Ada Mall

Šta se zaista događa sa vašim telom kada uzimate melatonin

facebook-share twitter-share pinterest-share

Šta se zaista događa sa vašim telom kada uzimate melatonin

Svi smo se borili sa povremenim neprospavanom noćima, bilo da su u pitanju privatne ili poslovne muke u pitanju. A kad vas sve drugo ne uspe poslati u zemlju snova, možda ste bili u iskušenju da upotrebite melatoninsku pilulu koja vam garantuje dobar san. Iako je melatonin generalno bezbedan dodatak ishrani (kupujete ga bez recepta), to može uticati na vaš raspored spavanja iz dana u dan. Pored toga, nalepnica na bočici sa melatoninom možda nije toliko pouzdana kao što mislite. Čitajte dalje da biste saznali šta se zaista dešava sa vašim telom kada uzimate melatonin - i da li ga vredi dodati rutini.


Šta je Melatonin?

Iako sigurno možete pronaći melatonin u odeljku za suplemente vaše lokalne apoteke, vaše telo zapravo stvara melatonin samo po sebi. Prema klinici Mayo, melatonin je hormon koji vaš mozak proizvodi svake noći. Ovaj hormon, koji proizvodi epifiza, pomaže u regulisanju ciklusa sna i budnosti vašeg tela, takođe poznatog kao vaš cirkadijski ritam. Kako sunce zalazi, telo proizvodi više melatonina, signalizirajući vašem mozgu da je vreme za spavanje. Sa druge strane, nivo melatonina je najniži ujutro, pomažući telu da se probudi.


Kako je sinhronizovan sa suncem, melatonin pomaže u održavanju cirkadijanskog ritma pravilnim, tako da ćete dobiti dosledan, kvalitetan odmor. U obliku tableta, kapsula ili gumi, melatonin se obično koristi kao pomoć u rešavanju poteškoća sa spavanjem, prema američkoj Nacionalnoj fondaciji za san, ali ima drugačije neželjene efekte nego što možda mislite.


Vaš mozak misli da je noć

Kada dodate suplemente melatonina u večernju rutinu, vaš mozak reaguje isto kao i sopstvenom proizvodnjom melatonina. Hormon (čak i u obliku tableta) signalizira vašem mozgu da je sunce zašlo i da je vreme za spavanje. Nivo melatonina se prirodno povećava oko dva sata pre spavanja, prema pisanju Johns Hopkins Medicine. Suprotno uobičajenom razumevanju, melatonin vam zapravo ne pomaže da spavate, već mozak dovodi u stanje tihe budnosti. Drugim rečima, melatonin vas ne uspavljuje, već umesto toga pomaže u održavanju vašeg tela u redovnom rasporedu, kaže Christopher Vinter, dr.med.


Vaš raspored spavanja se resetuje

Kao što je gore pomenuto, vaš prirodni melatonin govori vašem mozgu da je veče i samim tim vreme za spavanje. Dakle, kada uzimate suplemente melatonina u neko drugo vreme, vaš cirkadijski ritam se menja, zbog čega se tablete tako često koriste sa mlaznim kašnjenjem, prema dr. Vinteru. Iako ne preporučuje ljudima da prečesto koriste melatonin, na primer, može biti korisno kada putujete u novu vremensku zonu ili se prilagođavate novom rasporedu noćnih poslova. Kada se uzimaju u odgovarajuće vreme (sat ili dva pre spavanja), suplementi melatonina mogu pomoći vašem telu da se privikne i prirodno zaspi u novo vreme.

Ali cilj je ovde upotreba suplemenata koji pomažu u prilagođavanju novom rasporedu, a ne korišćenje melatonina svake noći, kaže dr. Vinter. Melatonin je poput štaka za slomljenu nogu - koristite ih kratko dok noga ponovo ne podnese težinu.

melatonin nesanica

photo: google


Vaša telesna temperatura se može promeniti

Deo vašeg mozga koji kontroliše cirkadijalni ritam i prirodnu proizvodnju melatonina (tačnije to je vaše suprahiasmatično jezgro) takođe je odgovoran za regulaciju vaše osnovne telesne temperature, prema maloj studiji iz aprila 2019. u časopisu Journal of Pineal Research. Vaša telesna temperatura obično raste kako sunce zalazi i doseže vrhunac u večernjim satima, a to je i kada su nivoi melatonina najviši, prema gore pomenutoj studiji. Nakon što su 10 ispitanika dali dodatak melatonina od 5 miligrama, istraživači su primetili porast telesne temperature, što ukazuje na to da je dodatak u osnovi obavio svoj posao. Ali kako nivoi melatonina utiču na regulaciju telesne temperature i promene telesne temperature u korelaciji sa vašom budnošću, želite da budete sigurni da pametno uzimate dodatak.


Da li je melatonin bezbedan?

Melatonin se generalno smatra sigurnim za uzimanje. Ali morate uzeti u obzir nekoliko razloga pre nego što dozirate.


Možda ćete doživeti neželjene efekte

Melatonin je povezan sa nekim neželjenim efektima, uključujući glavobolju, vrtoglavicu i mučninu, prema Klinici Maio. Možda još važnije, melatonin može izazvati dnevnu pospanost ako se uzima u pogrešno vreme, pa je najbolje izbegavati vožnju ili rad sa mašinama u roku od pet sati od uzimanja dodatka.


Povezane objave
  1. 5 načina da ubrzate metabolizam 5 načina da ubrzate metabolizam
  2. Traganje za zdravljem Traganje za zdravljem
  3. COVID-19 i novi način kako da budete srećni COVID-19 i novi način kako da budete srećni
  4. 7 esencijalnih ulja za muškarce 7 esencijalnih ulja za muškarce
To Top