Ada Mall

„Svaki nasilnik je nestabilna osoba“: istina iza šokantnog porasta ubistava u porodici

facebook-share twitter-share pinterest-share

„Svaki nasilnik je nestabilna osoba“: istina iza šokantnog porasta ubistava u porodici

U našoj zemlji se broj ubistava u domaćinstvima povećao tokom karantina, a službe za hitne pozive prijavljuju rekordne pozive za pomoć. Evo zašto se nasilje povećalo, i šta možemo učiniti da pomognemo žrtvama.

Jelena je živela u ‘’zatvoru braka’’ mnogo pre Covid-19. Za veći deo lošeg osmogodišnjeg bračnog života, njen suprug koji je kontrolisao svaki njen pokret dozvoljavao joj je da izađe iz kuće samo kada on proceni da može. "To je bila samo kupovina hrane a kada sam dolazila kući, proveravao je račune, kilometražu i tražio mrvice u automobilu u slučaju da pojedem nešto kada sam napolju, što nisam smela da radim", kaže ona .

„Ako prekršim pravila ili uzvratim argumentom, nisam znala kako će reagovati. Ponekad bi me pustio da se na to nasmejem, a drugi put bi mi stavio nož pod grlo - tako da strah nikada nije prestajao. "

U prve četiri nedelje karantina u Srbiji, statistika pokazuje da su se desila zlostavljanja ali i ubistva žena i dece koje su ubili muškarci, a većina dok su bili zatvoreni u svojim kućama - što je dvostruko više od proseka. U isto vreme, službe za pomoć kod nasilja nad ženama prenose izveštaje o rekordnim vapajima za pomoć. Pozivi na linije za pomoć kod nasilja u porodici povećani su za 100%, dok se saobraćaj na web lokacijama na iste teme utrostručio. Postoji realna potražnja za sigurnim kućama. I deca su ranjivija nego ikada ranije.

„Čitala sam izveštaje o „ ubistvima u karantinu “i ženama kojima očajnički treba pomoć, i uvek se prikazuju kao ljudi koji su inače živeli pod pritiskom i pre vanrednog stanja i koji lako gube tlo pod nogama,“ kaže Marija, koja vodi volontersku mrežu podrške za žene poput nje. „Kada živite takav život, to uopšte nije onako kako drugima izgleda. Radi se o tome kako se partneri žena koje trpe zlostavljanje ponašaju kada nema nadzora javnosti. Radi se o tome da tada partner koji zlostavlja koristi svaku promenu okolnosti za novi uticaj i prilagođava se novom načinu života pooštravanjem maltretiranja i kontrole. "

 

nasilje u porodici

photo: web


KAKO TO IZGLEDA U SVETU

Dr Jane Monckton-Smith, bivša policajka i forenzički kriminolog na Univerzitetu Gloucester, provela je godine proučavajući stotine intimnih partnerskih ubistava, razgovarajući sa porodicama i profesionalcima iz javne zaštite, kako bi sprečila događaje od „prvog okidača“ do „ubistva “. Prošle godine, ona je objavila Vremensku liniju ubistava, koja je identifikovala osam faza kroz koje ubice prolaze. Prvo je istorija precenjivanja, porodičnog nasilja ili prisilne kontrole. Drugo je izricanje ljubavi i brzo pomeranje odnosa prema napred. Treće je pooštravanje kontrole - to bi moglo biti pravilo o evidenciji partnerkinog trošenja, prijateljima koje viđa, odeće koju nosi. "Pre karantina, većina kontrolisanih žena već je bila u trećoj fazi", kaže Monkton-Smith.

Četvrta faza po njenoj skali je „pokretački događaj“, nešto što ugrožava ubicin osećaj moći i kontrole. "Često je to slučaj kada partner napušta vezu, ali to mogu biti i mnoge druge stvari - penzija ili nezaposlenost, bolest, novo dete." Ili karantin. "Svi naši zlostavljači su sada u četvrtoj fazi", kaže Monckton-Smith. „Ko god da ste, Covid-19 vam je oduzeo kontrolu. Izgubili ste kontrolu kuda možete ići, šta možete učiniti, možda ste izgubili kontrolu nad svojim finansijama. Ako ste sa decom 24 sata na dan i oni su previše bučni, previše neuredni, ako se žena razboli ili ne može da održava decu i kuću onako kako vi želite - kaže ona. „Ne kažem da će svi u ovoj fazi preći na ubistvo, ali svaki je nasilnik tada nepostojaniji i u većem riziku, pa još ako je ta osoba impulsivna ili generalno voli nasilje, može proći kroz sledeće faze - eskalaciju, promenu u razmišljanju, nasilje i ubistvo - vrlo brzo. "


Sanja prepoznaje ovaj obrazac - za nju je pokretač događaja bio gubitak posla. "To nije bila moja greška, došlo je do restrukturiranja i moj posao više nije postojao", kaže ona. „Sećam se da sam sedela u autobusu nakon što su mi rekli, vozeći se kući, toliko uplašena da sam jedva disala. Bilo je zastrašujuće - znala sam da mu moram reći i znala sam da će biti problema.

