coverfitness

Samo za avanturiste! Dugina planina u Peruu

facebook-share twitter-share pinterest-share

Samo za avanturiste! Dugina planina u Peruu

Ako planirate putovanje u Peru, verovatno ste već videli mnoge slike jednog od najveličanstvenijih geoloških čuda na svetu, planine u boji duge, po celom Instagramu.

Više je nego moguće da vas ove zadivljujuće fotografije nateraju da razmišljate o tome da li su boje dugine planine stvarne ili je efekat delo samo veštih korisnika Photoshopa.

Nakon jednodnevnog putovanja iz Kuska naših prijatelja, možemo potvrditi da fotografije dugine planine nisu toliko daleko od stvarnosti. Boje su stvarne, ali da biste uživali u njoj i njenom sjaju, preporučujemo vam da svoju posetu isplanirate na sunčan dan kada su boje najživlje.

Kada pada kiša ili oblačno, boje mogu biti tamnije, kontrast niži i bilo bi teško izbeći razočaranje.

Iako Peru već ima svoju vrhunsku turističku destinaciju, Machu Picchu, kojoj je teško upariti se, najnoviji dodatak, Rainbow Mountain je vrhunska atrakcija i polako postaje najpopularnija stanica na svakom putu putovanja u Peru.

peru dugina planina

photo: google

 

U nedavnoj prošlosti odredište je postalo preterano popularno; zbog toga smo odlučili da krenemo novom rutom i produžili putovanje planinarenjem Red Valley.

Zbog toga možemo reći da, prema našim prijateljima, poseta duginoj planini ne bi bila potpuna bez pešačenja kroz Crvenu dolinu, a ako imate mogućnost da rezervišete ovu alternativu, krenite na nju.


Ako planirate da posetite duginu planinu, kao i crvenu dolinu, nastavite da čitate.

Činjenica da je Rainbow Mountain često navedena među vodećim aktivnostima u Peruu, ali ona krije jednu od najvažnijih stvari koje treba znati.

Gledališna platforma Rainbow Mountain nalazi se na velikoj nadmorskoj visini, a putovanje nije tako lako kao što se u početku moglo činiti, stoga je potrebno biti dobro pripremljen.

COVER magazin sakupio je sve savete za vas hrabre!Gde se nalazi Dugina planina?

Planina Duga, takođe poznata kao Vinicunca i Montana de Siete Colores (Planina od sedam boja), leži u udaljenoj regiji peruanskih Anda, otprilike tri sata vožnje od Kuska, nekadašnjeg glavnog grada carstva Inka.

To je deo planinskog lanca Vilcanota i planine Ausangate, koja je sa 6384 metra najviša planina u oblasti Kusko.

Pošto se svi fokusiraju samo na živopisnu planinu, iskreno, nikada nismo razmišljali o njenoj okolini. Ali kada smo okrenuli glavu od glavne atrakcije, shvatili smo da je pogled na drugu stranu doline podjednako zapanjujući, što je svakako bilo neočekivano.

Da, ovde blistava zvezda je definitivno dugina planina, ali ni okolinu nikako ne treba zanemariti.


Zašto je tako šarena?

Gledajući dolinu koja vodi do planine kao i samu planinu, nismo mogli da se ne zapitamo odakle sve te boje.

Objašnjenje je komplikovanije jer postoji mnogo razloga zbog kojih je Rainbow Mountain prošaran sa više boja poput žute, zelene, crvene i ljubičaste, ali dva glavna razloga koja stoje iza ovog fenomena nazivaju se vremenski uslovi i mineralogija.

Različiti slojevi sedimentnih stena menjaju boju kada su izloženi uslovima okoline, poput vetra ili vode, i ne možemo zaboraviti da velika nadmorska visina takođe igra važnu ulogu u ovom procesu.

Zbog toga sedimenti oksida gvoždja postaju crveni ili gvožđe sulfid prelazi u svetlo žutu boju.

Priroda je ponekad neverovatna, zar ne?

dugina planina peru

photo: google


Nadmorska visina

Ne možete i ne smete zanemariti činjenicu da dugina planina i cela staza leže na velikoj nadmorskoj visini. Pešačenje započinje na 4600 metara nadmorske visine, a vidikovac leži na čak preko 5000 metara; tačnije na 5036 metara nadmorske visine.

