Ada Mall

Sanjivo Moneovo jezero - skriveni biser Japana (VIDEO)

facebook-share twitter-share pinterest-share

Sanjivo Moneovo jezero - skriveni biser Japana (VIDEO)

Čuvene slike Kloda Monea nežnih šarenih lokvanja jedne su od najlepših i najpoznatijih u impresionističkom dobu. Ako ste se ikad zapitali kako bi bilo videti te divne mirne scene Moneovim očima, ovo malo jezerce u japanskoj prefekturi Gifu otprilike je blizu.

Kolorit u Moneovom jezeru toliko je dubok da biste pomislili da u igri mora biti veštačko osvetljenje ili boje. Biljke neonskog izgleda su ludo živahne, voda je kristalno čista i blistava, a lokvanji i jarki koi šarani spektakularno daju kontrast mračnom jezeru ispod njih.

Ono što je zapanjujuće jeste da nema nikakvih vizuelnih efekata. Moneovo jezero je prirodno baš tako savršeno.

Smešteno u gradu Seki, dugačko samo 18 metara, izuzetno podseća na jezerce iz poznate serije lokvanja francuskog slikara, koja zapravo prikazuje japansku baštu u njegovom domu u Giverniju u Francuskoj.

Ribnjak se može naći kratkom stazom koja kruži oko njega. Ako tražite malo više pešačenja, možete se popeti malo dalje do svetilišta Nemichi, šintoističke bogomolje.


Šinto hram Nemichi

Moneovo jezerce stvoreno je kao dodatak svetilištu Nemichi za uživanje lokalnog stanovništva.

U svakom selu, gradu ili okrugu u Japanu verovatno ćete pronaći šintoističko svetište posvećeno lokalnim bogovima ili na japanskom „kami“-ju. Za Japance su svetilišta duhovni prostor i čak su odvojena od fizičkog sveta upotrebom torii kapija i šimenava užadi.

shinto hram nemichi

photo: instagram

 

Kada ukoračite kroz kapiju, ulazite u beskrajni svet kamija.

Za razliku od zapadnih religija, gde se tradicionalno crkva posećuje nedeljno, Japanci posećuju hramove tokom festivala ili sporadično, obično u vreme kada žele da potraže dobru naklonost od lokalnih bogova za pozitivan ishod na ispitu, za sportski tim ili operaciju.

shinto hram nemichi

photo: thehiddenthimble

Među svetinjama je najvažnije to što se ona često nalaze među prelepo netaknutim pejzažima. Svetišta u Japanu imaju najlepša stabla javora, bare i bašte, ističući njihovu povezanost sa prirodnim svetom i stvarajući izuzetno mirnu i duhovnu atmosferu.


Istorija Moneovog ribnjaka

Kristalno čista voda Moneovog ribnjaka dolazi iz prirodne izvorske vode planine Koga. Napravljena od vulkanske stene koja se naziva riolit, voda se dobro filtrira i zbog toga joj nedostaju hranljivi sastojci za stvaranje mikroba. Nedostatak mikroba rezultira neverovatnom bistrinom vode koja smele boje koi šarana i okolnih cvetova čini posebno upadljivim u odnosu na bistru plavu vodu. Fini kvarcni pesak koji prekriva dno ribnjaka daje vodi prelepu plavu nijansu. Takođe je poznato da se boja vode menja u zavisnosti od smera i jačine svetlosti.

Zbog bistrine, ribnjak često izgleda pliće nego što zapravo jeste, dostižući dubinu od 80 cm.

moneov ribnjak jezero japan

photo: thehiddenthimble

Povezane objave
  1. Celebrity hotelski apartmani Celebrity hotelski apartmani
  2. Najskuplji kruzeri današnjice Najskuplji kruzeri današnjice
  3. Rafting - krotitelji nemirnih voda Rafting - krotitelji nemirnih voda
  4. Krupajsko vrelo – maldivski tirkiz u sred Homolja Krupajsko vrelo – maldivski tirkiz u sred Homolja
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top