Nikola Topić – Izabran kao 12. pik na NBA Draftu 2024.

Na NBA draftu 2024. godine, Nikola Topić je izabran kao 12. pik od strane Oklahoma City. Topić, talentovani bek iz Srbije, skrenuo je pažnju skauta svojim impresivnim igrama u domaćoj ligi i na međunarodnoj sceni. Međutim, povreda kolena koju je zadobio tokom sezone značajno je uticala na njegovu poziciju na draftu, sprečavajući ga da bude biran među prvih deset, što je mnogima delovalo kao realna mogućnost pre povrede.

Topić je uoči povrede bio projektovan kao potencijalni top 5 pik, ali su se timovi na draftu odlučili za oprez s obzirom na neizvesnost oko njegovog potpunog oporavka. Ipak, njegov talenat i potencijal nisu mogli ostati neprimećeni, te ga je tim koji ga je draftovao video kao dragoceno pojačanje za budućnost.

Pitali smo njegovog prijatelja, dugogodišnjeg košarkaškog trenera, šta misli da li je Nikola Topić spreman za NBA:

„Rekao bih da Nikola Topić svakako poseduje veštine i potencijal za NBA, ali prelazak u najjaču košarkašku ligu na svetu nosi svoje izazove. Njegov talenat je nesporan, posebno kada je reč o igri u napadu i kreiranju šansi za saigrače. Međutim, povreda kolena koju je pretrpeo ove sezone nameće određene zabrinutosti.

Biće ključno kako će se Topić prilagoditi fizičkom intenzitetu NBA lige i kako će njegovo telo reagovati na dugotrajne napore. Takođe, potrebno je vreme za prilagođavanje na brzinu igre i defanzivne zadatke koje će imati u NBA. Ako uspe da se potpuno oporavi i fizički ojača, verujem da može biti vrlo uspešan u NBA. Ima sve predispozicije da postane ključni igrač, ali će mnogo zavisiti od njegovog rada i prilagodljivosti u narednim mesecima.“

Da li je bolje za njegovu karijeru da ostane u Crvenoj Zvezdi i igra Evroligu?

Ako ostane u Crvenoj Zvezdi, to može biti dobro za njega iz nekoliko razloga:

-Razvoj kroz igru: U Evroligi, Topić bi imao priliku da igra protiv vrhunskih evropskih timova i iskusnih igrača, što bi mu pomoglo da unapredi svoju igru i stekne dragoceno iskustvo.

-Veći udeo u igri: U Crvenoj Zvezdi, Topić bi verovatno imao veću ulogu i više minuta na terenu, što je važno za njegov razvoj. Više vremena na terenu znači više prilika za usavršavanje svojih veština.

-Priprema za NBA: Evroliga je poznata po svojoj fizičnosti i taktičkoj sofisticiranosti, što može biti odlična priprema za izazove koje nosi NBA. Topić bi imao priliku da se navikne na visok nivo igre i razvije svoju igru u različitim aspektima.

-Povratak od povrede: Ostajanje u poznatom okruženju i postepeni povratak u formu nakon povrede može biti manje stresan proces. Lekarski tim i trenerski kadar Crvene Zvezde poznaju Topića i njegovu situaciju, što može biti prednost u njegovom oporavku i daljem razvoju.

-Sazrevanje kao igrač: Kroz igranje u Evroligi, Topić bi mogao da sazri kao igrač, kako mentalno tako i fizički, što bi mu pomoglo da bude spremniji za NBA izazove kada za to dođe vreme.

Ipak, odluka da ostane ili da se odmah pridruži NBA timu zavisi od mnogih faktora, uključujući njegovu želju, planove NBA tima koji ga je draftovao, i savet njegovih trenera i menadžera. Ako Topić oseća da je spreman i ako mu NBA tim može pružiti adekvatne uslove za razvoj, prelazak u NBA bi mogao biti pravi korak. S druge strane, strpljivo građenje karijere u Evropi pre prelaska preko Atlantika takođe može biti veoma mudra odluka.

Sve u svemu, šta god Topić bude odlučio, imaće punu podršku naše nacije. Kao što smo mnogo noći proveli budni gledajući Nikolu Jokića, nadamo se da ćemo tako mnoge noći ostati budni i zbog Nikole Topića.