cover citati

Ploging – novi švedski fitnes trend koji će spasiti i vas i okolinu

facebook-share twitter-share pinterest-share

Ploging – novi švedski fitnes trend koji će spasiti i vas i okolinu

Što se tiče uravnoteženog i zdravog načina života, Šveđani i njihov način života vredni su vaše pažnje. Jedan od švedskih trendova koji je započeo još 2016. godine i nedavno dobija na popularnosti naziva se plogging i to sa dobrim razlogom. Dakle, ako tražimo dobre prakse koje će višestruko doneti korist našem društvu, ovo je pravi izbor. Jednim udarcem čistimo smećem uništenu životnu sredinu i radimo na sopstvenoj formi.

Šta je ploging?

Izraz „ploging“ nastao je od engleskih izraza „jogging“ i „plocka upp“, švedskog izraza koji znači „pokupiti“. Da, plogging je švedski fitnes trend koji kombinuje trčanje dok skupljate smeće.

Osim samog plogiranja, postoje i druge varijacije aktivnosti proizašle iz njega, poput „držanja na dlanu“ (šetnja ploganjem) ili „štuke“ (pljeskanja). Zaista nije važno da li ste  trčali 2 milje ili maraton od 5 milja ili samo 15-minutna jutarnja šetnja, ideja je da radite neke fizičke vežbe dok pomažete pri sakupljanju smeća!

Možete trčati sami, u grupama, ili dok šetate svog psa, ili čak na putu do kafe. Možete to učiniti rano ujutro, ili malo pre odlaska na posao, pa čak i kasno popodne. Sve što vam odgovara! Šveđanin Erik Ahlstrom, koji je napravio veb stranicu www.plogga.se, kaže da je za plogiranje potrebno samo par rukavica i vrećicu za reciklažu.

Benefiti ploginga

Dakle, da li vam je još uvek potreban razlog za plogging? Ne brinite, daćemo vam četiri razloga prema plogga.se zašto je plogging dobar i za vas i za planetu:

  1. Zdravlje i vežbanje

Prema Karolinskom institutu, rizik od depresije, gojaznosti i raka kod ljudi koji mnogo sede i fizički su neaktivni udvostručuje se i za odrasle i za decu. Nema sumnje da će pomeranje tela učiniti velike stvari za vaše zdravlje, a ploging će takođe dodati neke dodatne poteze poput čučnja ili savijanja tela.

  1. Borba protiv zagađenja plastikom

Smeće koje niko ne pokušava da podigne na kraju će završiti negde gde mu nije mesto, poput reka, pa čak i okeana. Počnite sa plogngom da biste sprečili da otpad završi u okeanima i ubije naš morski sve.

  1. Spasite divlje životinje

Kad trujemo i prljamo okolinu, divlje životinje će patiti. Primera radi, kornjače, drugi morski sisari zapleteni u plastične vrećice ili plastični pribor za jelo. U stvari, naš plastični otpad može zarobiti ne samo morske sisare, već i morske ptice.

  1. Smanjeni socijalni troškovi

U 2015. troškovi čišćenja javnih prostora od otpada su se smanjili za 2 milijarde kruna u Švedskoj. Zamislite kako bi se taj novac mogao koristiti za rešavanje hitnijih pitanja. Kolektivni napori poput plogiranja koji pomažu da javni prostori ostanu čisti indirektno štede gradske troškove. Možda je vreme da prigrlimo pozivitne tredove sa zapade koji mogu doneti višestruku korist svim generacijama.


Povezane objave
  1. Rešite se upotrebe plastičnih slamčica Rešite se upotrebe plastičnih slamčica
  2. Prva papirna pivska boca na svetu Prva papirna pivska boca na svetu
  3. Električni auto kojem ne treba punjenje Električni auto kojem ne treba punjenje
  4. Hoćemo li staviti tačku na aktivno uništavanje okoline? Hoćemo li staviti tačku na aktivno uništavanje okoline?
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top