Zbog upadljivih i gotovo nestvarnih boja, putnici ponekad jedva čekaju da vide šarenu planinu i prijave se na turneju već sledećeg dana po dolasku u Kusko. Ali ovo vrlo često može biti velika greška.

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važna aklimatizacija pre nego što krenete u pohod, jer visinska bolest nije šala, a nepoštovanjem nekoliko jednostavnih pravila, možete da upropastite čitav svoj boravak u Kusku ili Peruu.

Iako nikada ne možete znati kako će nadmorska visina uticati na vas (to nema nikakve veze sa fizičkim sposobnostima ili kako je vaše telo ranije reagovalo na nadmorsku visinu), postoji nekoliko pravila koja biste trebali slediti da biste povećali šanse za uživanje u trekingu.


Aklimatizacija

Šta bi trebalo da učinite da najbolje uživate u planinarskom odmoru na duginoj planini?

Ostanite u Kusku najmanje dva ili tri dana pre pešačenja da biste telo prilagodili višoj koti. Za to vreme pijte dovoljno vode, izbegavajte alkohol, ne jedite teške obroke i pokušajte sa laganom fizičkom aktivnošću.

Ne zaboravite da su zdravlje i bezbednost uvek na prvom mestu, pa u slučaju da krene vrtoglavica ili glavobolja ojača, nemojte nastaviti i vratite se na nižu nadmorsku visinu što je brže moguće. Nijedna fotografija nije vredna ozbiljnih posledica.

Postoji nekoliko jednodnevnih izleta iz Kuska, a pametno je zadržati planinarsku šetnju Rainbov za kraj svog boravka.

Šetnja do ruševina Sacsayhuaman savršena je aktivnost za vaše telo drugog dana u Kusku. Tada bismo rekli da će vam poseta Svetoj dolini ili ruševinama Pisac pomoći u postepenoj aklimatizaciji.

Imajte na umu da su čak i mesta kao što su jezero Humantay ili najviša tačka na Salkantay Trek-u niža od najviše tačke na planini duga.


Vreme

Vreme visoko u peruanskim andskim planinama može biti nepredvidljivo i trebalo bi da budete dobro pripremljeni.

Prednost je u tome što uvek možete spakovati više slojeva i, prema trenutnoj situaciji, stvari koje vam nisu potrebne za pešačenje ostavite u kombiju. 

Sušna sezona u Peruu je od aprila do oktobra, ali na ovoj nadmorskoj visini može kiša (ili čak sneg) u bilo koje doba godine da padne. Osim kiše, trebalo bi da očekujete i hladan vetar i jako sunce (neka vas ne zavaraju oblaci).

Sušna sezona poznata je kao peruanska zima, što znači da retko pada kiša, nebo je bez oblaka, temperature su veće, ali se broj posetilaca povećava. Druga sezona počinje u oktobru, a završava se u aprilu. Šansa za kišu je veća, naročito popodne, ali to ne znači da ne možete uživati u sunčanom danu.

Uvek imajte na umu da se vreme na planini Duga može razlikovati od klime u Kusku, a često je i oštrije.


Staza

Rainbow Mountain staza nije izuzetno naporna ili dugačka za slučaj da ste navikli da malo hodate, ali ono što otežava je rani jutarnji start i nadmorska visina.

U svakom slučaju, to je pešačenje malo manje od pet kilometara sa nadmorskom visinom od 400 metara.

Staza je laka za praćenje, mestimično može biti klizava (naročito posle kiše) i penje se postepeno do vrha, osim poslednjeg dela koji je prilično strm.

Potrebno je oko dva sata da stignete do čuvenog vidikovca sa parkinga.

Povezane objave
  1. Nezaobilazne hiking ture u Sloveniji Nezaobilazne hiking ture u Sloveniji
  2. Da li biste spavali u staklenoj mahuni koja visi sa peruanske litice? Da li biste spavali u staklenoj mahuni koja visi sa peruanske litice?
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top