Ada Mall

Osnove korejske kuhinje 1. deo

facebook-share twitter-share pinterest-share

Osnove korejske kuhinje 1. deo

K-pop, korejska kozmetika, Samsung, kimchi..Postoje mnogo stvari po čemu je Južna Koreja poznata i po čemu je ljudi vole, a ako vas privlači njihova kuhinja, onda ste na pravom mestu.

Korejska kuhinja ima mnogo toga da ponudi – od različitih vrsta grilovanog mesa do hot pot-ova i slatkih kolačića od pirinča. Ono što je impresivno je količina zdravih sastojaka koje koriste u njihovoj ishrani. Korejci veoma poštuju tradiciju, a kada je hrana u pitanju, tu takodje postoje različite ceremonije i etikete koje se poštuju.


Osnove korejske kuhinje

Ako niste upoznati sa korejskom kuhinjom, osnova svakog korejskog obroka je pirinač. On se servira u činijici svakom ponaosob. Ponekad ga menjaju nudle, ali pirinač se jede mnogo češće. Glavno jelo se obično stavlja na sredinu stola u velikoj posudi i deli se izmedju porodice (prijatelja). Ono što još karakteriše korejsku kuhinju jesu banchan ili prilozi. Uz svako jelo u činijicama se donosi mnogo priloga, a u restoranima se pojedeni prilozi dopunjuju besplatno. Od priloga se služi začinjeno povrće, umaci, meso, morski plodovi...

Ukus koji karakteriše korejsku kuhinju je definitivno ljuto – može se reći da stavljaju čili u skoro sve. Naravno, u restoranima je moguće naručiti različite nivoe ljutog.


Začini

Začini koje nećete zaobići dok jedete korejsku hranu su gochujang (čili pasta), gochugaru (čili pahuljice), soja sos i doenjang (soja pasta), a koriste se još i susam, šećer, so, biber, susamovo ulje, riblji sos..itd.

Povrće koje najčešće koriste su kupus, listovi perille, sve vrste luka, ljute papričice, rotva, alge, pasulj, pečurke...

A sada ono što ste najviše čekali, korejska jela koja morate probati!

banchan korejska hrana

korejski prilozi uz jelo, photo: google


Kimchi

Ne možemo početi ovu listu bez čuvenog kimchija. On je osnova svakog korejskog obroka, a zanimljivo je da porodice širom Koreje imaju i poseban frižider u kojem čuvaju kimchi. Kimchi je fermentisano i začinjeno povrće, a najšešće su to kupus, krastavac, rotkva, luk. Začinjavanje kimchija se razlikuje od porodice do porodice, a najčešće su to miks od čilija, luka, šećera, djumbira, ribljeg sosa i sl. U jelima se kimchi kombinuje na najrazličitije načine, a jelo koje preporučujemo je kimchi bokkeum bap (kimchi uz prženi pirinač). Sastojci koji ulaze u ovo jelo su kimchi, pirinač, enoki pečurke, jaja, luk, i meso po izboru. Kao dodatak, na vrh se posipa susamom i tračicama sušenih algi.

kimchi bokkeum bap

kimchi bokkeumbap, photo: google


Bibimbap

U bukvalnom prevodu “mešani pirinač“, ovo jelo se služi tako da su svi sastojci poredjani preko pirinča, a jede se tako što se svi sastojci izmešaju. Bibimbap se pravi sa mesom i raznim povrćem, a na vrh se stavlja jaje.

bibimbap korejska hrana

bibimbap, photo: google


Meso

Gogigui (bulgogi, galbi, samgyeopsal)

Gogigui ili grilovano meso (roštilj), nezaobilazno je kada je u pitanju korejska kuhinja. Restorani koji služe korejski roštilj obično imaju na svakom stolu postolje na kojem gosti sami peku meso i povrće. Parčići mesa se seku makazama na sitno, jer se jedu štapićima. Pored povrća, moguće je ispeći i kimchi (grilovan kimchi je moj omiljeni kimchi!). Kada se ručak završi, gosti mogu poručiti bokkeum bap (prženi pirinač) kao ekstra dodatak i on se meša sa preostalim povrćem i mesom od roštilja.

