cover citati

Saveti za pokretanje startupa u Srbiji

facebook-share twitter-share pinterest-share

Saveti za pokretanje startupa u Srbiji

Startup projekti su poslednjih godina postali gotovo svojevrstan trend i čini se da je domaće tle mnogim primerima potvrđeno kao veoma plodno u ovom smislu. Iako se startup u osnovi definiše kao inovativan tehnološki biznis, ipak je najobuhvatnije razumevanje startupa kao inovativnog preduzetničkog poduhvata, koji se zapravo može ticati svih industrija. Ukoliko imate volju za pokretanje startupa, u tekstu koji sledi pročitajte više o načinima na koje možete pristupiti otpočinjanju poslovanja i tržištu, pre svega u domenu istraživanja ideja i trendova.

Sve počinje od ideje

Vaša originalna ideja je vrednija od eventualnog početnog kapitala. Ona može biti nešto povodom čega ste strastveni duže vreme ili nešto do čega ste došli istraživanjem tržišta i informisanjem na ovom planu. Istraživanje tržišta je svakako potrebno ne bi li vaša ideja, a zatim i posao bio održiv među konkurencijom. U zavisnosti od toga koja oblast vas interesuje, bitno je da odaberete onu njenu granu koja je najmanje zastupljena na prostoru na kojem želite da poslujete. Pored ovoga, pokušajte da steknete što bolji uvid u prognoze u vezi sa budućim dešavanjima na planu popularnosti određenih industrija i trendova koji se mogu pretpostaviti na tržištu.

Osnivanje firme i pravne forme poslovanja

Kada se opredelite za granu poslovanja i uokvirite svoju ideju, jasno je da je sledeći korak zakonsko usklađivanje svih segmenata poslovanja koje otpočinjete. U Srbiji startupi najčešće posluju kao DOO ili kao Preduzetnik, a privredni subjekti kod nas mogu biti organizovani i kao AD, OD ili KD takođe. U osnovi, razlike među njima su pre svega u načinu osnivanja, obimu odgovornosti i pravnom statusu, poreskom tretmanu i postupku zatvaranja. Pre no što zvanično otpočnete sa radom, definišući svoj startup spram zakonskih odrednica, raspitajte se o uslovima i procenite koji vid organizovanja vama i tipu vašeg poslovanja najviše odgovara.

Kancelarija i sedište firme

Poslovanja u različitim granama različitih industrija prirodno zahtevaju i prilagođavanja u domenu takoreći tehničkih segmenata organizacije rada. Za određene delatnosti je neophodno prisustvo u prostorijama firme, dok će druge podrazumevati terenski rad ili, pak, rad od kuće. Prostor koji ćete odrediti kao zvanično sedište firme bi svakako trebalo da bude opremljen tako da podržva obavljanje svih delova radnog procesa i njegova baza će podrazumevati raspolaganje neophodnom računarskom opremom, kao i sav potreban kancelarijski materijal poput papira, olovaka, fascikli i registratora. Budući da ne možemo zanemariti aktuelna nemila dešavanja na polju opšteg zdravlja, imajte u vidu mere zaštite kada organizujete radne procese i pronađite način na koji će vaš odnos sa zaposlenima i saradnicima najuspešnije prevazići ovaj period.

Finansijski i biznis plan

Planiranje finansija je od ključne važnosti za sam početak biznisa. Postoji više načina na koje možete obezbediti početni kapital za razvijanje poslovanja. Uobičajena praksa za finansiranje startupa su investicije od strane pojedinaca ili kompanija koje prepoznaju potencijal projekta i očekuju da će investicijom naposletku ostvariti profit. U ovakvim slučajevima, neretko uz uložen novac investitori će doprineti razvoju vašeg posla i svojim poslovnim vezama, jer vaš napredak, jasno je, njima ide u prilog. Usko u vezi sa ovime, biznis plan, pored toga što oslikava finansijske projekcije, podrazumeva i strategije, odnosno aktivnosti kojima ćete dolaziti do klijenata i saradnika, a naposletku i do finansijske dobiti.

Edukacija

Pored formalnog obrazovanja koje ste stekli tokom školovanja, te veština i znanja kojima raspolažete za obavljanje konkretne delatnosti, razmotrite i opcije edukacija namenjenih za one koji planiraju pokretanje sopstvenog biznisa. U zavisnosti od toga da li ste se ranije opredelili za pohađanje studija iz oblasti biznisa i menadžmenta, biće vam potrebno u izvesnoj meri manje ili više rada na sticanju znanja iz oblasti vođenja poslovanja. Nemojte ovo uzimati olako, već pođite od toga da je pred vama mnogo novih znanja koje bi trebalo da usvojite u cilju ostvarivanja uspeha kao vlasnik odnosno pokretač startupa.

Naposletku, najvažniji savet koji možete dobiti ukoliko imate ideju i želju za pokretanjem sopstvenog biznisa jeste da ne odustajete i da verujete u sebe i svoje sposobnosti. Iako je ovo izazovan period na zdravstvenom i ekonomskom planu globalno, činjenica je da brz napredak u domenu modernih tehnologija otvara brojne nove opcije za razvoj sopstvenog posla i to ovaj dati trenutak čini pravim za kretanje u ovaj pohod.

Povezane objave
  1. Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo Jasenka Stekić: Mojih 5 načina kako pobeđujem nezdrav poslovni tempo
  2. Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe? Jasenka Stekić: Da li ‘novi luksuz’ znači da si i ti bolja verzija sebe?
  3. Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa Wellness Startup Vital Proteins u velikoj potražnji zbog koronavirusa
  4. Kelly Wearstler – glamurozni potpis u uređenju enterijera Kelly Wearstler – glamurozni potpis u uređenju enterijera
Kolačići
Cover.rs prikuplja Vaše lične podatke kako bismo Vas redovno obaveštavali o prodavnici, događajima i ponudama. Pogledajte našu Politiku privatnosti kako biste saznali više o zaštiti podnetih podataka i upravljanju istim.
To Top