Recept za gulaš – spojili smo iskustva 4 vrhunska kuvara

Ako tražite pravi recept za gulaš, ne morate više da guglate. Ovde ćete pronaći sve što vam je potrebno da spremite odličan gulaš!

Prvi tajni recept je to da se gulaš kuva u kotliću. Naravno, to nije obavezno, ali daje neki teško objašnjivi šmek.

 1. Iseckajte luk, što sitnije to bolje. Ne preporučujem da koristite blender. Stekao sam utisak kao da mu blender izvadi dušu. Koliko luka iseckati uvek je misterija. Od naša 4 kuvara dobili smo 4 različite informacije. Zašto nismo iznenađeni!
  • Prvi je rekao da treba minimum 1 kg luka, a može i više.
  • Drugi tvrdi da koliko se stavlja mesa (u kilogramima), toliko staviti i kilograma luka.
  • Treći tvrdi da se to ne može precizno odrediti jer zavisi od daljeg načina spremanja.
  • I naravno, četvrti kaže, što više to bolje.

E sad, mi smo praktično probali sve varijante i možemo reći da su svi u pravu! Ukoliko spremate gulaš za 4-5 osoba, sasvim je dovoljno staviti oko 1,5 kg luka.

 1. Pošto ste namazali kotlić mašću (može i ulje, ali je ipak bolja mast), stavite luk da se dinsta. Ako je kotlić u pitanju, neka to bude tiha vatra, a ako je šporet, onda jednostavno smanjite.
 2. Luk se dinsta poprilično dugo. Morate shvatiti da pripremanje dobrog gulaša nije nešto što se sprema na brzinu. Može i to da se uradi, neko će i tada tvrditi da je dobar, ali bez 4 sata kuvanja nema dobrog gulaša.
 3. Kada se luk dovoljno izdinstao, ne zaboravite da ga morate mešati non-stop dok se dinsta, stavite meso. Ne dodajete još vodu. Stavite meso i vodu dodate tek kada meso pobeli. Meso, kada se dinsta sa lukom bez vode, ima bolji ukus. Ovo neće trajati duže od par minuta, zatim sipate vodu toliko da meso bude pokriveno vodom. Nismo napisali koje meso staviti. Svako meso je dobro, bitno je da bude prošarano i da ne bude žilavo. Količina za 4-5 osoba dovoljna je oko 1,5 kg.
 4. Kada ste sipali vodu, stavite dve supene kašike slatke paprike, 3-4 lovorova lista i sitno iseckanu šargarepu, papriku… možete staviti po želji. Iskreno, ja ne volim kada se toga puno stavlja, tako da stavite 2 šargarepe, 2 paprike i po meni je to dosta. Praktično, osim mešanja, narednih 3 sata nemate šta da radite. Kada opadne nivo vode, malo dopunite i to je to.
 5. Pola sata pre kraja sipajte pola litre soka od paradajza, dve kesice fanta za gulaš i malo posolite. Stavite biber u zrnu i, zavisno koliko volite ljuto, dodajte malo tucane ljute paprike. Ukoliko će vam deca jesti, predlažemo da ne stavljate ništa ljuto. Na kraju sipajte pola čaše crnog vina i pustite da se još krčka barem 20 minuta.
Sastojak Količina
Crni luk 1 do 1,5 kg
Mast ili ulje 2 supene kašike masti ili 1 dl ulja
Govedina (npr. juneće meso) Prema receptu, obično oko 1 kg
Crvena paprika 2-3 komada, iseckane
Crvena tucana ljuta paprika Po ukusu
Paradajz 2 komada, iseckana
Biber Po ukusu
So Po ukusu
Voda Za zalivanje, prema potrebi
Lovorov list 4 lista
FANT za gulaš 2 kesice
Sok od paradajza 0.5 litara

 

To su te velike tajne naših majstora. Svi njihovi recepti imaju nešto svoje. Mi smo gledali da izvučemo neku sredinu, da bi svi mogli spremiti i da im se ukus dopadne.

 • Prvi kuvar obavezno stavlja ljutu papriku. Gulaš jeste vrhunski, ali ko ne jede ljuto, prosto mu se neće svideti.
 • Drugi kuvar stavlja na kraju i 2 kocke kuvane čokolade. Iskreno, mi nismo primetili neku razliku u ukusu, zato nismo hteli da komplikujemo recept.
 • Treći kuvar, što je mene najviše iznenadilo, ne sipa paradajz sos. Taj gulaš ima neki specifičan ukus, nešto između bele čorbe i pasulja. Interesantno, ali meni se više sviđa kada se sipa paradajz sok.
 • Četvrti kuvar pravi to obavezno sa makaronima i bude dosta gust. Ima mnogo ljudi koji to tako vole. Meni je ipak lepše kada malo srčem vodicu iz kašike.

Na kraju, to bi bilo to. Ono što je bitno istaći jeste da morate naći svoj recept za gulaš. Da ga začinima prilagodite sebi i ljudima kojima spremate. PRIJATNO!