cover citati

Zamenite nezdravu noćnu užinu ovim zdravim namirnicama

facebook-share twitter-share pinterest-share

Zamenite nezdravu noćnu užinu ovim zdravim namirnicama

Nekim danima, ideja o grickanju posle večere ne znači nam ništa. Možda smo večerali kasnije nego obično, ili smo u tački našeg ciklusa gde smo jednostavno siti. Cenimo te dane.

No, drugi put nas je teže zadovoljiti. Apsolutno nam je potreban slatki zalogaj posle večere, pa žudimo za slatkim ili grickalicama. Kako se boriti protiv žudnje za kasnonoćnim užinama? 

Uprkos onome što kažu mnogi stručnjaci, nije najbolje otići u krevet gladnog stomaka. Ovo posebno važi za žene. Naši hormoni su u osetljivoj ravnoteži, a šećer u krvi značajno utiče na ovu ravnotežu. Ako odemo u krevet gladni, mogli bismo se naći budni oko 3 ujutro, naizgled neobjašnjivo.

To je uzrokovano postom ili noćnom hipoglikemijom, reakcijom koja znači da nam nivo glukoze u krvi pada prenisko i naše telo počinje proizvoditi kortizol tako da imamo energiju da odemo i pronađemo potrebnu hranu. To je taktika preživljavanja. 

Spavanje je vitalni deo celokupnog zdravlja, uključujući gubitak težine, pa je dobar noćni odmor čak važniji od posta tokom tog dodatnog sata. Stoga, kada nam je potrebna kasna užina, nauka kaže da se naslonimo na nju.

Istina je da se sve svodi na opcije. Želimo da se držimo malo hrane sa niskim udelom hranljivih materija ili pojedinačnih makronutrijenata. Pomislite na ugljene hidrate ili proteine. Naša tela će ovo sagorevati dok spavamo i koristiti energiju za regeneraciju ćelija i čišćenje. Mi smo dobro podmazana mašina - verujte da će se taj input upotrebiti! Evo nekih od naših omiljenih opcija za kasne užine.


Med i grčki jogurt

Umesto da pojedete pola litre sladoleda sa šećerom, pređite na jogurt bogat probioticima i proteinima. Običan ukus je možda dosadan, pa ako vam je potrebno više slatkoće, mrvica meda biće dovoljna za ugljene hidrate da vas snađu u mirnom noćnom snu, a da ujutro napunite mišiće.


Humus sa krekerima

Humus je super čist izvor proteina i odlična slana poslastica. Dopada nam se sa nekim semenkama ili krekerima bez glutena za malo dodatnog unosa proteina, ali nešto hidratantno poput krastavaca ili šargarepe takođe će vas nahraniti za restorativni san za lepotu!


Ovsene pahuljice

Znamo da zvuči pomalo čudno ako jedemo doručak kasno uveče, ali to je savršena užina. Mala porcija toplog, mekog ovsa odlična je opcija za oblaganje stomaka za odmor. To je složen ugljeni hidrat koji će se polako razgraditi u digestivnom traktu kako bi sprečio pad šećera u krvi ili skokove koji ometaju odmor. Takođe, može se prilagoditi vašoj žudnji - isprobajte je sa kašikom jogurta za pikantnost ili slatko uz kakao zrnca i med. Možete čak i probati slano sa malo luka i misa. Budite kreativni.


Kokice

Ako vas muči želja za nečim hrskavim, napravite malo svežih kokica! Preskočite mikrotalasnu pećnicu i napravite ih na ploči za kuvanje. Ne morate se plašiti, super je jednostavno - sve što vam je potrebno je masnoća (puter, maslinovo ulje, kokosovo ulje ili ulje avokada) i šaka organskih zrna kokica. Upakovane stvari sadrže sve vrste hidrogenizovanog lažnog maslaca i hemikalija. Osim toga, stavljanje na ringlu daje vam slobodu za prilagođavanje - slatko ili slano. Takođe, kokice imaju malo kalorija i puno vlakana.


Puter od orašastih plodova

Kada je vaša žudnja za slatkišima najveća, ali biste radije izbegli slatkiše i kolače kasno uveče, izdašna kašika putera od orašastih plodova zasigurno će vas zadovoljiti! Pomešajte ga sa malo meda ili javora za dodatnu slatkoću i jednostavne ugljene hidrate. Proteini će se polako svariti i napajati vaše telo. To je najbolje rešenje.


Bundevine semenke

Hrskave, zasićene semenke bundeve bogate proteinima (ljuska za dodatnu teksturu i faktor žvakanja) idealno su jelo za spavanje. Osim što potpuno zadovoljavaju, odličan su izvor magnezijuma i triptofana, dva jedinjenja koja nam pomažu da se opustimo i zaspimo. Puni su i cinka, koji pomaže našem mozgu da od triptofana napravi serotonin.


Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top