„Imala sam dobro plaćen posao, a on nije radio, pa samu mu trebala. Uzeo mi je bankovnu karticu, nisam smela nigde da idem, jer, prema njegovim rečima, svaki put kad bih napustila kuću to bi koštalo novca. " Živeći zajedno u sopstvenom karantinu, Sanjin partner je postao nasilniji i manje predvidljiv. „Eskaliralo je zaista brzo“, kaže ona. "Pretio mi je noževima ... a i bila sam silovana više puta." Nakon što ju je partner izvukao iz kreveta dok je spavala i vukao po sobi "poput krpene lutke", Sanja se okrenula prijatelju koji joj je pomogao da pobegne.


Za Milicu, pokretač događaja bilo je rođenje njihove ćerke. "Kada je stigla, on više nije bio najvažnija osoba", kaže Milica. „Smetalo mu je što sam slaba, umorna i sa viškom kilograma. Kupio je traku za trčanje, stavio je na sred dnevnog boravka i vikao na mene kada god nisam u stanju da trčim na njoj svakodnevno.

"Zloustavljanje je stvarno brzo eskaliralo. Počeo me daviti kada god smo se svađali. Davio me do nesvesti."

Iako je Milica uspela da prekine vezu i zadrži svoju kuću, ponašanje njenog partnera ponovo je eskaliralo zbog karantina. "Imam zdravstvene tegobe zbog čega sam bila izložena većem riziku od Covid-19 - - tako da sam morala da sprečim ćerku da ga vidi", kaže ona. "Nisam mu verovala da se držao pravila društvene distanciranja ili da mi je na vreme vrati nazad jer imamo istoriju da se ne drži sudske zabrane i pravila ponašanja, tako da uvek ja moram ići po dete i juriti ga da mi je vrati.

„Slao mi je stotine nasilničkih tekstova, pretio mi policijom i socijalnim službama i govorio mi da će mi uzeti dete. Nekoliko dana pre karantina, moji roditelji su mi na vrata postavili zvono sa kamerom i prva osoba koju smo videli - tog dana, bio je on. Trenutno zna gde sam 24/7 i ne osećam se sigurno. "

 

nasilje u porodici

photo: web

Natalie Page, osnivačica The Court Said (Britanija), koja podržava preživele zlostavljanja koji se bore za ograničeni pristupa, pritvor i finansije na porodičnim sudovima, kaže da je karantin pokazao još jedan sloj rizika. „Kontaktirale su me žene čiji bivši partneri nisu vratili decu od kada je započeo karantin,“ kaže ona, „ili žene čiji bivši partneri koriste priliku da ih zastraše, prete im, prilaze nedozvoljeno njihovim kućama jer znaju da su same i ranjive, a normalna pravila se u tom periodu ne primenjuju. Policija ima preča posla oko pandemije "

Uprkos svemu tome, 80% podrške ženama, na prvom mestu prijavljuje smanjenu podršku u prethodna dva meseca- zbog manje kontakta licem u lice, kao i zbog bolovanja osoblja i tehničkih problema, uključujući osnovni nedostatak prenosnih računara koji bi omogućili rad od kuće. Nedavno obećanje Domaće kancelarije u Britaniji, u iznosu od dva miliona funti za usluge zlostavljanja u porodici pomoći će - iako je oštro kritikovano kao nedovoljno. Poslanik Jess Phillips, zajedno sa kampanjskim grupama kao što su Southall Black Sisters, ponudio je hotele kao sigurne kuće kako bi otvorio svoja vrata ženama kojima je hitno potrebno da pobegnu od zlostavljanja - sledeća faza je da vlada podmiri troškove.

Žene treba da imaju sledeću podršku: ako pozovete hitnu službu i ne možete da razgovarate, treba da postoji taster koji pritisnete i tada će policija na to da postupa hitnim izlaskom na teren.


COVER ZAKLJUČAK

Treba biti na oprezu i na male signale žrtvi. Ako znamo iz svoje okoline nekoga ko pati, ima tajni jezik i simboliku govora, nešto što mogu da kažu ako se uplaše - poput:„ Treba mi voće, gladna sam “. Jer, kada je lekarima opšte prakse teško pristupiti a škole su zatvorene, možda će tajni jezik biti jedini kontakt sa žrtvom. Ako neko izgleda kao da se izjašnjava, ali ne može ništa da kaže, ako vam prosledi poruku, postupite po tome.. Ne intervenišite, samo pozovite policiju - oni imaju resurse, vreme i žele da pomognu. Svima nam je potrebno da senzori za nasilje u porodici nad ženama budu maksimalno podešeni na akciju.


Zaštitimo žene i decu!


*Neka imena u tekstu su izmišljena.

Povezane objave
  1. Blogeri i korona Blogeri i korona
  2. Ovih 12 poznatih muzeja nude virtuelne ture koje možete izvesti iz svoje fotelje Ovih 12 poznatih muzeja nude virtuelne ture koje možete izvesti iz svoje fotelje
  3. Traganje za zdravljem Traganje za zdravljem
  4. COVID-19 i novi način kako da budete srećni COVID-19 i novi način kako da budete srećni
To Top