Najpoznatije meso u korejskom roštilju je bulgogi (marinirana govedina), galbi (govedja rebarca) i samgyeopsal (slanina). Možda se pitate šta je tako fascinantno u ovom mesu. Pored specifičnog ukusa roštilja, ono što ih čini fantastičnim su začini i prilozi koji se jedu uz njih. Ispečeno meso se obično umače u jedan od umaka, medju njima najpopularniji ssamjang (soja i čili pasta, beli, crni, mladi luk i susamovo ulje), a zatim se takvo meso slaže na list zelene salate ili perille i dodaje se neko od povrća iz priloga. Sve tako složeno u list se jede u jednom zalogaju. Ovo je tradicija koja postoji kada se jede meso, a zamotaj se naziva ssam.

korejski rostilj bbq

korejski rostilj, photo: google


Dalkgalbi

Mnogima je ovo jelo omiljeno, a objasnićemo i zašto. Dalkgalbi je piletina marinirana ljutim korejskim sosom, zatim pečena u velikom tiganju sa pirinčem, pirinčanim kolačićima, slatkim krompirom, kupusom, šargarepom i perilla listovima. Kao dodatak možete dodati i sir koji se topi! Dalkgalbi obrok se može dovršiti bokkeum bap-om, od preostalih sastojaka, kao što smo spominjali za BBQ.

cheese dalkgalbi

dalkgalbi sa sirom, photo: google


Chimaek

Chimaek je zapravo kombinacija reči chicken+maekju (pržena piletina i pivo). Ovo nije tradicionalan korejsko jelo, ali toliko je popularno da je već uveliko jedan od korejskih brendova. Najpopularniji ukus je  yangnyeom chicken (piletina u slatko-ljutom sosu posuta listićima kikirikija/badema/susama/luka). Nemojte da vas zavara slatko, i dalje je mnogo ljuto! Korejska pržena piletina je jako hrskava jer ima tanku kožu, a pržena je dva puta. Nije ni nalik na KFC ili slične franšize! A pre nego što stigne piletina, na stolu se služi pivo i ppeongtwigi (kokice od pirinča).

korean fried chicken

korejska pržena piletina, photo: google


Supe i gulaši

U Koreji, supe su nešto što može da se jede u svako doba dana. Postoje mnogo vrsta supa, a u zavisnosti od toga u kom odnosu su količina vode i sastojaka, razdvajamo ih na jjigae (gušće, jače), guk i tang (tečnije, blaže).


Jjigae

Ne možete se vratiti iz Koreje a da niste probali jjigae. Izdvajamo 4 najpopularnija gulaša koje su osnova svakog korejskog domaćinstva. Služe se na sredini stola i svako sipa sebi u činiju iz koje jede, uz činijicu pirinča i priloge.

 • Doenjang-jjigae je gulaš čija je osnova fermentisana soja pasta. Voda koja se koristi za pravljenje je ustvari voda od kuvanog pirinča. Pravi se na različite načine, a obično su to meso, tofu sir i povrće.
 • Sundubu-jjigae – osnovni sastojak je tofu sir, a pored njega su klasično meso/morski plodovi i povrće. Tofu koji se koristi je mekan, i zbog svoje teksture često se koristi i u ishrani beba.
 • Kimchi-jjigae – kao što ime kaže, kimchi je glavni sastojak ovog gulaša. Korejci ovo jelo jedu čak par puta nedeljno! Najčešće se pravi sa svinjskim mesom, ali može se praviti i sa morskim plodovima.
 • Budae-jjigae – još nazivan i vojni gulaš, pravi se od kimchija, spam-a (šunka), kobasice, tofua i povrća. Obavezan sastojak su i nudle i pirinčani kolačići. Svoj naziv dobio je od reči budae što znači vojna baza, gde je ovo jelo i bilo popularno. Po izboru se može dodati i sir u ovo jelo.

 

budae jjigae

budaejjigae, photo: google


Guk

Guk je klasična supa. Lagana i obično se ne deli sa drugima (za razliku od jjigae). Veoma su zdrave, a neke od njih se jedu u posebnim prilikama.

