Ada Mall

Ulje žalfije protiv menstrualnih tegoba i za hormonalni balans

facebook-share twitter-share pinterest-share

Ulje žalfije protiv menstrualnih tegoba i za hormonalni balans

Žalfija ima dugu istoriju kao lekovito bilje. Smatra se jednim od najboljih esencijalnih ulja za hormone, posebno kod žena. Mnogo je tvrdnji o njenim koristima kod rešavanja grčeva, teških menstrualnih ciklusa, talasi vrućine i hormonalnih neravnoteža. Takođe je poznata po svojoj sposobnosti da povećava cirkulaciju, podržava probavni sistem, poboljšava zdravlje očiju i bori se protiv leukemije.

Ulje žalfije jedno od najzdravijih esencijalnih ulja, sa antikonvulzivnim, antidepresivnim, antifungalnim, antiinfektivnim, antiseptičkim, antispazmodičnim, adstrigentnim i protivupalnim svojstvima. Takođe je tonik za živce i sedativ sa umirujućim i zagrevajućim komponentama.


Šta je žalfija?

esencijalno ulje od zalfije doterra

photo: Doterra

Žalfija je dobila ime po latinskoj reči „clarus“, što znači „čist“. To je višegodišnja biljka koja raste od maja do septembra, a poreklom je iz severnog Mediterana, zajedno sa nekim oblastima u severnoj Africi i centralnoj Aziji. Biljka dostiže 1,5m u visinu i ima debele kvadratne stabljike koje su prekrivene dlačicama. Šareno cveće, od nijanse jorgovana do lila, cveta u grozdovima.

Glavne komponente esencijalnog ulja žalfije su sclareol, alfa terpineol, geraniol, linalil acetat, linalool, kariofilen, neril acetat i germacrene-D; ima visoke koncentracije estara od oko 72 procenta.


Zdravstveni benefiti

esencijalno ulje od zalfije

photo: web

1. Ublažava neugodnost tokom menstruacije

Žalfija radi na regulisanju menstrualnog ciklusa prirodnim balansiranjem nivoa hormona i stimulišući otvaranje začepljenog sistema. Takođe ima moć lečenja simptoma PMS-a, uključujući nadimanje, grčeve, promene raspoloženja i žudnju za hranom. Ovo esencijalno ulje je takođe antispazmodično, što znači da leči grčeve i slične probleme poput mišićnih grčeva, glavobolje i bolova u stomaku. To čini opuštanjem nervnih impulsa koje ne možemo da kontrolišemo.

Zanimljiva studija rađena na Univerzitetu Oxford Brooks u Velikoj Britaniji analizirala je uticaj aromaterapije na porodilje. Studija se odvijala tokom osam godina i u njoj je učestvovalo 8.058 žena.

Dokazi iz ove studije sugerišu da aromaterapija može biti efikasna u smanjenju majčine anksioznosti, straha i bola tokom porođaja. Od 10 esencijalnih ulja koja su korištena tokom porođaja, ulja žalfije i kamilice bila su najefikasnija u ublažavanju bolova. Drugo istraživanje iz 2012. godine merilo je efekte aromaterapije kao leka protiv bolova tokom menstrualnog ciklusa srednjoškolki. Postojale su grupe za aromaterapijsku masažu i grupa za acetaminofen (sredstvo za ublažavanje bolova i smanjenje temperature). Aromaterapijska masaža izvedena je na ispitanicima iz grupe za lečenje, pri čemu je trbuh jednom masirao koristeći ulja žalfija, mažuran, cimet, đumbir i geranijum u osnovi bademovog ulja. Nivo menstrualnog bola procenjen je 24 sata kasnije. Rezultati su otkrili da je smanjenje menstrualnog bola bilo značajno veće u grupi za aromaterapiju nego u grupi s acetaminofenom.


2. Podržava hormonalnu ravnotežu

Žalfija utiče na hormone tela, jer sadrži prirodne fitoestrogene, koji se nazivaju „dijetalnim estrogenima“ koji potiču iz biljaka, a ne iz endokrinog sistema. Ovi fitoestrogeni daju žalfiji sposobnost da izaziva estrogene efekte. Reguliše nivo estrogena i osigurava dugoročno zdravlje materice - smanjujući šanse za rak materice i jajnika.

