cover citati

Zašto treba da se oduprete multitaskingu tokom Zoom sastanaka?

facebook-share twitter-share pinterest-share

Zašto treba da se oduprete multitaskingu tokom Zoom sastanaka?

Uskoro će biti godinu dana otkako živimo tzv. Novu normalnost. Zoom je postao aplikacija koju neki koriste učestalije od Facebooka ili Instagrama. Svi smo čuli da je multitasking loš i prebacivanje između aktivnosti otežava njihovo dovršavanje. Ali, budimo iskreni - mnogi od nas obavljaju više zadataka tokom Zoom sastanaka. Ali provera mailova ili pravljenje liste namirnica može imati negativan efekat koji možda nećete shvatiti, kaže Dave Crenshaw, autor knjige „Mit o multitaskingu: Kako „sve to raditi“ ništa ne postiže“.

Kada ne obratite pažnju, propustite važne informacije, a kada propustite važne informacije, treba da odvojite vreme da od konferansijea zatražite da se vrati ili da se javi nakon poziva. Da bi smanjili Zoom mltitasking, organizatori i prisutni moraju da unesu neke promene:


ODGOVORNOST ORGANIZATORA

Deo problema je što su sastanci zakazani tako da traju previše vremena. Kada vam se sastanak učini predugim, naći ćete način da to vreme popunite. Tzv. YouTube generacija je uslovljena da pogledom na ekran i dobijemo odgovor za nekoliko minuta. Zatim zakazujemo 60-minutni sastanak zumiranja.

Na organizatoru je odgovornost da stvori jasan dnevni red i odredi najkraće vreme koje sastanku može potrajati. Ovaj korak može sprečiti učesnike da obavljaju više zadataka. Obavezno uključite i tzv.buffer sa obe strane sastanka. Postavka Google Speedy Meeting automatski to ugrađuje ili možete prilagoditi vreme sastanka da biste ostavili bafer od 5 ili 10 minuta.

Još jedan način da smanjite iskušenje da se uključite u druge zadatke tokom zumiranja poziva je da se uverite da svi koji prisustvuju osećaju da imaju jasan razlog da budu tamo. „Lako je copy & paste pozivnicu e-poštom, ali pažljivi vođa će uzeti trenutak i prilagoditi e-poštu svakom polazniku“, kaže Crenshaw. „Dodajte napomenu koja kaže:„ Želim da budete ovde da biste razgovarali o određenoj temi. “Ljudi će biti zainteresovaniji kada osete da su važni. Veća je verovatnoća da će obavljati više zadataka kada osete da nema smisla biti tamo.“


ODGOVORNOST UČESNIKA

Ako ste učesnik, možda nećete imati kontrolu nad vremenom ili svrhom, ali je ipak važno obratiti pažnju. Prvi korak je smanjivanje spoljnih smetnji zatvaranjem nebitnih prozora, što može izgledati kao stalni podsetnik na vašu listu obaveza.

Ako vam misli ako odlutaju, potpuno je u redu da imate nekakvu igračku koja je tiha i koja se ne vidi. Ovo ne zahteva pažnju i može biti umirujuće ako se osećate kao da se sastanak predugo traje, što većina nas u nekom trenutku oseti. To je način koji vam pomaže da prođete bez iskušenja e-pošte ili drugih programa koji vam ometaju fokus. 

Crenshaw predlaže suptilna prilagođavanja radnog prostora, što može olakšati održavanje fokusa. Na primer, koristite samo jednu aplikaciju ili alat za vođenje beleški da biste pojednostavili stvari. Dođite pripremljeni tako što ćete imati listu pitanja. Takođe vam može pomoći da sa porodicom i cimerima postavite očekivanja kada nećete biti dostupni, tako da vas neće ometati.

Ako ste organizator i vidite da je polaznicima dosadno, može se činiti da ste nevažni. A ako ste učesnik, zapitajte se da li je to poruka koju zaista želite da pošaljete.


photo: google

Povezane objave
  1. Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo
  2. Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe? Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe?
  3. Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa
  4. 5 načina kako lideri mogu pomoći zaposlenima tokom COVID-19 5 načina kako lideri mogu pomoći zaposlenima tokom COVID-19
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top