Španski slatki gresi

facebook-share twitter-share pinterest-share

Španski slatki gresi

Španski recepti za najpopularnije deserte mahom datiraju od davnina pa ćete u najvećem broju slučajeva probati ‘poslastice sa tradicijom’. Ljubitelji slatkiša će ovde naići na odličan izbor.

Za ćurose (‘churros’) se može reći da su najverovatnije najpoznatiji španski slatkiš širom sveta. To je tanko, duguljasto testo, prženo na ulju, koje Španci obično jedu za doručak. Veliki broj nas ih je upoznao još kroz seriju ‘Los Serrano’ pa su oni često prvi od slatkog što potražimo kada stignemo u Španiju. Izgledaju kao izdužene tulumbe. Bazična varijanta se dobija kada se posle prženja pospu šećerom dok beskonačni gastronomski užitak nastaje kada se, po običaju, umaču u toplu čokoladu. Mogu se jesti i uz kafu.

Photo: Pixabay  

Od slatkih testa tu su i ‘buñuelosi’, vrlo slični uštipcima i posle prženja uvaljani u šećer pomešan sa cimetom. Posebno su lepi ‘buñuelo de limon’, sa narendanim limunom u testu. Zatim, probajte ‘torrijas’, punjene kremom od vanile, ‘rosquillas de anis’, krofne od anisa ili ‘amarguillokolačiće sa bademom. ‘Fartons’ – izduženo ‘sunđerasto’ testo u obliku štapića, najčešće se  služi uz piće orćatu (‘horchata y fartons’) ali lepo ide i uz toplu čokoladu ili kafu sa mlekom.

Turron’ je desert koji se pravi od meda, šećera i belanaca, uz dodatak najčešće seckanih prženih badema, lešnika ili oraha. Njegove varijante su brojne u zavisnosti od regije. Podseća na alvu ali npr. ako se pravi po receptu iz Alikantea ‘turron de Alicante’ je prilično tvrd i u njemu su celi bademi.

Photo: Pixabay

Specijalno lep španski kolač je sličan puslicama – to su ‘tartaletas de limon’, iz dva dela spojena gelastim nadevom od limuna. Ako volite bundevu, pronađite ‘arnadi’ ili ‘arrop tallaetes’ (tradicionalni kolač od bundeve, krompira i badema).

Mavarski uticaj je očigledan na slatkišima iz Andaluzije jer su oni veoma slatki i jaki, kao npr. ‘yemas’ (kandirana slatka jaja). Njihovi najčešći sastojci su koštuničavi plodovi poput badema, kandirano voće, med, cimet, limunova kora. Po drevnoj mavarskoj recepturi pravi se i marcipan u Toledu pa bi veliki propust bio ne probati neki od njegovih delikatesa. Pravi je izazov odlučiti se među njihovim primamljivim oblicima i bojama, različitim punjenjima. U gotovo svim poslastičarnicama Toleda naći ćete i tradicionalne slatke kolačiće ‘toledanase’.

Nacionalni katalonski desert iz 14. veka – ‘crema Catalana’, poznat je danas u celoj Španiji. Ovaj zapečeni krem sličan je francuskom ‘crème brulee’-u i engleskom ‘Cambridge burnt cream’-u. Recepti su skoro isti ali postoje male razlike. U špansku varijantu pored jaja, mleka i šećera, idu i narendana kora od limuna i pomorandže, cimet. Sastojci druge dve varijante su i vanila i slatka pavlaka.

Photo: Pixabay

U Baskiji probajte slatkiš ‘panchineta’, sa lisnatim testom, kremom od vanile i odgore listićima badema. Ljubitelji čokolade će uživati u ‘sokonusku’ – nugatu iz Bilbaa koji se pravi od mlečne, crne i bele čokolade. U Galiciji je neizostavna ‘tarta Compostelana’ – testo sa dodatim izmrvljenim bademima i narendanom korom od limuna, koje odlično ide uz čaj ili kafu.

To Top