinca na prvom mestu, a funkcionisanje zdravstvenog sistema od ključne je važnosti da zaposleni ostane zdrav. Iako na prvi pogled privatno zdravstveno osiguranje izgleda kao trošak, ono zaista predstavlja investiciju u zaposlenog, ali i investiciju u kontinuitet poslovanja kompanije. Statistika kaže da se zaposleni koji ima privatno zdravstveno osiguranje tri puta brže vraća na posao, jer svoje preglede u privatnim klinikama obavlja lakše, brže i komfornije. Samim tim je period proveden na bolovanju kraći, a trošak poslodavca manji.


Ne zaboravite na druženja zaposlenih 

Jedna od glavnih mana novog načina rada upravo je smanjenje društvene povezanosti između kolega, a kolegijalnost je veoma važna za funkcionisanje timova. Tako ćemo sve češće imati situacije da se kolege neće sretati na poslu i da će se kontakt svesti na online sastanke. Zato je jedna od glavnih zamerki samih zaposlenih na rad od kuće gubitak kontakta sa kolegama. Otuda je presudno držati tim na okupu i pričati i o temama koje nisu samo poslovne. Dobar je predlog da se barem jednom u dve nedelje organizuju virtuelna druženja na kraju radnog vremena gde ćemo sa kolegama podeliti neke bazične novosti iz našeg privatnog života. Ipak, budite pažljivi, jer ne želi svako od zaposlenih ovu vrstu kontakta sa ostalim kolegama. Zato je važno da ne vršiti pritisak ukoliko neko ne želi da bude deo ovakvog druženja. A kada se epidemija završi, obavezno organizujte i zajedničko druženje sa zaposlenima, naravno, u sve mere opreza.

Kada sumiramo sve navedeno, i sami ćete videti da novi načini rada i nisu toliko strašni koliko sam pojam novog normalnog zvuči. Jedna od najlepših poruka svakako je ta da se zaposleni ponovo vraćaju na prvo mesto, jer mi se čini da smo se u prethodnom periodu prilično fokusirali na postavljene ciljeve, planove i budžete, ali ne i na to kako da vodimo računa o zaposlenima. Siguran sam da ćemo u narednom periodu imati dosta različitih izazova, ali ukoliko brinemo o ljudima, brinućemo i o imidžu kompanije i menadžera, isto tako i o nama samima – jer ne zaboravite da smo na kraju i mi zaposleni.

 

Povezane objave
  1. Da li se vratilo poverenje u stručnjake? Rane lekcije globalne krize Koronavirusa Da li se vratilo poverenje u stručnjake? Rane lekcije globalne krize Koronavirusa
  2. Korona profiterstvo Korona profiterstvo
  3. Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo
  4. Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe? Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe?
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top