 • Kalguksu – lagana supa od knife-cut nudli sa povrćem i mesom/morskim plodovima. Na vaše iznenadjenje, ova supa nije ljuta. Ali korejci je zato jedu uz ljuti kimchi. Ono što je karakteriše su vrsta nudli koje su tanke i ravne. Obično se jede kada pada kiša ili je zima, a kaže se da ova supa greje sva vaša čula.
 • Kongguksu – je osvežavajuća supa sa nudlama u sojinom mleku. Jede se u letnjim danima, kada je sparno i toplo. Mleko od soje se pravi tako što se kuva soja i pušta svoj sok (pazite da se ne prekuva). Može se pomešati sa susamom ili nekim orašastim plodom radi jačeg ukusa. Na kraju se dodatno hladi i dodaje sveže povrće kao što su krastavac ili šargarepa.

kongguksu supa

kongguksu, photo: google

 • Ddeokguk – ova supa se obično jede na novu godinu i postala je simbol da smo godinu dana stariji. Zato korejci nekada pitaju umesto “koliko imaš godina“ – “koliko činija ddeokguk-a si pojeo?” Ddeokguk se pravi od bujona od piletine, a kao topping se koriste alge, seckani mladi luk i jaja. Glavni sastojak je ddeok ili pirinčani kolačići. Iako se obavezno jede za novu godinu, jede se i u svakodnevnom životu.
 • Miyeokguk – je lagana supa od braon algi. Može se dodati govedina ili morski plodovi, a začinjava se solju, lukom ili susamom. Miyeokguk je supa koja se obično jede na dan svog rodjendana, a to je zbog toga što se ova supa obično daje ženama sa bebama – miyeokguk zbog svojih zdravih sastojaka pomaže u lučenju mleka za bebu. Otuda povezanost sa rodjenjem iliti rodjendanom. Jede se uz priloge i pirinač.
 • Haejangguk – verovali ili ne, korejci imaju supu koja se zove “supa sa otrežnjenje“. Veruje se da ova supa može da pomogne u vraćanju u normalno stanje posle alkohola. Korejci su poznati po pijenju alkohola, pa nije ni čudo odakle ovakva supa. Vitamin B i elektroliti su sadržani u ovoj supi. Bujon se pravi od govedine, a od sastojaka se koriste kupus i drugo povrće.

tteokguk supa

ddeokguk, photo: google


Tang

Tang je vrsta supe slična guk-u, ali je malo gušća. Ime je došlo od kineske reči, a još jedna razlika u odnosu na guk je to što se duže kuva i obično deli u društvu.

 • Seolleongtang – je kremasta supa od govedjih kostiju. Ovo je jedna od omiljenih supa u Koreji, a obično se jede zimi. Bujon ove supe može poslužiti pravljenju mnogih drugih supa koje smo već spominjali iznad. Dodajte komadiće mesa i seckanog luka za potpun ukus!
 • Samgyetang – ovo je možda jedna od najpoznatijih tradicionalnih korejskih supa. Veoma je zanimljiva kako u pripremi, tako i u izgledu i ukusu. Drugo ime joj je ginseng pileća supa. Pravi se tako što se pile puni pirinčem, ginsengom, lukom i jujube voćem. Iznenadjujuće je da se ova supa jede leti, kako bi se povećao nivo energije. Kako to korejci kažu “pobedi vatru vatrom”.

samgyetang supa

samgyetang, photo: google


Yukgaejang

Yukgaejang je ljuta govedja supa koja ima snažan ukus, a jede se i leti i zimi. Bitan sastojak je biljka gosari, koja daje zemljani ukus. Popularan je i ramyun (korejske nudle) sa ukusom ove supe.

yukgaejang supa

yukgaejang supa


Jeongol

Jeongol je hot pot (vruć lonac) i pravi se za više ljudi. Idealan je za zimske dane. Poredjajte prethodno marininano meso, povrće i tofu u lonac, dodajte vodu i počnite da kuvate. Mogu se dodati i nudle.

jeongol hot pot

jeongol, photo: google


U 2. epizodi korejske kuhinje bavimo se nudlama i popularnom uličnom hranom.

Povezane objave
 1. Meringa sa šljivama Meringa sa šljivama
 2. 5 recepata od zelene boranije za brzu večeru 5 recepata od zelene boranije za brzu večeru
 3. Souffle sa tri vrste sira Souffle sa tri vrste sira
 4. 9 tajni zdravijeg načina kuvanja 9 tajni zdravijeg načina kuvanja
To Top