cover citati

Upoznajte istoriju jedne od najlepših zgrada u Beogradu

facebook-share twitter-share pinterest-share

Upoznajte istoriju jedne od najlepših zgrada u Beogradu

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, čija je ovogodišnja tematika „Kulturno nasleđe za sve“, biće organizovan obilazak zdanja nekadašnje Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici, u kojoj se danas nalazi sedište kompanije Belgrade Waterfront. Ova zgrada važi za jednu od najlepših zgrada u Beogradu i mesto gde se sreću slavna prošlost i budućnost prestonice.

Ovo zdanje sagrađeno je 1907. godine, a njegovi idejni tvorci bili su arhitekte Andra Stevanović i Nikola Nestorović. Izgradnju je finansirao bogati trgovac i veliki zadužbinar Luka Ćelović Trebinjac, koji je već tada znao da će Savamala postati najatraktivnija gradska lokacija.

Tokom svoje duge istorije, zgrada je bila sedište različitih institucija – od „Beogradske zadruge za međusobno pomaganje i štednju”, preko „Geozavoda“, pa do današnjeg sedišta kompanije Belgrade Waterfront. Sa istorijom dužom od jednog veka, ovo zdanje bilo je zapušteno, ali mu je prvobitna lepota vraćena 2015. godine, posle temeljne rekonstrukcije.

Obilasci zdanja u Karađorđevoj 48 biće organizovani svakog utorka tokom trajanja manifestacije „Dani evropske baštine“ (21. i 28. septembar, 5. i 12. oktobar) sa početkom u 11 sati. Posetioci će tokom obilaska od stručnog vodiča  moći da čuju informacije o istoriji jedne od najlepših zgrada u Beogradu, ali i o uzbudljivom razvoju Savamale. Prijave se vrše na media@belgradewaterfront.com, broj posetilaca je ograničen, a obilasci su organizovani uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Dani evropske baštine

Photo: PromoPovezane objave
  1. Marina Abramović održala performans na otvorenom Marina Abramović održala performans na otvorenom
  2. Promocija nove knjige Reiki učitelja Margarite Milenković Promocija nove knjige Reiki učitelja Margarite Milenković
  3. Žurka sa Sarom Jo u Ada Mall-u Žurka sa Sarom Jo u Ada Mall-u
  4. TAP011 - veliki povratak TAP011 - veliki povratak
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top