Ohridsko jezero – Da li je to pravo mesto za odmor

Ohridsko jezero, biser Severne Makedonije. Ukoliko niste bili tamo, možda je ovo leto pravo vreme da o tome razmislite. Prenecu vam moja iskustva u vezi ovog putovanja. Sada kada su cene smeštaja na moru otišle u nebesa, možda je Ohridsko jezero pravo mesto gde možete provesti divan odmor, a ne potrošiti ogromnu svotu novca.

Putovanje do Ohridskog jezera

Pošto sam ja iz severnog dela Srbije, uzeću Beograd kao početnu tačku. Iz Beograda do Ohrida vam je potrebno oko 7 sati vožnje. Tu ne možemo da uračunamo zadržavanje na granici jer to zavisi i od doba dana i meseca u godini. Budite spremni pre puta da proverite kakvo je stanje na graničnim prelazima.
Praktično kroz celu Srbiju putujete autoputem i tu vam nemamo mnogo toga opisati. Kada se pređe granica, još jedan deo puta vozite autoputem, ali nedaleko posle Skoplja prelazite na regionalni put.
Nije zanemarljivo naglasiti da je u Severnoj Makedoniji gorivo znatno jeftinije nego u Srbiji, pa i tu možete uštedeti.
Ono što je meni “teško” palo je to da, iako smo pravili kraće pauze, taj deo puta (posle nekih 6 sati vožnje autoputem) poprilično umori. Kada se budete vraćali, to i ne predstavlja neki problem, ali kada se ide dole, taj deo puta baš bude naporan jer put nije baš u odličnom stanju. Nailazićete i na radove na putu.
Koliko smo videli, tu se i pravi autoput, ali je tek u nekoj početnoj fazi i u razgovorima sa lokalnim stanovništvom nisu nešto optimistični da će to brzo biti gotovo.

Dolazak na Ohridsko jezero

Kada ste napokon stigli, dočekaće vas jedan ne tako mali grad. Mnogo je lepo uređeno, postoji stari grad, šetalište pored jezera. Mnogo kafića i restorana koji pružaju odličnu uslugu. Cene smeštaja su prihvatljive. Kada uzmete u obzir koliko koštaju cene smeštaja na moru, ovde možete za dve trećine naći smeštaj. Cene u restoranima su takođe manje nego što je kod nas, tako da je zagarantovano da vaš kućni budžet neće pretrpeti ogroman udar.
Ukoliko idete u letnjem periodu, postoje i uređena kupališta na samom jezeru. Voda je čista, skoro za nepoverovati. Što se tiče temperature vode, ona nije baš pretopla, ali daleko od toga da se ne možete kupati, čak i ako vodite decu sa sobom.

 

Sveti Naum

Ovo je nešto što po meni obavezno trebate obići! Manastir se nalazi oko pola sata vožnje od samog mesta. Ukoliko putujete kolima, to i neće biti prevelik problem.
Osnovan je krajem 9. veka od strane Svetog Nauma, jednog od učenika Ćirila i Metodija, čiji se grob nalazi unutar manastirskog kompleksa.

Prirodna lepota i turizam

Pored svog istorijskog i duhovnog značaja, manastir Svetog Nauma je i popularna turistička destinacija zbog svoje prelepe lokacije na obali Ohridskog jezera. Okružen je bujnom vegetacijom, a samo jezero nudi spektakularan pogled i mogućnost za različite rekreativne aktivnosti.
Posetioci manastira mogu da uživaju u miru i tišini, kao i u obilasku same crkve i groba Svetog Nauma. U blizini manastira nalaze se i izvori reke Crni Drim, koji su poznati po svojoj kristalno čistoj vodi.
Pošto se nalazi na samoj obali Ohridskog jezera, ima čak i uređeno kupalište. Pored toga, postoje i restorani gde možete sesti i popiti piće.

Nadam se da ste u ovom članku barem delimično osetili lepotu Ohridskog jezera i da će to biti vaša nova destinacija za odmor ili neki vikend izlet.