Ada Mall

Uzgajajte limunsku travu u saksiji, oteraće komarce, opustiti vas i ublažiti glavobolje

facebook-share twitter-share pinterest-share

Uzgajajte limunsku travu u saksiji, oteraće komarce, opustiti vas i ublažiti glavobolje

Narodski rečeno – svako vreme ima svoje breme. Tokom zime uživamo u trenucima kada ostajemo u krevetu prekriveni udobnim pokrivačem, čitamo omiljenu knjigu ili gledamo aktuelnu tv seriju na Netflixu. Čim dođe proleće, želja za slobodom i prvim zracima sunca, dovoljan su razlog da svoje slobodno vreme sve više provedemo u prirodi! Tokom proleća i leta porodice često organizuju izlete do najbliže planine, plaže ili jednostavno uživaju u toplom vremenu u dvorištu. I sve bi bilo idilično kao i Hallmarkovom TV filmu, dok ne pomislite na tu sitnu napast u vidu komaraca.

Ovi insekti tada postaju naši najgori neprijatelji! Pa, postoji popularna izreka "upoznaj svog neprijatelja", a mi smo tu da ti pomognemo! Naime, komarci gube citronelu! Osim što ima umirujuća i opuštajuća svojstva, limunska trava može biti vaše najsnažnije oružje protiv komaraca, a može se uzgajati i kod kuće u običnoj saksiji ili žardinjeri! Limunska trava najčešće se koristi u tajlandskoj kuhinji. Njen ukus i miris podsećaju na limun, ali ima i prijatnu, jedinstvenu ljutinu.

Jestivi deo biljke je mali u poređenju sa zelenim, travnatim listovima. Donji delovi mogu narasti do pola metra visine, i iako je cvet, retko cveta. Limunska trava ima snažna protivupalna, sedativna i anti-gljivična svojstva. Ova blagotvorna biljka sadrži citronelal, terpinolen i mircen. Bogata je antioksidansima, pa detoksikuje organizam i odličan je diuretik. Takođe, može da snizi nivo holesterola, a esencijalno ulje se može boriti protiv infekcija.

Limunska trava

Photo: Web

Ako uzgajate citronelu u zatvorenom prostoru, na balkonu ili popločanom delu dvorišta, lepa, plavkasta nijansa i puni grozdasti pramenovi dodaće posebnu draž prostoru. Može se lako uzgajati iz semenki. Samo posadite semenke limunske trave u tlo i ostavite ih da klijaju od januara do marta. Savršena temperatura je oko 20 stepeni Celzijusa. Držite zemlju vlažnom, ali ne preterano, a za 24 dana seme će početi da klija. Stavite limunsku travu na toplo mesto, ali ne direktno izloženo sunčevoj svetlosti. Kad seme proklija, posadite ga u čaše dok ne postignu razuman rast i kasnije ih posadite u saksije. Ako živite na severu, smestite ga na mesto gde neće biti direktno izloženo lošem vremenu, jer limunska trava ne reaguje dobro na led i hladno vreme. Kada se pojave deblji izdanci, limunska trava je spremna za upotrebu. Ovo može potrajati nekoliko godina. Obrežite bilo koje nisko rastuće stabljike da bi biljka bila puna u jesen.

Limunska trava može da se koristi na različite načine i koji god da odaberete, sigurno će vas impresionirati! Možete osušiti lišće i pripremiti čaj, dodati nežne žute izdanke za kuvanje ili naneti esencijalna ulja za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima, kao i glavobolje.

Štaviše, esencijalno ulje će vam pomoći u lečenju anksioznosti i nižeg stresa. Da biste iskoristili njegove prednosti, započnite dan šoljom čaja od limunske trave i dodajte usitnjenu travu limuna morskim plodovima, piletini ili ribi koju pripremate.

Povezane objave
  1. Čokoladna banja Čokoladna banja
  2. NOVI PRAVCI – SVETLI PRIMERI NOVI PRAVCI – SVETLI PRIMERI
  3. 5 načina da ubrzate metabolizam 5 načina da ubrzate metabolizam
  4. 9 Kristala koje morate imati na vašem radnom stolu 9 Kristala koje morate imati na vašem radnom stolu
To Top