Ada Mall

Prednosti igranja lutkama iz perspektive neuronauke

facebook-share twitter-share pinterest-share

Prednosti igranja lutkama iz perspektive neuronauke

Tim istraživača sa Univerziteta u Cardiffu prvi put je koristio neuronauku kako bi istražio uticaj igre lutakama na decu. U 18-mesečnoj studiji, tim je pratio moždanu aktivnost 33 dece, starosti između četiri i osam godina, dok su se igrala lutkama.


Otkrili su da igra lutkama aktivirane delove mozga koji omogućavaju deci da razviju empatiju i veštine obrade socijalnih informacija, čak i kada su se igrala sama. Štaviše, videli su daleko manje aktiviranja ovog dela mozga kada su se deca sama igrala na tablet računarima. Nalazi studije objavljeni su u časopisu Frontiers in Human Neuroscience.


Glavna autorka dr Sarah Gerson, viši predavač u Centru za nauku o humanom razvoju Univerziteta u Cardiffu, rekla je: „Ovo je potpuno novo otkriće. Činjenica da smo u našoj studiji videli aktivnost zadnjeg gornjeg temporalnog sulkusa (pSTS) pokazuje da im igranje  lutkama pomaže u uvežbavanju nekih socijalnih veština koje će im trebati u kasnijem životu. Budući da se pokazalo da ova regija mozga igra sličnu ulogu u podržavanju empatije i socijalne obrade na šest kontinenata, ovi nalazi će verovatno biti agnostični za svaku zemlju. “


Dr Gerson i kolege koristili su se novom tehnologijom neuroimaginga - funkcionalnom infracrvenom spektroskopijom (fNIRS) - za skeniranje moždane aktivnosti dok su se deca slobodno kretala. Otkrili su da se pSTS, region mozga povezan sa procesiranjem društvenih informacija, poput empatije, aktivirao čak i kada su se deca sama igrala sa lutkama, bez obzira na pol.


barbike lutke

photo: web

„Koristimo ovo područje mozga kada razmišljamo o drugim ljudima, posebno kada razmišljamo o mislima ili osećanjima druge osobe“, rekla je dr Gerson.


„Lutke ih podstiču da kreiraju svoje male zamišljene svetove, za razliku od rešavanja problema ili stvaranja igara. Oni podstiču decu da razmišljaju o drugim ljudima i o tome kako mogu da komuniciraju jedni s drugima. “


Studija sprovedena sa Mattelom, proizvođačima Barbie, prvi je put da se podaci za neuroimagininga koriste kako bi se naglasilo kako se mozak aktivira tokom igre prirodnih lutki. Kao takvi, istraživači kažu da je to korak napred u razumevanju ove vrste igre u nauci o razvoju.


U studiji je predstava bila podeljena na različite odeljke kako bi tim iz Kardifa mogao da uhvati moždane aktivnosti koje se odnose na svaku vrstu igre posebno - igrajući se lutkama samostalno; igranje sa lutkama zajedno sa drugom osobom (asistent istraživač); samostalno igranje sa igrom za tablet i igranje sa igrom za tablet zajedno sa drugom osobom (asistent istraživač).


Lutke koje su se koristile uključivale su raznovrstan asortiman Barbika i setova. Igra na tabletu izvedena je pomoću igara koje omogućavaju deci da se bave otvorenom i kreativnom igrom (umesto igrama zasnovanim na pravilima ili ciljevima) kako bi pružili slično igračko iskustvo kao igranje lutkama.


Studija je otkrila da kada su se deca igrala sama sa lutkama, pokazivala su iste nivoe aktivacije pSTS-a kao kada se igraju sa drugima. Kada su deca ostala da igraju igrice na tabletu, bilo je daleko manje aktiviranja pSTS-a, iako su igre uključivale značajan kreativni element.


Istraživači kažu da je studija prvi korak ka razumevanju uticaja igre lutakama i potreban je dalji rad kako bi se nadovezali na ove početne nalaze. Dr Gerson i tim Univerziteta u Cardiffu, zajedno sa Mattelom, obavezali su se na dalje studije neuronauke 2021. godine.

Povezane objave
  1. Psihologija i moda: Ko želite da budete? Psihologija i moda: Ko želite da budete?
  2. Izuzetan priručnik za roditelje Izuzetan priručnik za roditelje "Dete me izaziva"
  3. Nestvarni minijaturni nameštaj za kućice za lutke Nestvarni minijaturni nameštaj za kućice za lutke
To Top