Mnogo zdravstvenih problema danas, čak i stvari poput neplodnosti, sindroma policističnih jajnika i karcinoma zasnovanog na estrogenu, uzrokovani su prekomernim estrogenom u telu - delom i zbog naše konzumacije hrane sa visokim sadržajem estrogena. Pošto žalfija pomaže u uravnoteženju nivoa estrogena, to je neverovatno efikasno esencijalno ulje. Studija iz 2014. godine objavljena u Journal of Phitotherapy Research otkrila je da udisanje ulja žalfije ima sposobnost da smanji nivo kortizola za 36 procenata i poboljša nivo hormona štitne žlezde. Studija je rađena na 22 žene u menopauzi u njihovim 50-ima, nekima od kojih je dijagnostifikovana depresija. Na kraju istraživanja, eksperti su izjavili da je „ulje žalfije imalo statistički značajan uticaj na snižavanje kortizola i da ima antidepresiv poboljšavajući raspoloženje“.

esencijalno ulje od zalfije

photo: Shutterstock

3. Ublažava nesanicu

Ljudi koji pate od nesanice mogu naći olakšanje zahvaljujući ulju od žalfije. Prirodni je sedativ i pružiće vam smirenost neophodnu da biste zaspali. Kada ne možete da spavate, obično se probudite osećaj osveženja, što uzima danak na vašoj sposobnosti da funkcionišete tokom dana. Nesanica utiče ne samo na nivo energije i raspoloženje, već i na vaše zdravlje, radne performanse i kvalitet života.

Dva glavna uzroka nesanice su stres i hormonalne promene. Potpuno prirodno esencijalno ulje može poboljšati nesanicu bez lekova ublažavanjem osećaja stresa i anksioznosti i uravnoteženjem nivoa hormona.

Studija iz 2017. godine objavljena u Dokaznoj komplementarnoj i alternativnoj medicini pokazala je da je primenom ulja za masažu, uključujući ulje lavande, ekstrakt grejpa, ulje nerolija i žalfije na kožu radilo na poboljšanju kvaliteta sna kod medicinskih sestara sa rotirajućim noćnim smenama.


4. Poboljšava cirkulaciju

Žalfija otvara krvne sudove i omogućava pojačanu cirkulaciju krvi; takođe prirodno snižava krvni pritisak opuštanjem mozga i arterija. Ovo pojačava performanse metaboličkog sistema povećavajući količinu kiseonika koji ulazi u mišiće i podržavajući funkciju organa.

Studija rađena na Odeljenju za osnovne sestrinske nauke u Republici Koreji merila je sposobnost ulja žalfije da snižava krvni pritisak kod žena sa urinarnom inkontinencijom ili nehotičnim mokrenjem. Trideset i četiri žene su učestvovale u studiji i dobile su ili ulje žalfije, ulje lavande ili bademovo ulje (za kontrolnu grupu); zatim su mereni nakon udisanja ovih mirisa tokom 60 minuta.

Rezultati su pokazali da je grupa uljanog klera zabeležila značajan pad sistolnog krvnog pritiska u poređenju sa kontrolnom grupom i grupama ulja lavande, značajan pad dijastoličkog krvnog pritiska u poređenju sa grupom ulja lavande i značajan pad brzine disanja u poređenju sa kontrolnom grupom grupa.

Podaci ukazuju na to da bi udisanje klerovog ulja moglo biti korisno u izazivanju opuštanja kod žena sa urinarnom inkontinencijom, posebno dok se podvrgavaju proceni.


5. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Antioksidativna i protivupalna svojstva ulja žalfije su kardio-zaštitna i mogu prirodno da smanje holesterol. Ulje takođe smanjuje emocionalni stres i poboljšava cirkulaciju - dva veoma važna faktora za smanjenje holesterola i podršku kardiovaskularnom sistemu.


Povezane objave
  1. Balzam sa esencijalnim uljima za kućne ljubimce Balzam sa esencijalnim uljima za kućne ljubimce
  2. Kako napraviti domaći piling sapun? Kako napraviti domaći piling sapun?
  3. Oksitocin - ljubavni hormon Oksitocin - ljubavni hormon
  4. 7 esencijalnih ulja za muškarce 7 esencijalnih ulja za muškarce
To Top